Λαχανικά

Αυτό τον καιρό θα βρείτε μια γλυκιά πανδαισία από θερινά υπαίθρια κηπευτικά από όλη την Ελλάδα: αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες, μπάμιες (τρυφερότερες οι μικρόκαρπες και νοστιμότερες της Πυλαίας, η Λασιθιώτικη και του Μπογιατίου), ντομάτες και πιπεριές. Αναζητήστε τις ντομάτες μπατάλες με την άχαρη εμφάνιση και την υπέροχη γεύση. Τον Αύγουστο στην εποχή του είναι το καλαμπόκι και τα ξερά κρεμμύδια. Επίσης, ξεκινάει η γλυκοπατάτα. Τα βλίτα, τα αγαπημένα χόρτα του καλοκαιριού είναι και αυτά στο πικ τους. Βρίσκουμε ακόμη αρμύρα, κρίταμο και γλιστρίδα (αντράκλα).

Φρούτα

Τα πεπόνια είναι στα καλύτερά τους, όπως τα σταφύλια και τα σύκα. Στην πιο ωραία τους στιγμή είναι επίσης και τα καρπούζια – ο κανόνας λέει: όσο ελαφρύτερα, τόσο γλυκύτερα και γινωμένα. Ξεκινάνε τα αχλάδια κοντούλες και δειλά-δειλά τα κρυστάλλια. Αυτόν τον μήνα βρίσκουμε τα τελευταία νεκταρίνια, ροδάκινα, κεράσια και βερίκοκα. Αναζητήστε ειδικά τα πεντανόστιμα αργίτικα πεπόνια, τα πεπόνια Ζακύνθου και τα πλακέ ροδάκινα.

Ψάρια – θαλασσινά

Mύδια, χτένια και γυαλιστερές έχουν περισσότερο ψαχνό τους ζεστούς μήνες. Στην αγορά βρίσκουμε και αχιβάδες, γαρίδες και σουπιές σε αφθονία όπως και καβούρια, αστακούς και καραβίδες. Ευνοούνται τα δίχτυα και τα παραγάδια λόγω της καλοκαιρίας και ως εκ τούτου βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία από ψάρια: γόπες, κεφάλους, λυθρίνια, μαρίδες, μπαρμπούνια, σαργοί, σκορπίνες, σκουμπριά, στήρες, συναγρίδες, σφυρίδες, τσιπούρες, ρέγγες και κοκκινόψαρα.  Βρίσκουμε επίσης, τόνους, ξιφίες, σαρδέλες, λαυράκια, παλαμίδες, σπάρους, μελανούρια, μαγιάτικα, φαγκριά, χριστόψαρα, αθερίνες, ζαργάνες, μουρμούρες, κουτσομούρες, σαφρίδια, γαύροι, χάνοι, κοκάλια. Τα ζεστά νερά είναι ο λόγος που το καλοκαίρι τα αφρόψαρα έχουν μεγαλύτερη ποσότητα σε ω3 λιπαρά. Λόγω του ότι τώρα είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους, αποφεύγουμε να καταναλώνουμε μπακαλιάρους, κολιούς και ροφούς.