Η πάλη για τη μόρφωση των παιδιών μας συνδέεται με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ!

Το ΚΚΕ από τα γεννοφάσκια του είχε ως προτεραιότητα το δικαίωμα των παιδιών του λαού στη μόρφωση. Με αιτήματα πρωτοπόρα, κόντρα στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, με μόνο κριτήριο την κάλυψη των αναγκών των παιδιών.

Τη σημαία αυτή το ΚΚΕ ποτέ δεν την υπέστειλε και ούτε πρόκειται ποτέ να την υποστείλει. Πάντα, κάτω από όλες τις συνθήκες, ακόμα και τις πιο δύσβατες, θα είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για μόρφωση, για δουλειά με δικαιώματα, για τη ζωή που μας αξίζει.

Οδηγός η πείρα μας από την πάλη μας την τελευταία 4ετία (και όχι μόνο)

Η τελευταία 4ετία και η δράση των κομμουνιστών επιβεβαιώνει τα παραπάνω διαχρονικά συμπεράσματα. Απέναντι σε μια βάρβαρη, αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική οι δυνάμεις του ΚΚΕ ήταν στήριγμα, αποκούμπι, οργανωτές της πάλης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, γονείς. Ενδεικτικά:

 • Την περίοδο της πανδημίας, που η κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε αίτημα του οργανωμένου κινήματος, που άφησε εμάς τους εκπαιδευτικούς αβοήθητους, οι δυνάμεις του ΚΚΕ κράτησαν με πολλές αγωνιστικές πρωτοβουλίες τη φλόγα του αγώνα και της διεκδίκησης αναμμένη. Την ώρα που η ΝΔ έδειχνε το αντιλαϊκό της πρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ της έδινε «χείρα βοηθείας» λέγοντας «θα λογαριαστούμε μετά» και προτείνοντας κοινή υπουργό υγείας!
 • Η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε αντιδραστικά νομοθετήματα για όλη την εκπαίδευση: πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, τεχνική. Οι εκπαιδευτικοί τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές τις πολεμάμε, κόντρα σε εκβιασμούς και σε συκοφαντίες, που αναπαράγουν σύσσωμα σχεδόν και όλα τα ΜΜΕ. Δείτε όμως ποιοι στηρίζουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση: συνδικαλιστές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ μαζί με μέρος των Παρεμβάσεων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έδωσαν και εδώ «χείρα βοηθείας» πχ στην περίπτωση της αξιολόγησης, όταν και μετά την τεράστια απεργία του Οκτώβρη του 2021 «σφύριξαν» υποχώρηση, μακριά από τις διαθέσεις του κλάδου.
 • Σήμερα που τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν προς το ακόμα χειρότερο, μόνο το ΚΚΕ κάνει κριτική από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών των μαθητών, μακριά από δήθεν σύγχρονες, και στην πραγματικότητα βαθιά αντιδραστικές και αστικές, παιδαγωγικές θεωρίες.
 • Σήμερα μόνο οι δυνάμεις του ΚΚΕ θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της πάλης για κλαδική σύμβαση εργασίας, γιατί η ακρίβεια κατατρώει τους μισθούς μας, γιατί πρέπει το αίσχος με την αδιοριστία και τους δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές του εαυτού τους να τελειώσει και άλλα πολλά ζητήματα που τίθενται.

Το δίλημμα των εκλογών από τη σκοπιά των εκπαιδευτικών

Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αντιλαϊκή γιατί, ανεξάρτητα από τις διαφορές ανάμεσα στα κόμματα, έχουν κοινές δεσμεύσεις που καθορίζουν τις ζωές μας, πχ:

