Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό     και καλούν  με σχετική ανακοίνωση όλους να δώσουν μαζικό παρόν στην συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 η ώρα το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο πολυδιαφημιζόμενος κλάδος του τουρισμού που όλοι τον ονομάζουν «ως βαριά βιομηχανία της χώρας μας και ατμομηχανή της ανάπτυξης» αν και είναι, ίσως, ο μοναδικός κλάδος που δεν τον χτύπησε η οικονομική κρίση, βρίσκεται πολύ μακριά από το να συνθέσει την ειδυλλιακή εικόνα που θέλουν να μας περάσουν.

Από την μια βρίσκονται τα μεγάλα τουριστικά γραφεία και οι μεγαλοξενοδόχοι που κάνουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, σε αφίξεις και υπερκέρδη και από την άλλη τα εργασιακά κάτεργα για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τους άλλους χώρους δουλειάς του κλάδου.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Σάμο. Ο Ιούνιος σε σχέση με πέρυσι είχε αύξηση αφίξεων στο αεροδρόμιο της Σάμου κατά 41% και ρεκόρ αφίξεων από την Τουρκία κατά 217%. Φαίνεται ότι η διαφήμιση και οι φιέστες υποδοχής «πιάνουν τόπο» στα υπερκέρδη του κεφαλαίου και στην ανάπτυξη που αποτελεί “εθνικό στόχο” για την κυβέρνηση.

Αντιστρόφως ανάλογη, όμως, είναι η ανάπτυξη που ζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Εντατικοποίηση της δουλειάς μέχρι σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, γενίκευση του κατώτερου μισθού και μεροκάματου της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και μη εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης (μόνο 90 ξενοδοχεία από τα 10.000  εφαρμόζουν την κλαδική), εξαήμερη και εφταήμερη εβδομαδιαία εργασία, 10ωρα και 12ωρα με αμέτρητες υπερωρίες που οι περισσότερες ούτε καν πληρώνονται, ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά, τρομοκρατία και απειλές.

Την ίδια ώρα που ζούμε σε μια υπέροχη τουριστικά χώρα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε έστω και ολιγοήμερες διακοπές καθώς τα μεροκάματα ψίχουλα δεν περισσεύουν για λίγες στιγμές οικογενειακής ξεκούρασης. Η ανάπτυξη, οι τζίροι και τα κέρδη είναι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου.

Η Διοίκηση του ΕΚ στέκεται αλληλέγγυα στο σωματείο και τους εργαζόμενους του κλάδου και καλεί όλα τα σωματεία να εκφράσουν την συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγώνα αυτόν. Ο φόβος και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς θα σπάσει μόνο μέσα από την οργάνωση των ίδιων των εργαζομένων στο σωματείο τους. Δεν αξίζει καμιά θυσία για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και τον «εθνικό στόχο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που σημαίνει ανάπτυξη και κέρδη για τους λίγους και ένταση της εκμετάλλευσης για μας.

 

Μαζί δίνουμε την μάχη και διεκδικούμε :

 

 • Η Συλλογική Σύμβαση να εφαρμόζεται υποχρεωτικά παντού.
 • Αξιοπρεπείς μισθοί που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα σε κάθε μαγαζί (μικρό ή μεγάλο).
 • Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους για όλο το διάστημα της ανεργίας (πάνω από το 80% των εργαζομένων του κλάδου είναι εποχικοί).
 • Να εφαρμοστεί το 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο.
 • Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
 • Κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος και απλήρωτος.
 • Να καταργηθούν όλα τα δουλεμπορικά συνεργεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.
 • Καμία απόλυση. Κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν με θέσεις μόνιμης, αποκλειστικής πλήρους απασχόλησης.
 • Αναγνώριση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών σε όλους.
 • Μέτρα προστασίας για όσους δουλεύουν σε βαριές ανθυγιεινές δουλειές».