Όχι στην άδικη δίωξη του φαντάρου από τη Ρόδο- Αλληλεγγύη στα παιδιά του λαού που αγωνίζονται για το δίκιο και την ειρήνη

Δίνουμε το παρών στην πορεία του Πολυτεχνείου
την Πέμπτη 17 Νοέμβρη στις 6:30μμ στην πλατεία Καρλοβάσου

Τον περασμένο Ιούλη στρατευμένος φαντάρος στη Ρόδο εξέφρασε φιλειρηνικές του απόψεις, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και την άμεση εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν. Είναι μια πράξη πατριωτική, πράξη ευθύνης. Γιατί  αποστολή των παιδιών του λαού που πάνε φαντάροι είναι η υπεράσπιση των συνόρων της χώρας μας, η υπεράσπιση του λαού μας και όχι να βάζουν «πλάτη» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είτε με τη μια είτε με την άλλη πλευρά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνες φαντάροι εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της χώρας μας στους βρώμικους και επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι αυτή τη φορά από τη διοίκηση του 6ου ΕΤΕΘ Ρόδου (εκεί υπηρετούσε ο φαντάρος) συνιστούν πρόκληση οι μεθοδεύσεις για άσκηση ποινικής δίωξης με αυθαίρετες ενέργειες που καταστρατηγούν τα δικαιώματα του φαντάρου: έφτασαν στο σημείο να αρνούνται στον στρατιώτη την άσκηση από μέρους του κάθε δικαιώματος που έχουν από τον νόμο και οι στρατευμένοι, όπως τον διορισμό δικηγόρου, την ενημέρωσή τους γραπτώς για τα εξεταζόμενα από την Εισαγγελία ζητήματα κ.ά.

Πρόκειται προφανώς για εκδικητική τακτική από πλευράς της διοίκησης με πλήρη από ότι φαίνεται κάλυψη από την πολιτική ηγεσία.

Ο λαός μας έχει και γνώση και πείρα και ήδη με δεκάδες ψηφίσματα εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, μαζικών φορέων εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Έλληνα φαντάρο.

Γιατί ο λαός μας καταλαβαίνει ότι η απαράδεκτη ρωσική εισβολή δεν έγινε για τη δήθεν καταπολέμηση του φασισμού αλλά για τα συμφέροντα της ρωσικής αστικής τάξης. Γιατί καταλαβαίνει ότι το καθεστώς Ζελένσκι υπηρετεί τους δικούς του ολιγάρχες και ότι οι ΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι το στηρίζουν με χέρια και με πόδια (και επίσημα με τις ψήφους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) για το συμφέρον των δικών τους μονοπωλίων. Γιατί για άλλη μια φορά «σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη του φαΐ».

Η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο αυτό γεννά κινδύνους:

  • Είναι πιθανός στόχος αντιποίνων
  • Ήδη ο λαός μας βλέπει την ακρίβεια να γιγαντώνεται λόγω και των κυρώσεων στη Ρωσία
  • Ενώ η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά επιδεινώνεται σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σκεφτείτε:

  • Υπηρετεί την πατρίδα η αποστολή στρατού εκτός συνόρων;
  • Υπηρετεί τη φύλαξη των συνόρων το να φεύγουν όπλα από τα νησιά;

Αλλά να δούμε και πού οδηγεί η λογική της πρόσδεσης στα ευρωνατοϊκά σχέδια. Το επιχείρημα ότι οι «σύμμαχοι» μας προστατεύουν έχει χρεοκοπήσει. Η συνέντευξη του νέου πρέσβη των ΗΠΑ (που κατάγεται και από την Ελλάδα) έδειξε ξανά ότι σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία η λογική τους θα είναι «βρείτε τα». Ενώ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση αν νησιά όπως η Μυτιλήνη και η Σάμος είναι ελληνικά απαντούσε «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», του στιλ «πρέπει οι σύμμαχες χώρες να μη συγκρούονται», «το βασικό είναι ο πόλεμος με τη Ρωσία» κλπ.

Ο λαός μας να συνεχίσει την πάλη του. Να δείξει την αλληλεγγύη του στον Έλληνα φαντάρο που διώκεται, σε κάθε παιδί του λαού που υπηρετεί. Να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας, την επιστροφή των στρατιωτικών αποστολών που είναι εκτός συνόρων, να μην πληρώνει ο λαός από το υστέρημά του για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Να παλέψει για την εξουσία που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από ΝΑΤΟ και ΕΕ, από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Νοέμβρη να δώσει το παρόν στην πορεία του ΕΚ και των συνδικάτων και μαζικών φορέων με αφορμή τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

ΥΓ. Για όσους μας ταΐζουν πανηγύρια για τις εξορύξεις νότια της Κρήτης ξέρουμε ότι κρύβουν ότι όπου υπάρχει ορυκτός πλούτος τον εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια σε βάρος των εργατικών στρωμάτων. Πχ στο Κατάρ του πετρελαίου υπάρχουν οι εμίρηδες υπάρχουν όμως και εκατομμύρια που υποφέρουν. Οι 15000 νεκροί για χάρη του μουντιάλ επιβεβαιώνουν μια απλή αλήθεια: όσο τον πλούτο τον εκμεταλλεύονται οι λίγοι, οι πολλοί θα υποφέρουν. Και όσο πιο πλούσια είναι μια χώρα, τόσο μεγαλύτερη κατάρα μπορεί να αποδειχτεί, σε συνθήκες καπιταλισμού.

Μαρούπας Βαγγέλης

Μέλος της ΚΕ και της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