«Αιχμηρές» ήταν οι απόψεις για το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο, καθώς από την ημέρα που άνοιξε τις πόρτες του δεν έχει ξανά τεθεί σε λειτουργία.

 

Διαβάστε την παρακάτω άποψη:

 

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρών σοφών.

Το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου εγκαινιάστηκε με πάσα επισημότητα στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Έκτοτε λειτουργεί πλημμελώς, στην ουσία παραμένει κλειστό..

Σύμφωνα με τηνομοθεσία για τηνάρτια και αυτοτελή θεσμικήλειτουργία και τηνεν γένει διαχείριση του υπήρχε δυνατότητα ίδρυσης  ΑστικήςΜη Κερδοσκοπικής Εταιρείας(ΑΜΚΕ) εάν και εφόσον προϋπήρχε εν ενεργεία ανάλογο και σχετικό  νομικό σχήμα, ήδη, από τα χρόνια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α) Σάμου.

Δυστυχώς με το Ν. 3852/2010 (σχέδιο Καλλικράτης) για την ίδρυση των αιρετών Περιφερειών και των ενιαίων Δήμων καταργήθηκαν τα νομικά πρόσωπα των Ν.Α.  .

Διερευνητικά υπάρχει σήμερα  η δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης κατά το παράδειγμα των διατροφικών συμπράξεων .

Ωστόσο πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση  δεν υπήρξε μέχρι σήμερα από την Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρηούτε και αντίστοιχη κυβερνητική ( προς το παρόν) ανταπόκριση ή πρωτοβουλία.

Φαίνεται από την μέχρι τώρα πρακτική τους  ότι η  προέχουσα θέση τους είναι να λειτουργεί τοΕπικούρειο περιστασιακά, χωρίς θεσμικό πλαίσιο,διότι δεν θέλουν να αναλάβουν, ως έδει, το κόστος της άρτιας λειτουργίας του που ανέρχεται, σύμφωνα με σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, σε 150.000 Ευρώ ετησίως.

Η τελευταία ενημέρωση είναι ότι ηΚυβέρνηση προτρέπει την Περιφέρεια  να το λειτουργήσει ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι. Τ ),  πρόταση εντελώς απαράδεκτη για τη διαχείριση κοινωνικών αγαθών όπως είναι οι Καλές Τέχνες και ο Πολιτισμός…

Άλλος εναλλακτικός τρόπος λειτουργίας  είναι η προγραμματική σύμβαση με τους Δήμους και Φορείς  της Σάμου.

Φαίνεται όμως ότι και αυτή ηλύση δεν είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής.

Σήμερα, δύο περίπου χρόνια μετά τα εγκαίνια του, το Επικούρειο«λειτουργεί»περιστασιακάμε μονοπρόσωπο υπεύθυνο φορέα, εκόντα-άκοντα, τοχωρικό  μας Αντιπεριφερειάρχηκαι βέβαιαμακράν  των στόχων και των  οραμάτων της ίδρυσης και λειτουργίας  πολιτιστικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών στο νησί μας...

Είναι προφανές ότι η μέχρι τώρα διαχείριση της αξιοποίησης  του τόσο από την Περιφέρεια όσο και από την Κυβέρνηση αποτελεί ύβρη προς το Λαό της Σάμου.

Πιστεύω ότι πολιτικά πρέπει να προταχθεί η δημιουργία από την Περιφέρεια φορέα λειτουργίας με συμμετοχή των Δήμων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φορέων του τόπου μας και με τη γενναία στήριξη του Ελληνικού Δημοσίου. ..

Εάν δεν προχωρήσουν έτσι τα πράγματα και παρέλθει άγονη η κρίσιμη 5ετίατου συμβατικού χρόνου δέσμευσης ως προς τη χρήση, από τις αρχές του 2027 και μετά, το Επικούρειο ενόλω ή εν μέρει θα μπορεί να «αξιοποιηθεί» καιγια σκοπούς αλλότριους από εκείνους που ονειρεύτηκε και τίμησε  με τους πολύχρονους αγώνες του ο λαός της Σάμου.

Θα το επιτρέψουμε;

Για να μην περάσει αυτή η αστόχαστη και παρελκυστική πρακτική όλων όσοι τεχνάζονται ή..απλώς χρονοτριβούνπρέπει, επιτέλους, να αντιδράσουμε.

Όλοι μαζί και τώρα.

Όσο υπάρχει ακόμα καιρός.

 

Μανώλης Νικ. Κάρλας

                                                            Γιατρός

                        Πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010).