ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ

 Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές για δήμους και περιφέρειες. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, τα μέλη της ΚΝΕ, οι αγωνιστές που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε δήμους και περιφέρεια κάνουμε τη νύχτα μέρα για να φτάσει παντού το κάλεσμά μας: Φτάνει πια με τις πολιτικές που αφορούν τα κέρδη των λίγων, ήρθε η ώρα να μπουν μπροστά οι ανάγκες των πολλών.

Καλούμε το λαό της Σάμου να σκεφτεί τις πρόσφατες κουβέντες του πρωθυπουργού στη βουλή, που είπε: «Οι εκλογές του Οκτώβρη καθίστανται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, γιατί συνδέονται με τα αναπτυξιακά σχέδια σε όλη τη χώρα». Να πάρει υπόψη την πείρα του που λέει ότι και στην ανάπτυξή τους σε μας πάει ο λογαριασμός: με τους φόρους, την ακρίβεια, την πανσπερμία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων κτλ.

Αλήθεια στο Βόρειο Αιγαίο και στη Σάμο ποιοι συνδυασμοί είναι επιλέξιμοι από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την κυβέρνηση για την επόμενη μέρα των τοπικών εκλογών; Είναι εκείνοι οι συνδυασμοί που παρουσιάζονται ως «αυτοδιοικητικοί» και στην πραγματικότητα πρεσβεύουν μια πολιτική που στηρίζει τους λίγους. Ή για να το θέσουμε αλλιώς: η στρατηγική σύμπλευση που έχουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, το κοινό τους πρόγραμμα, σε επίπεδο δήμων και περιφερειών γίνεται ταύτιση, γίνεται κοινά ψηφοδέλτια, εχθρικά στο λαό.

Ο λαός της Σάμου βλέπει ψηφοδέλτια πολιτικό αχταρμά, που «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». Στη Δυτική Σάμο υπάρχουν υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ με υποψηφίους στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην Ανατολική Σάμο στα ψηφοδέλτια όλων συμμετέχουν και από ΝΔ, και από ΣΥΡΙΖΑ, και από ΠΑΣΟΚ και από ακροδεξιούς. Μια ωραία ατμόσφαιρα!

Στην περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ πάει μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ μέρος του ΣΥΡΙΖΑ πάει με το Μουτζούρη, που ο ίδιος δηλώνει ΝΔ και έχει κατά καιρούς χαϊδέψει τα αυτιά ακροδεξιών. Και είναι και το επίσημο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, που πρέπει να ηττηθεί.

Μπορεί κανείς να βγάλει άκρη από αυτό το χαμό; Ναι μπορεί, φτάνει να δει ότι αυτές οι εκλογές είναι πολιτικές, κρίνουν  το πώς θα εκφραστούν τα κεντρικά αντιλαϊκά σχέδια στον τόπο μας ή αν θα βρουν αντίσταση. Και αντίσταση θα βρουν αν ισχυροποιηθεί η Λαϊκή Συσπείρωση.

Ένα απλό παράδειγμα: η κυβέρνηση καταργεί τις σχολικές επιτροπές. Εκτιμάμε ότι είναι μια εξέλιξη που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των χρημάτων που παίρνουν τα σχολεία, στο να βάζουν οι γονείς βαθιά το χέρι στην τσέπη. Απέναντι σε αυτή την πολιτική μπορούν να πάνε απέναντι οι υποστηριχτές του κυβερνώντος κόμματος; Η απάντηση είναι όχι.

Στις 8 Οκτώβρη μπορούμε να πάμε αλλιώς. Τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που αποτελούνται από αγωνιστές και βιοπαλαιστές είναι εγγύηση ότι η φωνή του λαού μας θα ακούγεται δυνατά. Θα είναι το στήριγμα για την πάλη που πρέπει να δυναμώσει.

Ο λαός μας ξέρει ότι οι εξελίξεις είναι κρίσιμες. Η ΕΕ αποφάσισε ξανά δημοσιονομική πειθαρχία, άρα φορολεηλασία και λήξη σε όποια αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα ανακούφισης παίρνονταν. Ο πόλεμος κλιμακώνεται στην Ουκρανία και υπάρχει συζήτηση για νέες στρατιωτικές βάσεις στο Αιγαίο που θα κάνουν τα νησιά μας ορμητήρια θανάτου, αλλά και πιθανό στόχο αντιποίνων. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο σε συνεκμετάλλευση και εκχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το προσφυγικό είναι σε έξαρση, η κατάσταση είναι τραγική, τα νησιά μας μετατρέπονται σε φυλακές της ΕΕ για κατατρεγμένους. Έργα γίνονται με μόνο κριτήριο τα πιθανά οφέλη του κεφαλαίου, με τραγικά αποτελέσματα, όπως είδαμε με τις πλημμύρες σε Θεσσαλία, Εύβοια και αλλού, πυρκαγιές σε Έβρο, Αττική, Ρόδο και αλλού, κτλ.

Στις 8 Οκτώβρη υπάρχει επιλογή. Ισχυρή Λαϊκή Συσπείρωση.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με επικεφαλής την Αγλαΐα Κυρίτση.

Στο δήμο Ανατολικής Σάμου με υποψήφιο δήμαρχο τον Τίμο Χατζηλαγό.

Στο δήμο Δυτικής Σάμου με υποψήφιο δήμαρχο το Βασίλη Κοσμά.

 

Σάμος, 3/10/2023