 • Δέσμευση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ που μεγαλώνει τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας σε γενικευμένο πόλεμο, που στρώνει το έδαφος για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.
 • Δέσμευση στην επιτυχία πρωτογενών πλεονασμάτων, άρα και οι αυξήσεις που τάζουν όλοι τους, και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι με όρο η κερδοφορία των ομίλων να μείνει άθικτη, παίρνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, και να πάει καλά η οικονομία. Δηλαδή «ζήσε Μάη μου…»
 • Δέσμευση στην πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή απελευθέρωση, άρα με ρεύμα πανάκριβο, που θα τροφοδοτεί και την ακρίβεια σε σούπερ μάρκετ, μεταφορές κλπ.
 • Δέσμευση στο Ταμείο Ανάκαμψης, που θα γίνεται εκταμίευση χρημάτων αφού υλοποιούνται αντιλαϊκά προαπαιτούμενα (σας θυμίζει κάτι; Deja vu από τα 3 μνημόνια.).
 • Δέσμευση ότι θα προχωρήσει η αξιολόγηση που θα κάνει το σχολείο πιο ταξικό, κατηγοριοποιημένο, αυτόνομο, που ο γονιός θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
 • Δέσμευση για παιδεία εμπόρευμα, εξού και η λατρεία και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!
 • Δέσμευση για έργα υπέρ του κεφαλαίου, που γίνονται με διαδικασίες fast track, την ώρα που σχολεία πχ στη Σάμο είναι σε κοντέινερ και δεν έχει μπει μια πέτρα πάνω σε πέτρα, αλλά και το πανεπιστήμιο στη Σάμο έχει ζημιές που δεν έχουν επισκευαστεί με αποτέλεσμα κτίρια του να είναι κλειστά.

Άρα θέλουμε ισχυρή κυβέρνηση που θα είναι απέναντι μας και θα μας κουνά το δάχτυλο σε κάθε διεκδίκησή μας ότι τάχα  «έχει εγκριθεί από την πλειοψηφία το πρόγραμμά της» ή μια δύναμη ισχυρή ικανή να σταθεί απέναντί της και δίπλα στο λαό;

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση, είναι μια δύναμη που την επομένη των εκλογών θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό για:

 1. Να οργανώσει την αντίσταση απέναντι στα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα έρχονται
 2. Να αντεπιτεθεί για να έχουμε κατακτήσεις σήμερα
 3. Να συγκεντρώσει δυνάμεις για μια εξουσία που ο λαός θα είναι ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει και που όντως θα απαλλάξει το λαό από τα βάσανα που φέρνει το σημερινό σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, γονείς  έχουμε επιλογή: Ισχυρό ΚΚΕ.

Εκεί θα είναι η δύναμή μας, αντάμα με την προσπάθεια για:

 • Ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, με συλλόγους δραστήριους και στη Σάμο.
 • Οργάνωση του μαθητικού κινήματος.
 • Με σωματεία στην εκπαίδευση που θα οργανώνουν την πάλη, με ζωντανές διαδικασίες, κόντρα στις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν το σχολείο χειρότερο, που υπονομεύουν τις εργασιακές μας σχέσεις.
 • Με οργάνωση του γονέικου κινήματος. Ήταν μεγάλο βήμα η συγκρότηση Ένωσης γονέων στην Ικαρία.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι την επόμενη μέρα, αν θέλουμε να κερδίσουμε κάτι, η ανάπτυξη αγώνων θα είναι μονόδρομος. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα είναι βόλι κατά του συστήματος, ψήφος που θα τη βρούμε μπροστά μας θετικά την επομένη των εκλογών. Ήδη είναι δύναμη για μας η άνοδος των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα, τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτή τη ρότα να συνεχίσουμε, αγωνιστικά, αισιόδοξα!

 

Μαρούπας Βαγγέλης

Μέλος ΚΕ του ΚΚΕ, εκπαιδευτικός πληροφορικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο ν. Σάμου

 

ΥΓ. Τα άλλα κόμματα κάνουν υποσχέσεις για διάφορα. Τα λόγια είναι τσάμπα. Είδαμε όμως πώς κυβέρνησαν, αυτοί που κυβέρνησαν, και πώς αντιπολιτεύτηκαν αυτοί που «αντιπολιτεύτηκαν». Οπότε στους μπλε και ροζ μαυρογιαλλούρους λέμε: «ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φά’ το».