Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία και την αποζημίωση των σεισμόπληκτων

 

Η απάντηση της κυβέρνησης στην ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη βουλή (μετά από ένα μήνα) για την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κι επικίνδυνων κτιρίων είναι απαράδεκτη και εξοργιστική.

Καταρχήν η ουσία της ερώτησης μένει αναπάντητη και μας οδηγεί να υποθέσουμε ότι απλά θα υλοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τις κατεδαφίσεις που σημαίνει ότι  οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών της Σάμου θα ζουν δίπλα σε ερείπια και μπάζα και θα τρέμουν όποτε κυκλοφορούν για τους επόμενους πολλούς μήνες.

Η κυβέρνηση στα αιτήματα για ενίσχυση των δήμων με επιπλέον χρηματοδότηση και για προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού απαντά με την τήρηση των δημοσιονομικών (έτσι από τις 4 θέσεις που ζήτησε ο δήμος Δυτικής Σάμου ενέκρινε μόλις μια!), με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και με την πρόσληψη εργαζομένων με οχτάμηνες συμβάσεις.

Μας λέει ξεδιάντροπα ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες σε επιστημονικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό, οι δήμοι είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν το αίσχος της ομηρίας και της ανασφάλειας των συμβασιούχων, ή της λεγόμενης κινητικότητας, δηλαδή το να κάνει μπαλάκι τους εργαζόμενους από δήμο σε δήμο κι από υπηρεσία σε υπηρεσία (που πιθανά να είναι και σε άλλο νησί) επικαλούμενοι «υπηρεσιακούς λόγους».

Στις τεράστιες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό η κυβέρνηση απαντά με γραφειοκρατία, εγκληματικές καθυστερήσεις και φορτώνει με περίσσια απελπισία κατοίκους και επαγγελματίες που, μετά  τη νέα κρίση και της συνέπειες της πανδημίας, βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται, καταλαβαίνουν ότι, με τα μέτρα της «θλιμμένης» – κατά τα άλλα – κυβέρνησης από τα δεινά του νησιού, θα ξαναφτιάξει το σπίτι του όποιος έχει να βάλει λεφτά από την τσέπη του.

Καλούμε το λαό να μην υποκύψει στο ρεαλισμό των «δημοσιονομικών δυνατοτήτων». Άλλωστε, ακόμα και η διαχείριση έχει πολιτικό πρόσημο. Είναι πολιτική επιλογή τα εκατομμύρια στις αεροπορικές, στην αγορά πολεμικού εξοπλισμού για το ΝΑΤΟ κι όχι για να αποζημιωθούν οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές, να προστατευθεί ο λαός από την πανδημία.

Ο Σαμιώτικος λαός να μη δεχτεί να τον κοροϊδεύει η κυβέρνηση που μέσω του βουλευτή της μας λέει ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που τα ΦΕΚ βγαίνουν καθυστερημένα «στην ώρα τους» που η υλοποίηση ακόμα και αυτονόητων μέτρων προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Δεν  πρέπει επίσης να ανεχτεί την περιφερειακή αρχή και τις δημοτικές αρχές που στο όνομα των έκτακτων καταστάσεων όχι μόνο δε διεκδικούν αλλά λένε κι ευχαριστώ στα ψίχουλα της κυβέρνησης ρίχνοντας έτσι στάχτη στα μάτια των κατοίκων προκειμένου η κυβερνητική πολιτική να παραμείνει αλώβητη στη συνείδηση του λαού του νησιού.

Κανείς να μη ξεγελαστεί από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος στη Λέσβο τα έκανε καλύτερα. Ας μας πει πόσοι άνθρωποι ξανάχτισαν τα σπίτια τους; Πόσοι πήραν τα χρήματα που υπόσχονταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Σαμιώτικος λαός χόρτασε από ψέματα και υποσχέσεις. Πρέπει να μιλήσει ο ίδιος και μπορεί να το κάνει.

Τώρα είναι η ώρα να προτάξει στις διεκδικήσεις του:

  • Πλήρη αποζημίωση στο 100% των κατοικιών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι από το κράτος. Στην αποζημίωση να περιληφθούν οι τυχόν κατεδαφίσεις και τα έξοδα μελέτης και αδειών κατασκευής ή επισκευής.
  • Άμεση κατεδάφιση των επικίνδυνων κι ετοιμόρροπων κτιρίων
  • Άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σχολικά και δημόσια κτίρια όπως και σε όλες τις άλλες υποδομές (δρόμοι, λιμάνια κλπ). Έργα ολοκληρωμένης αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα για τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, όπως και για τα διατηρητέα χωρίς η ανάγκη για ιδιαίτερη προστασία τους να λειτουργεί ανασταλτικά στην έναρξη των εργασιών.