ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/06/2021

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:           Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ:           «Ακτοπλοϊκή υποβάθμιση του λιμανιού στο Βαθύ της Σάμου»

 

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Σάμου, τους καλοκαιρινούς μήνες θα επέλθει ακτοπλοϊκή υποβάθμιση στο λιμάνι της πόλεως Βαθύ, της πρωτεύουσας του νησιού τους. Μας ενημέρωσαν οι ως άνω για το ότι στην σχετική επιστολή του Επιμελητηρίου Σάμου προς την αρμόδια πολιτική ηγεσία, που φιλοξενείται σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «.το λιμάνι της πρωτεύουσας του Νομού στο Βαθύ σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα δρομολόγια για τον Ιούλιο και Αύγουστο θα έχει κατά πολύ λιγότερες προσεγγίσεις από τα υπόλοιπα λιμάνια του νομού μας. Μάλιστα, έχει αποκλειστεί από την δρομολόγηση ταχύπλοου πλοίου, ενώ θα αποκλειστεί από τις προσεγγίσεις πλοίου μεταφοράς φορτηγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εκφράζοντας το σύνολο των κατοίκων και των επαγγελματιών θα θέλαμε να σας καλέσουμε να ενεργήσετε για δίκαιη κατανομή των προσεγγίσεων σε όλα τα λιμάνια του Νομού, αλλά και να ενεργήσετε ανάλογα, αποκλείοντας την επερχόμενη υποβάθμιση στο λιμάνι της πόλεως Βαθύ που μόνο αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα θα έχει για όλους…».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να εξασφαλίσετε με πρωτοβουλίες σας την δίκαιη κατανομή των προσεγγίσεων πλοίων στα λιμάνια της Σάμου, αποκλείοντας την επερχόμενη ακτοπλοϊκή υποβάθμιση του λιμανιού στο Βαθύ, που θα προκαλέσει εξόχως αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στους κατοίκους και στους επαγγελματίες της περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση της υπ’ αριθ. πρωτ. 7519/24-06-2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου».

Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης γνωρίζεται ότι την τρέχουσα θερινή περίοδο, η νήσος Σάμος εξυπηρετείται ακτοπλοϊκώς από τα:

α) Ε/Γ-Ο/Γ ΑΡΙΑΔΝΗ Ν.Π 11542, το οποίο προσεγγίζει δύο φορές την εβδομάδα αποκλειστικά τον λιμένα Βαθέως Σάμου για την περίοδο 03/06 έως 06/09/2021.

β) Ε/Γ-Ο/Γ ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΜΥΚΟΝΟΣ Ν.Π 10882, το οποίο προσεγγίζει τη νήσο Σάμο με έξι προσεγγίσεις την εβδομάδα στο λιμένα Καρλοβασίου και μία κάθε Σάββατο στο λιμένα Βαθέως, για το διάστημα από 29/06 έως 05/09/2021.

γ) Ε/Γ-Ο/Γ ΔΙΑΓΟΡΑΣ Ν.Π 12520, το οποίο προσεγγίζει τον λιμένα Βαθέως μία φορά την εβδομάδα.

Συνεπώς, κατά τη θερινή περίοδο ο λιμένας Βαθέως έχει τέσσερις προσεγγίσεις την εβδομάδα και ο λιμένας Καρλοβασίου έξι, συνολικά δέκα προσεγγίσεις την εβδομάδα στο νησί της Σάμου.

Όσον αφορά τη δρομολόγηση ταχυπλόου πλοίου με προσέγγιση στον λιμένα Βαθέως, σημειώνεται ότι η γραμμή βρίσκεται σε καθεστώς ελεύθερης δρομολόγησης και συνεπώς άπτεται στο πεδίο επιλογών της κάθε δραστηριοποιούμενης εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προβαίνει στην αξιολόγηση των αιτημάτων των πλοιοκτητριών εταιρειών, με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των νησιών αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