Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου να ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να συμμετέχει σε σύσκεψη στη Σάμο, με μοναδικό θέμα το μεταναστευτικό και αυτό να γίνει με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου, του Βουλευτή Σάμου κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, και όλων των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η πρόταση έλαβε 25 ψήφους και 2 ψήφους έλαβε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σάμου, η οποία παραμένει στο διεκδικητικό πλαίσιο της 7ης Φεβρουαρίου, που είναι αντίθετο στην κατασκευή του νέου ΚΥΤ. Την απόφαση του Δήμου ο κ. Κώστας Τζίχας τη χαρακτήρισε ως υπεκφυγή στο θέμα της λήψης συγκεκριμένης απόφασης για την μετεγκατάσταση του ΚΥΤ στη θέση «Ζερβού».

Μετά την εισήγηση- τοποθέτηση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργου Στάντζου (την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω), επικεφαλής Δημοτικών Συνδυασμών και Δημοτικοί σύμβουλοι έλαβαν το λόγο για το συγκεκριμένο θέμα (μεταναστευτικό – προσφυγικό), όπου η συζήτηση διήρκησε περίπου 3,5 ώρες. Αποσπασματικά:

Νίκος Κατρακάζος: Να πάρουμε απόφαση Δημοτικό Συμβούλιο για το κλείσιμο του υπάρχον ΚΥΤ μέσα σ’ ένα μήνα. Υπάρχουν 2 χρόνια τώρα οι καλοί και οι κακοί. Αυτοί που λένε να φύγει το ΚΥΤ και οι άλλοι που επιθυμούν να παραμείνει στην πόλη. Υπάρχει η φημολογία που λέει ότι κάποιοι Δημοτικοί σύμβουλοι δεν επιθυμούν να φύγει το ΚΥΤ από την πόλη. Πρέπει να πάρουμε απόφαση για το άμεσο κλείσιμο του ΚΥΤ. Οφείλουμε να έχουμε ένα στόχο. Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση και μάλιστα να είναι και ομόφωνη. Δεν θα μπούμε στη λογική όχι εδώ, όχι εκεί. Έχουμε όμως τη μεγάλη αγωνία ότι τελικά θα υπάρξουν δύο ΚΥΤ, αλλά ποιος θα μας το εξασφαλίσει αυτό;

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: Οι επιστολές και οι συναντήσεις δεν επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, πρέπει δραστικά να οργανωθούν κινητοποιήσεις ουσίας, ώστε να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματα του Σαμιακού λαού.

Κώστας Τζίχας: Να υπάρχει στη Σάμο μόνο ένα μικρό ΚΥΤ, όπου εκεί να γίνεται η καταγραφή και κατόπιν η μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα. Επίσης να υπάρξει αποζημίωση σε όλους αυτούς που έχουν τα κτήματά τους πλησίον του ΚΥΤ κι έχουν υποστεί ζημιές.

Νίκος Ζάχαρης: Να υπάρξει γραπτή δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν θα λειτουργήσουν δύο ΚΥΤ, να γίνει απόδοση του ΚΥΤ στο Δήμο Σάμου και να έχει ολοκληρωθεί το νέο ΚΥΤ μέχρι τέλος του έτους. Από αύριο και μέχρι τέλος του έτους ο αριθμός των μεταναστών πρέπει να κατέβει στα 1.000 άτομα. Να γίνει καταγραφή των ΜΚΟ και έλεγχοι για το αν είναι νόμιμες και από πού λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις.

Μανώλης Κιάσσος: Εξευτελίζεται το κράτος με τις εισβολές μεταναστών. Διακρίνω ανεπάρκεια στα έργα σας (απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση). Αδιαφορείτε για την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης, αλλά και για την υγειονομική τους ασφάλεια. Αν δεν συνεργασθούμε θα έχουμε 4 ΚΥΤ, όσοι ήταν και οι Δήμοι της Σάμου.

