Ο Αγώνας ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, εκφράζει τους πολλούς, γιατί είναι δίκαιος και στη Σάμο.

 

Ο αυταρχισμός της Κυβέρνησης δεν θα περάσει. Η νεολαία δεν τρομοκρατείται.

 

Βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, διάφορων άλλων μορφών, όπου χιλιάδες φοιτητές, μαθητές σε όλη την Ελλάδα δηλώνουν την καταδίκη τους στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για θέσπιση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση επιστρατεύει όλα τα επίδοξα παπαγαλάκια της για να τρομοκρατήσει τους αγώνες των φοιτητών στο νησί. Διευθυντές σχολείων απειλούν τους μαθητές με ποινικές ευθύνες, διοικήσεις σχολών απειλούν με χάσιμο της εξεταστικής, η νεολαία της ΝΔ στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ, αναπαράγει όλη την επιχειρηματολογία για να φανεί, χωρίς αποτέλεσμα, ότι εκφράζει την μερίδα φοιτητών που ανησυχούν για την εξεταστική όσο και για το μέλλον των σπουδών τους και των πτυχίων τους.

Συγκεκριμένα στην Σάμο είχαμε διάφορα κρούσματα έντασης του αυταρχισμού. Όπως είχαμε καταγγείλει και με πρόσφατη ανακοίνωση του ΤΣ της ΚΝΕ στην Σάμο, τόσο στο Βαθύ όσο και στο Καρλόβασι, ανέλαβαν οι Διευθυντές των σχολείων να καταστείλουν το μεγάλο ξέσπασμα των μαθητών. Στο ΕΠΑΛ στο Βαθύ ο Διευθυντής προσπάθησε με διάφορους τρόπους, να μην αφήσει να πραγματοποιηθεί συνέλευση των μαθητών, να σπάσει τις μορφές αγώνα που ήθελαν να επιλέξουν. Αντίστοιχα στο Καρλόβασι ο Διευθυντής κατέθεσε στον Εισαγγελέα, απείλησε τους μαθητές ότι θα δώσει τα ονόματα τους και θα κινδυνεύουν με ποινικές διώξεις. Το κάλεσμα του αντιπρύτανη σε κατάθεση, οι απειλές της Διοίκησης της σχολής ότι θα χαθεί η εξεταστική αν συνεχίσουν οι φοιτητές τους αγώνες τους, η προσπάθεια της ΔΑΠ να σπείρει την τρομοκρατία μέσα στις ΓΣ, δείχνουν ότι δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, ότι πιέζονται από τους αγώνες μαθητών και φοιτητών στο νησί. Δείχνουν επίσης ότι η φωνή της νεολαίας ακούγεται δυνατά μαζί με την υπόλοιπη νεολαία πανελλαδικά, δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να συνεχίσουν για να καταφέρουν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

 

Η μαζική συμμετοχή των φοιτητών σπάει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία.

 

Ο αυταρχισμός της Κυβέρνησης, όπως και οι εξαγγελίες για τηλεξεταστική – πιο πολύ ενισχύουν τους αγώνες τους, τους τροφοδοτούν με νέες δυνάμεις και όρεξη  – παρά τους καταστέλλουν. Στην Σάμο ιδιαίτερα στους φοιτητές αλλά και στους μαθητές, εκφράζεται αυτό με την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή φοιτητών στις Γενικές Συνελεύσεις και δραστηριότητες των συλλόγων. Από την πρώτη ΓΣ στο ΜΠΕΣ η συμμετοχή έχει σημειώσει τεράστια αύξηση, με σχεδόν καθολική συμμετοχή φοιτητών αφού στην τελευταία συμμετείχαν πάνω από 200  φοιτητές. Μάλιστα ακόμα και φοιτητές που στις τελευταίες εκλογές είχαν στηρίξει το ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ, στέκονται απέναντι, καταδικάζουν το ν/σ ως απαράδεκτο και αντιδραστικό και στηρίζουν το αγωνιστικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στους τρεις συλλόγους στην Σάμο. Στην στατιστική πραγματοποίησαν ΓΣ, μετά από πολλά χρόνια, και καταδίκασαν το νομοσχέδιο. Ιδιαίτερη αξία αποκτά η πραγματοποίηση μαζικής  ΓΣ στο μαθηματικό με 40 άτομα περίπου, που με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί και ειδικά μετά την ΕΒΕ μπαίνουν κάθε χρόνο ουσιαστικά 10-15 άτομα.

