ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το eventχεδιάστηκε για να αναδείξει τη μοναδικότητα του νησιού της Σάμου, στην πολλά υποσχόμενη Ολλανδική αγορά. Υλοποιείται σε συνεργασία με το άκρως βοηθητικό στελεχειακό δυναμικό του Γραφείο ΕΟΤ στις Κάτω Χώρες, την Πρεσβείατης Ελλάδας στην Ολλανδία, τοΔήμο Ανατολικής Σάμου, την Ένωση Ξενοδόχων Σάμου και τον ΕΟΣ Σάμου.  Υποστηρίζεται από τους τουριστικούς πράκτορες και τον παραγωγικό ιστό της Σάμου.

Πρόκειται για μια διαδραστική οινογαστρονομική και τουριστική παρουσίαση της Σάμου, ως ελκυστικού προορισμού, στον ιδιαιτέρως διαμορφωμένο και καλαίσθητο χώρο του DEKOOKFABRIEKστο Άμστερνταμ. Εκεί, έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς μια σειρά από σημαντικά eventsπου προκαλούν το ενδιαφέρον όχι μόνο των επαγγελματιών του τουρισμού, αλλά και διακεκριμένων προσωπικοτήτων από το χώρο των τεχνών, των γραμμάτων, της υψηλής εστίασης, του οινικού κόσμου καθώς και εκπροσώπων  των  Ευρωπαϊκών Μ.Μ.Ε.

Ο Σαμιώτης chef Aνδρέας Λαγός,προσφερόμενος ανιδιοτελώς, θα παρουσιάσει  με τον δικό του μοναδικό τρόπο διαδραστικά την αυθεντική σαμιώτικη κουζίνα, μέσα από ένα live cooking workshopστο οποίο θα συμμετέχουν και οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Σε 8 cookingstationsτου χώρου και σε κοινή θέα, θα ξεδιπλωθεί όλη η φιλοσοφία της σαμιώτικης διατροφής, η κουλτούρα που διέπει τη σαμιακή παραδοσιακή γαστρονομία σε συνδυασμό με το μοναδικό, σαμιώτικο μοσχάτο κρασί. Η «ομάδα εργασίας», άνθρωποι που ξεχωρίζουν για την κοινωνική κι επαγγελματική τους διαδρομή, θα μαγειρέψουν «σαμιώτικα» κάτω από τις οδηγίες του παρακινητικού Ανδρέα Λαγού κι ύστερα, θα γευτούν όλοι οι προσκεκλημένοι τις δημιουργίες τους, μαζί με τις διαχρονικά ξεχωριστές «Ψηλές Κορφές» του Συνεταιρισμού.

Στη διάρκεια των eventθα γίνουν και τουριστικές παρουσιάσειςγια το νησί της Σάμου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν οπτικοποιημένες ξεναγήσεις στους σημαίνοντες αρχαιολογικούς  χώρους και τα μουσεία της Σάμου, στα ιστορικά σημεία, το γεωφυσικό ανάγλυφο, τους ορεινούς αμπελώνες με τις πεζούλες ξερολιθιάς, τα σπήλαια και τα φαράγγια, τις ακρογιαλιές και την πυκνή βλάστηση, τα ξωκλήσια και τις φυσικές καλονές, τις πόλεις και τα χωριά, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του νησιού του Πυθαγόρα,  με τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή και τους αληθινά φιλόξενους ανθρώπους του.

Η καινοτόμα αυτή«εμφάνιση» της Σάμου στην Ολλανδική τουριστική αγορά θα κλείσει την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, με τον πιο νόστιμο και φιλόξενο τρόπο: Γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι,μέσα στους άνετους χώρους του Kookfabriek, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι θα γευτούν στο δείπνο το εκπληκτικό μενούπου επιμελήθηκε και θα ετοιμάσει ο chef του DoryssaSeasideResort, Γιώργος Σακούλης:

Χορτόπιτα με μάραθο, ντόπιο ελαιόλαδο και αγριόχορτα.

Σαγανάκι από γραβιέρα Σάμου σε γλάσσο σούμας με μέλι, που θα συνδυαστεί με «Ψηλές Κορφές».

 

Σαλάτα με χαμάδες, κάππαρη, κρίταμο, παξιμάδι χαρουπιού κι αρμόγαλο Σάμου που θα συνοδεύσει το ροζέ ημίξηρο «Βαβέλ».

Κι ακόμη, ένα «κεσκέκι» Σάμου με αρνάκι, σιγοψημένο για ώρες και «ξυνόχοντρο» που θα συνδυαστεί με τον υπέροχο«Ερημίτη» ένα από τα εκπληκτικά κρασιά του Συνεταιρισμού, της σειράς των «Άθικτων Οίνων».

Θα ακολουθήσει ψαράκι με σάλτσα κακαβιά και το σαμιώτικο «Μοσχάτο Άσπρο» ενώ για επιδόρπιο θα σερβιριστεί ένας εκπληκτικός μπακλαβάς, με σάλτσα από το παλαιωμένοSamosNectar.Θα συνοδεύεται από το SamosVinDoux, το νούμερο 1 σε πωλήσεις γλυκών κρασιών,vindeliqueur.

Στο τέλος των επιμέρους eventsοι εκπρόσωποι του Δήμου Ανατολικής Σάμου και των συμμετεχόντων φορέων θα απαντήσουν σε ερωτήσεις και απορίες του κοινού και των δημοσιογράφων, στοχεύοντας στη μέγιστη προσέλκυση επισκεπτών από τις Κάτω Χώρες στη Σάμο.

Επίσης, θα γίνει κλήρωση για ένα ταξίδι εξοικείωσης επιλεγμένων επισκεπτών (travel agents & media) στη Σάμο, στο οποίο ο ΕΟΤ θα καλύψει τα αεροπορικά εισιτήρια.