Το βράδυ της Πέμπτης 11 Απριλίου 2024, η Fraport Greece , πραγματοποίησε άσκηση αντιμετώπισης αεροπορικού ατυχήματος ευρείας κλίμακας στο αεροδρόμιο Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος».

Το σενάριο της άσκησης (Emergency Exercise) αφορούσε στην εκδήλωση πυρκαγιάς σε αεροσκάφος, μετά από εκτροπή του στον αεροδιάδρομο κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του αερολιμένα.

Στην άσκηση πήραν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι, σε ανάλογες περιπτώσεις φορείς: Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.), το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β), η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α), το νοσοκομείο Σάμου, οι φορείς εξυπηρέτησης του αερολιμένα και η ΕΟΔ Σάμου, καλύπτοντας τα μέτρα πρώτων βοηθειών, σε άμεση συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου και το ΕΚΑΒ.

Ο σκοπός διεξαγωγής της άσκησης, ήταν η αξιολόγηση του επιχειρησιακού επιπέδου ανταπόκρισης σε ένα τέτοιο συμβάν ευρείας κλίμακας, αλλά και της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων φορέων, στην αντιμετώπιση μίας τέτοιας κρίσης. Επειδή μια τέτοια μεγάλη άσκηση χρειάζεται απαραίτητα και “θύματα”, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μας βοήθησαν καθοριστικά μαζί και με τα νέα μέλη του σχολείου βασικών γνώσεων της ομάδας. Η πρώτη αποτίμηση της άσκησης, έδειξε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων στην άσκηση. Ευχαριστούμε την Fraport Greece για την επί σειρά ετών άριστη συνεργασία μας, όλους τους εμπλεκόμενους συνεργαζόμενους φορείς, τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον κ. Δημήτρη Χριστινίδη για την παραχώρηση του λεωφορείου μεταφοράς των συμμετεχόντων.