Υπάρχουν πάνω από 150 καταλήψεις σχολών πανελλαδικά, εκατοντάδες καταλήψεις σε σχολεία, εκφράζεται η όλο και μεγαλύτερη και αυξανόμενη συμμετοχή νεολαίας στους αγώνες. Οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις των αστικών ΜΜΕ, που βγάζουν ότι το 70% των φοιτητών διαφωνεί με το νομοσχέδιο. Οι αγώνες αυτοί, είναι μαζικοί, εκφράζουν την πλειοψηφία, επειδή είναι δίκαιοι. Η νεολαία παλεύει για αποκλειστικά δημόσια, και πραγματικά δωρεάν Παιδεία, για πτυχία με αξία, να μην γίνει η αδικία νόμος και να χωριζόμαστε σε κατηγορίες ανάλογα με την τσέπη μας και η ΚΝΕ δίνει όλες της τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα.

Αυτή η μαζική συμμετοχή νέων, το δίκαιο αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, είναι που έχουν στριμώξει την κυβέρνηση για τα καλά. Επιβεβαιώνεται από την συνεχή αλλαγή στους χειρισμούς της, από την προσπάθειά της να αξιοποιήσει όλους τους τρόπους για να πείσει ότι έχει δίκιο και να μην τα καταφέρνει.

 

Πετύχαμε την πρώτη νίκη! Θα καταφέρουμε να κερδίσουμε!

 

Η κυβέρνηση είχε δηλώσει πως το ν/σ θα κατατεθεί σε διαβούλευση στα μέσα Γενάρη και μέχρι τέλος του μήνα θα είναι νόμος. Έχει φτάσει Φλεβάρης και ακόμα δεν το έχουμε δει. Είναι ξεκάθαρο ότι πιέζεται, γι’ αυτό και αναμασά όλα τα επιχειρήματα για μειοψηφίες, για χάσιμο της εξεταστικής που έγινε τηλεξεταστική, εντείνει την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό με την εισαγγελική παρέμβαση για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, παρομοιάζει τους φοιτητές με ληστές. Με το μόνο που καταφέρνει είναι να πεισμώνει ακόμα περισσότερο την νέα γενιά γιατί κατανοεί την αντιδραστική εξέλιξη που θα είναι αυτό το νομοσχέδιο για την μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών των εργατικών λαϊκών στρωμάτων.

 

Με τις δυνάμεις της ΚΝΕ να πρωτοστατούν, το νομοσχέδιο έγινε θέμα συζήτησης και απορρίφθηκε από όλο τον λαό.

 

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ πρωτοστάτησαν, συνέβαλαν ώστε να αποτυπωθεί ένα πανελλαδικό κλίμα καταδίκης του ν/σ, να γίνει θέμα συζήτησης σε όλη την νεολαία και στην Σάμο, ακόμα και σε χώρους που δεν υπάρχουν μέλη της ΚΝΕ. Αυτή η καταδίκη μάλιστα δεν μένει μόνο στην νεολαία αλλά απλώνεται ευρύτερα σε όλο τον λαό. Από τις ανακοινώσεις στήριξης και συμμετοχής πανελλαδικών οργάνων, όπως της ΠΟΣΔΕΠ, της Ομοσπονδίας Διοικητικού προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της ΟΛΜΕ, σωματείων του κλάδου όπως η ΕΛΜΕ Σάμου, ο Σύλλογος Διδακτικού-Επιστημονικού Προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και πιο συνολικά σε επίπεδο Σάμου, με αποφάσεις εργατικών σωματείων, του Εργατικού Κέντρου Σάμου, μέχρι και του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου. Το δίκαιο αίτημα, το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί, εκφράζει όλους τους εργαζόμενους, την νεολαία, στην Σάμο και πανελλαδικά. Η καθοριστική συμβολή της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ώστε να αναπτύσσονται τέτοιοι αγώνες θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Έσπασε στην πράξη μια λογική που αναπτύσσεται στην επαρχία και στην Σάμο, “ότι εδώ δεν ακουγόμαστε, δεν γίνονται αυτά”. Μόνο με τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις από τις αντιδραστικές πολιτικές οποιασδήποτε κυβέρνησης. Τηρούμε την προεκλογική δέσμευση για μαχητική εργατική λαϊκή αντιπολίτευση στην φαινομενική παντοδυναμία της ΝΔ και οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της νεολαίας, τα δυναμικά μπλόκα των αγροτών, οι αγωνιστικές διεργασίες στους νοσοκομειακούς το επιβεβαιώνουν.

Καλούμε την νεολαία σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για να δυναμώσει ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Καλούμε σε στήριξη των κινητοποιήσεων των φοιτητών μαθητών εργαζομένων την Πέμπτη 8/2. Καλούμε σε συμμετοχή των επιπλέον πρωτοβουλιών ενάντια στο νομοσχέδιο, με συσκέψεις, εκδηλώσεις, πλατιά πολιτική ενημέρωση.

 

Συργουνιώτης Κώστας,

μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