Την στήριξη  της τουριστικής δραστηριότητας στην Σάμο,  ανακοίνωσε από το νησί  όπου βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Σάμου Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Ο υπουργός  κατά την διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους φορέων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εξαίρεση της Σάμου από το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας στον ν. Σάμου που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο και θα επεκταθεί και μετά τον Σεπτέμβριο του 2022  μέσω προγράμματος που θα πριμοδοτεί την Σάμο, ενισχύοντας άμεσα τα καταλύματα και την εστίαση. Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι διαφορετικό από τα ήδη υπάρχοντα του κοινωνικού τουρισμού.

Αμέσως μετά την σύσκεψη με τους φορείς στο αμφιθέατρο της Π.Ε έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Είχα την ευκαιρία για άλλη μία φορά στην Ελλάδα αλλά σήμερα ιδιαίτερα στη Σάμο να ακούσω από κοντά αγωνίες, προβληματισμούς της κοινωνίας. Αγωνίες που απορρέουν από μία νέα κρίση. Μια νέα κρίση εξωγενή που έχει αντιμετωπίσει η χώρα κυρίως στο ενεργειακό πεδίο. Ταυτόχρονα όμως είχα την ευκαιρία να ακούσω συσσωρευμένη αγωνία της κοινωνίας για πρόσφατες φυσικές απανωτές καταστροφές που έγιναν στη Σάμο αλλά παράλληλα και για την προηγούμενη κρίση που ακόμα δεν έχει περάσει πλήρως, την υγειονομικη κρίση και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής. Είχα την ευκαιρία αφού άκουσα όλες αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς να ξεδιπλώσω το τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Νομίζω υπάρχει ένα σημαντικό έργο με στοιχεία και δείκτες ποσοτικοποιημένους  που αποδεικνύουν ότι η Πολιτεία έχτισε ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στη Σάμο. Ο εύλογος κίνδυνος, ο προβληματισμός που είχε εκδηλωθεί και στη Σάμο την προηγούμενη περίοδο για αυξημένα λουκέτα, για διόγκωση της ανεργίας, για καταστροφή της οικονομίας, ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε και δεν επιβεβαιώθηκε με σκληρή δουλειά νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη Σάμο και με τη σημαντική συμβολή της πολιτείας μέσα από τα διαφορετικά σχήματα τα οποία έχτισε. Παράλληλα είχα την ευκαιρία να ξεδιπλώσω και να αποτυπώσω το τι έχει κάνει η πολιτεία μέσα από διάφορα κανάλια μεταφοράς πόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Κινούμαστε ικανοποιητικά αλλά θέλουμε να κάνουμε περισσότερα και θα κάνω περισσότερα και ταχύτερα και τέλος στο ενεργειακό πεδίο που είναι η νέα μεγάλη πρόκληση θα μπορούσα να σας μιλήσω και για εξειδικευμένα έργα της περιοχής τα οποία συνεννοηθήκαμε και συνεργαζόμαστε και θα έχουμε και συναντήσεις με δημάρχους της περιοχής σας σε ότι αφορά το ενεργειακό πεδίο είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ για τις απανωτές άμυνες που χτίζει η κυβέρνηση για να καλύψει μέρος του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Δεν μπορεί καμία χώρα κανένα κράτος-μέλος να καλύψει όλο το κόστος. Καλύπτουμε μέρος και αναλαμβάνουμε κάποιες πρωτοβουλίες σε εθνικό και μη επίπεδο έτσι ώστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το αμέσως προσεχές διάστημα όλους αυτούς που πλήττονται σημαντικά από την ενεργειακή κρίση μία κρίση η οποία μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επιβαρύνει σημαντικά οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στη Σάμο”.