Η εμφάνιση κρουσμάτων στην μαθητική κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος φόβισε τους γονείς οι οποίοι έσπευσαν να καλέσουν συνεργείο για απολύμανση των αιθουσών διδασκαλίας. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, αρχικά, επικοινώνησε με τη δημοτική αρχή η οποία εξήγησε στα μέλη του ότι δεν είναι υπεύθυνη για την απολύμανση των σχολικών μονάδων της πόλης. Ακολούθησε ανάρτηση του συλλόγου για την πλήρη ενημέρωση των γονιών σχετικά με τις ενέργειες. Η ανακοίνωση δημιούργησε την αντίδραση του κ. Μιχάλη Μητσού, Αντιδημάρχου Ανατολικής Σάμου, ο οποίος ανταπάντησε για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του 2000FM μίλησε η κ. Σταματία Θωμασούλη, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου, για τον εντοπισμό των πέντε κρουσμάτων την περασμένη Παρασκευή και τα άμεσα μέτρα που έλαβε ο σύλλογος για την απολύμανση των σχολικών χώρων. «Την Παρασκευή μόλις βρέθηκαν τα κρούσματα αμέσως στάλθηκαν οδηγίες στις οικογένειες και από εκεί και πέρα τα παιδιά θα κάνουν επταήμερο έλεγχο με self test σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Πιστεύουμε ότι κάναμε τα πάντα. Έχουμε πάρει τα καλύτερα μέτρα. Η καθαρίστρια απολύμανε με χλωρίνη τους χώρους και όλα τα παράθυρα ήταν ανοιχτά».

Η πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε πολλάκις στην επικοινωνία που είχαν με εκπροσώπους του Δήμου επισημαίνοντας την «άγνοια» της τοπικής αρχής για το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. «Δεν είπε ο Δήμος τίποτα για 50%+1. Δεν μας το ανέφεραν. Μέλος του ΔΣ επικοινώνησε με έναν Αντιδήμαρχο και μας είπε ότι δεν είναι υπεύθυνοι αυτοί.  Στο τέλος αργά το βράδυ μας είπαν από τον Δήμο ότι δεν έχουν γνώση για τη διαδικασία».

Η κ. Θωμασούλη, επίσης, σχολίασε τη δημοσίευση του συλλόγου ξεκαθαρίζοντας ότι σκοπός τους ήταν η πληροφόρηση των γονιών και να περάσουν το αίσθημα ασφάλειας στις οικογένειες τους. «Ο Δήμος δεν κατάλαβε τον λόγο της ανάρτησης μας. Εμείς δεν κάνουμε μικροπολιτική. Θέλαμε να περάσουμε ότι έχουμε δύναμη για να αισθανθούμε ασφαλείς. Έπρεπε να κινηθούμε γρήγορα για να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση. Το Σάββατο κάναμε την απολύμανση του σχολείου» τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο κ. Μιχάλης Μητσός ο οποίος ανέφερε ότι η απολύμανση των σχολικών μονάδων έγκειται στην εκάστοτε σχολική επιτροπή η οποία διαθέτει χρήματα για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους. «Όσον αφορά τον κορωνοϊό, όλοι οι διευθυντές είναι ενημερωμένοι για το πρωτόκολλο και τι πρέπει να κάνουν για τις σχολικές μονάδες. Η απολύμανση περιλαμβάνει τον καθαρισμό με ειδικά υλικά και τον αερισμό των αιθουσών. Τα σχολεία για την απολύμανση μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που έχει η κάθε σχολική επιτροπή από τα κονδύλια του Δήμου. Να καλέσει το σχολείο μια εταιρία απολύμανσης, να πραγματοποιηθεί η απολύμανση, να κοπεί τιμολόγιο και να πληρωθεί ο άνθρωπος με αυτά τα λεφτά».

Τέλος, ο κ. Κώστας Βογιατζής, Αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του συναδέλφου του υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία της απολύμανσης πραγματοποιείται από συνεργείο της επιλογής του σχολείου με χρήματα που υπάρχουν στους σχολικούς λογαριασμούς. «Πέρσι η απολύμανση γινόταν μαζικά ενώ φέτος ξεχωριστά σε κάθε σχολείο αν εμφανιστεί κρούσματα. Οι διευθυντές έχουν χρήματα στους λογαριασμούς τους. Η απολύμανση υπάγεται στα λειτουργικά έξοδα ενός σχολείου».

Ελευθερία Γερολύμου