Ένας σύντομος απολογισμός για το διάστημα Σεπτέμβρης 2020 – Ιούνιος 2021 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης και παράνομης διακίνησης ναρκωτικών (Σάββατο 26 Ιουνίου 2021)
Τέτοιες μέρες, πριν από 21 ολόκληρα χρόνια η τριμελής τότε επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης κατάρτιζε τον επιστημονικό προγραμματισμό για την επόμενη τριετία… Ο Φάρος στα πρώτα του βήματα… Και τον Σεπτέμβρη του 2001 οι παρεμβάσεις πρόληψης ξεκινούν και επίσημα.
 

Για λόγους συμβολικούς ως επιστημονική ομάδα και με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού μας Συμβουλίου αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις δράσεις μας τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε με ένα διήμερο εκδηλώσεων για τα γενέθλια του Φάρου, 20 χρόνια μετά… Την πρώτη μέρα, σε ένα πολύ ζεστό και συγκινητικό κλίμα, συναντήθηκαν οι πρωτεργάτες του Κέντρου Πρόληψης που, είτε ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε ως φορείς της αστικής εταιρείας, είτε ως άτομα της αυτοδιοίκησης αλλά και ως μέλη των πρώτων ομάδων και σεμιναρίων του Φάρου, συνέβαλαν στην εδραίωση και την αναγνώρισή του στην τοπική μας κοινότητα. Αν θέλαμε να δώσουμε έναν τίτλο σε εκείνη την βραδιά, αυτός θα μπορούσε να είναι «Ο Φάρος τιμά και ευχαριστεί τους ανθρώπους του». Τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων ο παιδοψυχίατρος Δημήτρης Φιλοκώστας μοιράστηκε με γονείς και εκπαιδευτικούς την εμπειρία και τις γνώσεις γύρω από τους τρόπους σύνδεσης και επικοινωνίας με τα παιδιά μας. Αν και ήδη είχαν επιβληθεί τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του covid-19, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε τις εκδηλώσεις μας, όπως ακριβώς τις είχαμε φανταστεί…

Και οι δράσεις μας (ομάδες και σεμινάρια) ξεκινούν αλλά αυτήν τη φορά διαδικτυακά… Παράλληλα, ετοιμάζουμε τον επιστημονικό προγραμματισμό για την επόμενη επταετία σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές (ΕΥΠΡΟ). Και έρχεται ο σεισμός της 30ης Οκτώβρη να μας υπενθυμίσει για άλλη μια φορά τη δύναμη της φύσης. Και ο Φάρος χρειάζεται να προσαρμόσει τις δράσεις του, να παραμερίσει τους προγραμματισμούς του και να μιλήσει με τους ανθρώπους, με τους πολυτραυματισμένους ανθρώπους, για απώλεια, πένθος, κρίση, αδυναμία ελέγχου, ανασφάλεια. Το νησί της Σάμου χωρίζεται στα δύο και ο Φάρος, προσπαθώντας να είναι πιο αποτελεσματικός και ευέλικτος για τους ανθρώπους που τον έχουν ανάγκη, αποκτά προσωρινή βάση στο Καρλόβασι με τη βοήθεια του αντιπεριφερειάρχη. Σταδιακά αρχίζουν να σχηματίζονται οι ομάδες γονέων (μεγαλύτερης διάρκειας) -μεταξύ αυτών και μία ομάδα για εγκύους- αλλά και εργαστήρια συγκεκριμένης θεματολογίας όπως η αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού στα παιδιά, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου κα. Στη σχολική κοινότητα, πραγματοποιήθηκε κύκλος συναντήσεων υποστήριξης εκπαιδευτικών, επιμορφωτικά σεμινάρια για νηπιαγωγούς και δασκάλους, ομάδα μαθητών Λυκείου με τίτλο «Μεγαλώνω και Αγχώνομαι. Αγχώνομαι αλλά Μεγαλώνω». Στην ευρύτερη κοινότητα, σχηματίστηκαν δύο ομάδες σχετικά με την αντιμετώπιση του άγχους καθώς και μια ομάδα με ανθρώπους-κλειδιά της κοινότητας.