Αντώνης Σίμος: Στη Ζερβού απ’ ότι γνωρίζετε θα γίνει και βάση σχεδίου που έχω μελετήσει ένα ΚΥΤ 45 στρέμματα έκταση, θα χρησιμοποιηθούν 256 κοντέϊνερ, εκ των οποίων 227 θα είναι για τη διαμονή των μεταναστών. Θα δημιουργηθούν δύο χώροι λατρείας σε κοντέϊνερ. Δεν θα ανεγερθεί κάποιο τζαμί, θα λειτουργήσουν τρία σχολεία, για ν’ αποσυμφορηθούν τα δικά μας σχολεία. Τα τρία σχολεία θα είναι 50τ.μ. έκαστο, 1 παιδική χαρά, ένα ιατρείο με οκτώ εξεταστήρια, 20 καταστήματα, 10 γραφεία. Θα γίνει βιολογικός με προδιαγραφές για 1.600 άτομα, μία δεξαμενή νερού 350 κυβικών και θα τοποθετηθεί μετασχηματιστής για την παροχή ρεύματος.

Γιάννης Βέττας: Δεν πρέπει να γίνει κανένα ΚΥΤ στη Σάμο. Για τη θέση «ΖΕΡΒΟΥ» να το ξεχάσουν. Μικρό ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου και όσοι έρχονται να φεύγουν με συνοπτικές διαδικασίες στην ενδοχώρα.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν παρών και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης, ο οποίος κάποια στιγμή πήρε το λόγο και είπε τα εξής: «Αν το θελήσει η κοινωνία της Σάμου, είμαι έτοιμος να βγώ μπροστά και να κρεμάσω μαύρες σημαίες στην Αντιπεριφέρεια. Το ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου, πρέπει να κλείσει άμεσα».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Δήμαρχος Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος είπε ότι: Αν δεν προσέλθει κανείς από την Κυβέρνηση η ανησυχία πιάνει κόκκινο, αν έρθει θα πρέπει να δώσουν υποσχέσεις.

00DimotikoSymvoulio02

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΑΤOΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ-ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 25ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η κατάσταση στο νησί της Σάμου και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα του – την πόλη της Σάμου και στον Δήμο Ανατολικής Σάμου – καθημερινά χειροτερεύει με τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστατευτικού να γίνονται εντονότερες. Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων εβδομάδων και ο εγκλωβισμός του πληθυσμού κάνουν την κατάσταση εκρηκτική θέτοντας σε υπέρμετρη δοκιμασία τις κρατικές δομές και τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας.
Αν και οι αφίξεις λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία του νησιού τις συνέπειες και το βάρος καλείται να αντιμετωπίσει αποκλειστικά ο Δήμος Ανατολικής Σάμου και ειδικότερα η πρωτεύουσα του Νομού, η πόλη της Σάμου και η Κοινότητα Βαθέος, στην οποία έχει δημιουργηθεί μια παραγκούπολη πάνω από την πόλη.

Ζούμε σε πλήρη εξέλιξη μια ανθρωπιστική κρίση – η οποία και θα ενταθεί λόγω καιρικών συνθηκών – στα όρια της Ευρώπης του πολιτισμού και της αλληλεγγύης που ντροπιάζει κάθε άνθρωπο και οργανωμένη κρατική ή μη συλλογική οντότητα.

Για την ανακούφιση αλλά και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος – το οποίο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο- πρέπει ταυτόχρονα να ενταθούν οι κυβερνητικές προσπάθειες στις κάτωθι περιγραφόμενες δράσεις:

1. Έναρξη και συνέχεια στον μαζικό απεγκλωβισμό των προσφύγων μεταναστών από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και μεταφορά του πληθυσμού στην ενδοχώρα με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες. Επιτακτική αναγκαιότητα είναι να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη της Ευρώπης στην Ελλάδα και των Αυτοδιοικήσεων της ελληνικής επικράτειας στα νησιά της παραμεθορίου του Β.Α. Αιγαίου με την διασπορά του πληθυσμού ώστε η σημερινή αναλογία του 1:7 (μετανάστες προς μονίμους κατοίκους ) των νήσων να μειωθεί στο 1:170 της ηπειρωτικής χώρας.

2. Αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις με ταυτόχρονη διασφάλιση των ανθρώπινων ζωών. Την άρση του γεωγραφικού περιορισμού με την αλλαγή του νομικού πλαισίου όσον αφορά τις διαδικασίες και τη χορήγηση ασύλου.
3. Συνέχιση των διαδικασιών μετεγκατάστασης του ΚΥΤ της πόλεως Σάμου και ταυτόχρονα άμεσο κλείσιμο της υπάρχουσας δομής.
Διεκδικούμε και ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση – πέρα από τις προφορικές – και γραπτές διαβεβαιώσεις :
Ότι δεν θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα δύο ΚΥΤ στην γεωγραφική περιφέρεια μας και ότι πριν την ημερομηνία λειτουργίας του νέου ΚΥΤ θα υπογραφεί συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας του οικοπέδου κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στον Δήμο Ανατολικής Σάμου.
Ότι με την μετεγκατάσταση εκτός πολεοδομικού ιστού θα διακοπεί άμεσα και οριστικά η λειτουργία του ΚΥΤ της πόλεως Σάμου και ότι η έκταση αφού απορρυπανθεί και αποκατασταθεί φυσικά, ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.
Ότι το νέο ΚΥΤ που χωροθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται κατασκευαστικά από την νέα – στην περιοχή ΖΕΡΒΟΥ της κτηματικής περιφέρειας της Κοινότητας Βαθέος – θα είναι κλειστού τύπου, μικρής χωρητικότητας με ελεγχόμενες ροές εισόδου και εξόδου, δεν θα υπερβαίνει αριθμητικά τη δυναμικότητα του σε σχέση με τις υποδομές του και τον προβλεπόμενο αριθμό προσφύγων-μεταναστών (1.200) όπως προβλέπει η Υπουργική απόφαση.

4. Έλεγχο και παύση της δράσης των ΜΚΟ οι οποίες δεν έχουν πιστοποιηθεί στο προβλεπόμενο μητρώο και δεν ασκούν νόμιμα τις δραστηριότητες τους. Έλεγχο από τα αρμόδια κρατικά όργανα στις δομές εστίασης και ψυχαγωγίας που ανεξέλεγκτα εξαπλώνονται και λειτουργούν στην πόλη της Σάμου.

5. Ένταση των μέτρων τάξης στην πόλη της Σάμου και στην ευρύτερη περιοχή με ανάλογες δράσεις και ενίσχυση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος ώστε να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας.
6. Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κατοίκων, που έχουν υποστεί καταπάτηση των ιδιοκτησιών τους και ζημίες στο φυτικό, ζωικό κεφάλαιο και απόδοση αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις της πόλεως Σάμου και όλου του Δήμου μας.
7. Στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών ασφάλειας και υγείας – με άμεση ενίσχυσή τους σε προσωπικό και μέσα – και πρωτίστως του Νοσοκομείου Σάμου, του ΕΚΑΒ του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας με μόνιμες δυνάμεις, για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
8. Κατεπείγουσα ενίσχυση των δομών του Δήμου Ανατολικής Σάμου σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους.

9. Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση σχεδίου με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους της οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης του Δήμου μας σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση με ενίσχυση της απασχόλησης, των επενδύσεων του τουριστικού και πρωτογενούς τομέα της τοπικής οικονομίας.
10. Ζητάμε την άμεση σύγκληση συμβουλίου στο Δημαρχείο Σάμου με απαραίτητη την παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου Ικαρίας & Κορσεών, του Βουλευτή Ν. Σάμου και του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου προκειμένου να θέσουμε τα προβλήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και να συναποφασίσουμε για λύσεις που θα ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα προς όφελος των πολιτών του Δήμου Ανατολικής Σάμου.
Σάμος, 25/09/2019
Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου
Γιώργος Στάντζος

ΠΗΓΗ:Samos Today