Την απόσυρση της πρέσας σκουπιδιών που βρίσκεται όπισθεν του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ αποφάσισε η εταιρία διαχείρισης  καθώς εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει σύμβαση μεταξύ των συμβαλλόμενων πλευρών. Την απόφαση αυτή γνωστοποίησε μέσω επιστολής της προς τον Δήμο Ανατολικής Σάμου.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, αγαπητέ Γιώργο,

Έπειτα από την τελευταία μας συνάντηση στις 23.06.20, όπου για πρώτη φορά λάβατε μέρος στη συζήτηση για το θέμα της πρέσας (έχουν προϋπάρξει άλλες δύο άκαρπες συναντήσεις, χωρίς τη φυσική σας παρουσία), και σεβόμενοι την ανησυχία σας για την επικινδυνότητα που ενδέχεται να προκαλεί η χρήσης της πρέσας λόγω μη ύπαρξης σύμβασης, και κατά συνέπεια μη πληρωμής της συγκεκριμένης υπηρεσίας από το Δήμο εδώ και ένα χρόνο, για την ασφάλεια του Δήμου και της δικής μας επιχείρησης,

Αποφασίσαμε, σήμερα 06.07.20, κι εφόσον δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση – ενημέρωση εντός τριών ημερών από πλευράς σας, όπως είχε ειπωθεί στην εν λόγω συνάντηση, να αποσύρουμε την πρέσα για τους προαναφερθέντες λόγους.

 

Η παρούσα απόφαση σας ανακοινώνεται από σεβασμό στο πρόσωπό σας και στον Δήμο Ανατολικής Σάμου, και προς ενημέρωση των Δημοτών Βαθέoς, που τόσο έχουν εξυπηρετηθεί από τη χρήση της πρέσας τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Παραμένουμε στο πλευρό του Δήμου για κάθε διευκόλυνση και εξυπηρέτηση, όπως πολύ καλά γνωρίζετε ότι πράττουμε τόσα χρόνια».

Με εκτίμηση

Γρηγόρης Γερασίμου

Να σημειώσουμε η πιλοτική λειτουργία της πρέσας είχε ξεκινήσει στις 13 Απριλίου του 2018.

Η συγκεκριμένη πρέσα είναι διαμορφωμένη ώστε να δέχεται απορρίμματα 12 κάδων, τα οποία τα μετατρέπει με το πρεσάρισμα στο ένα τέταρτο  του όγκου τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξοικονομείται χώρος αλλά  και χρόνος  για την μεταφοράς τους στο ΧΥΤΑ.

 “Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο για τη λειτουργία της ανακύκλωσης στο νησί μετά και την τοποθέτηση των μπλε κλάδων.  Στόχος του Δήμου είναι να τοποθετηθούν και άλλα τέτοια μηχανήματα σε όλο το νησί προς εξυπηρέτηση πολιτών και επαγγελματιών” είχε δηλώσει τότε  ο πρώην Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Και οι επιχειρηματίες της πόλης είχαν δει με θετικό μάτι την πρωτοβουλία καθώς μπορούσαν να μεταφέρουν στην πρέσα τις άδειες κούτες εξοικονομώντας χρόνο για την μεταφορά στον ΧΥΤΑ (αν επρόκειτο για μεγάλες ποσότητες) ή χώρο στους κάδους που υπήρχαν στην συγκεκριμένη περιοχή οι οποίοι γέμιζαν και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους περιοίκους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρέσα δέχεται πάσης φύσεως απορρίμματα και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα με το πάτημα απλά ενός κουμπιού. Επίσης υπάρχει ειδική λυχνία που ανάβει για να προειδοποιήσει ότι η πρέσα είναι γεμάτη και δεν μπορεί να δεχτεί άλλα σκουπίδια.

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η πρέσα θα απομακρυνθεί το πρωί της Τρίτης ώσπου να υπάρξει αναμόρφωση του προυπολογισμού του Δήμου και να εγκριθεί το ανάλογο  κονδύλι για την σύναψη της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ανατολικής Σάμου και της Εταιρίας ΕΛΘΕ Α.Ε.