Παράλληλα, χρειάστηκε να ενεργοποιήσουμε συνεργασίες που την προηγούμενη χρονιά είχαν μείνει ανολοκλήρωτες. Γι’ αυτό το σκοπό συνεργαστήκαμε με τις τοπικές αθλητικές ενώσεις και τα σωματεία και οργανώσαμε τέσσερις διαδικτυακές ημερίδες με εισηγητές
καταξιωμένους επιστήμονες στον χώρο τους, τον κ.Γεωργάκα, ψυχίατρο, Δ/ντή ΕΣΥ τ.υπεύθυνο του προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων «ΑΡΓΩ», τον κ. Νικολαϊδη, ψυχίατρο, επικεφαλής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, τ.πρόεδρο στην επιτροπή Lanzarote του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία και την εκμετάλλευση των παιδιών και τον κ.Ψαριανό, υπ. διδάκτορα Ψυχιατρικής. Ο τίτλος των ημερίδων ήταν «Αθλητισμός: ανάχωμα ανάπτυξης αρνητικών συμπεριφορών ή αρνητική επίδραση στην συμπεριφορά;» και ο κάθε εισηγητής προσέγγισε το θέμα από τη δική του σκοπιά και μοιράστηκε εμπειρίες και προβληματισμούς με γονείς, προπονητές, γυμναστές, διαιτητές και παράγοντες του αθλητισμού.

Στη συνέχεια, θεωρήσαμε ότι πλέον ήταν η κατάλληλη στιγμή να οργανώσουμε μια ημερίδα –διαδικτυακή και πάλι- και να δημιουργήσουμε τον χρόνο και τον χώρο ώστε οι άνθρωποι με σεβασμό και φροντίδα να μοιραστούν και να ακουμπήσουν τις ιστορίες τους. Σε αυτήν την προσπάθεια είχαμε την τιμή και τη χαρά να συνεργαστούμε με τον κ.Γκότση, κοινωνιολόγο-ψυχοθεραπευτή, υπεύθυνο του Τμήματος Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Ανθρώπινου Δυναμικού –ΟΚΑΝΑ και την κα Ατσαλάκη, Δρ Κλινικής Ψυχολογίας, στέλεχος της μονάδας εφήβων ΑΤΡΑΠΟΣ-ΟΚΑΝΑ. Ο τίτλος της ημερίδας: Η κοινότητά μας σε μια περίοδο παρατεταμένων κρίσεων-τα όρια, οι αντοχές και οι δυνατότητές της.

Ένα από τα ιδιαίτερα θετικά της διαδικτυακής υλοποίησης των δράσεων, είναι ότι για πρώτη φορά δόθηκε σε όλους τους κατοίκους των τριών νησιών μας, Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων η δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλες τις προτεινόμενες δράσεις. Το γεγονός αυτό συμπίπτει με τη συμπλήρωση 10 ετών λειτουργίας του παραρτήματος του Κέντρου Πρόληψης στην Ικαρία.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου σηματοδοτεί κατά κάποιον τρόπο και την ολοκλήρωση των βασικών δράσεων του Κέντρου Πρόληψης. Για τη φετινή χρονιά συνεργαστήκαμε, τα Κέντρα Πρόληψης του Αιγαίου, και ετοιμάσαμε κάποια μηνύματα για την πρόληψη που θα ακούγονται από όλους τους σταθμούς του Αιγαίου. Με αυτόν τον τρόπο αποχαιρετούμε τη χρονιά που πέρασε και ανανεώνουμε τις δυνάμεις μας για τη χρονιά που έρχεται…

Καλό καλοκαίρι!

*Ο Φάρος συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Η ανάρτηση στο μπλογκ του Φάρου:

To βιντεο για τα 20 χρόνια του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Σάμου “Φάρος”
Ολόκληρη η εκδήλωση για τα 20 χρόνια από τη Σαμιακή τηλεόραση: