«ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΕΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ»

΄Ηταν μια μουσικοχορευτική παράσταση επιπέδου, μνήμης, ιστορίας και παράδοσης, απ΄ αυτές που βγαίνουν  αυθόρμητα σαν έμπνευση και μετουσιώνονται με σεβασμό, μεράκι και ερασιτεχνική δημιουργικότητα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΑΝΑΣ το βράδυ της Κυριακής 19 Μαρτίου 2017, απέδειξε αυτό που όλοι γνωρίζαμε αλλά δεν φανταζόμασταν  την προέκτασή του, πως είναι μια μικροκοινωνία πρότυπο για τον τόπο μας αλλά και έξω απ΄ αυτόν. ΄Ηταν εύκολο για τον καθέναν που παρακολούθησε την παράσταση να καταλάβει πού οφειλόταν τελικά η επιτυχία και η αυθεντικότητα της αναπαράστασης «στιγμών ελκυστικών». ΄Ηταν ζωγραφισμένο στα πρόσωπα όλων των συντελεστών της, ήταν εκείνη η άνεση της χαράς που δίνει η δημιουργία, η προσφορά στην παράδοση, το μεγαλείο της συλλογικότητας.

«Από την Σμυρνέϊκη Παράδοση στο Ρεμπέτικο», μια μουσικοχορευτική παράσταση που τα είχε όλα. Μια λιτή αλλά εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα από την και χοροδιδασκάλισσα κα Λούλα Κάϊλα, ψυχή εδώ και χρόνια του συλλόγου, δύο υπέροχα μουσικά σχήματα τους «Σαμάν» και τους «Φίλους του Κ.Λαχανά», που απέδωσαν όχι απλά τα τραγούδια και τους ρυθμούς όλης αυτής της ιστορικής διαδρομής, αλλά το κλίμα, την αίσθηση, την κουλτούρα των Ρωμιών στη Σμύρνη και από κει με τον ξεριζωμό στην Ελλάδα. Με εκείνον τον ερμηνευτή των «Σαμάν» τον Παναγιώτη Παναγάκη, να αναβιώνει  την ατμόσφαιρα των Καφέ-Σαντάν της Σμύρνης ή τους υπόγειους τεκέδες του Πειραιά με έναν τρόπο μοναδικό. Με την ερμηνεύτρια του άλλου σχήματος, την Φανή Βουρλιώτη,δεύτερη γενιά Βουρλιώτηδων από τους Μυτιληνιούς, να πατάει πάνω στα βήματα των μεγάλων ερμηνευτριών του ρεμπέτικου και όλους τους μουσικούς να θυμίζουν το μουσικό μεγαλείο της σμυρνέϊκης και ρεμπέτικης παράδοσης. Ενώ επί σκηνής τα μέλη των χορευτικών ομάδων του Κ.Λαχανά, με αμφίεση και  χτένισμα εκείνης της αλησμόνητης εποχής, με το ανάλογο ντεκόρ, να αναβιώνουν τους χορούς και τα λικνίσματα του περασμένου αιώνα, από τις αστικές συνάξεις των Ρωμιών της Σμύρνης ή τις ρεμπέτικες βραδιές του Πειραιά. Εξαιρετική και η νεοσύστατη χορωδία του συλλόγου, που απέδωσε τρία «κλασικά» παραδοσιακά τραγούδια, υπό την φωτισμένη διδασκαλία και διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου Χρήστου Πιερίδη.

΄Ηταν μια παράσταση που δεν πρέπει να μείνει στην μία βραδιά, δεν πρέπει να μείνει στα στενά όρια της πρωτεύουσας, αλλά να επαναληφθεί και σε άλλα σημεία του νησιού και εκτός αυτού, με την αρωγή και συμπαράσταση της αυτοδιοίκησης, γιατί τέτοιες προσπάθειες πρέπει  να ψυχαγωγούν και να διαπαιδαγωγούν όσο γίνεται περισσότερους, και να τονώνουν την απαραίτητη σ΄ αυτές τις δύσκολες εποχές, αυτογνωσία μας.