Καταχρηστικά και αυθαίρετα κινδυνολογούμε και παραπληροφορούμε κατά τη Διοίκηση του Γεν. Νοσοκομείου Σάμου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου σε καμία κατάχρηση, αυθαιρεσία και παραπληροφόρηση δεν έχει προβεί εδώ και 35 συνεχόμενα χρόνια, για αυτό και οι εργαζόμενοι τον εμπιστεύονται και τον επανεκλέγουν. Οι Διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται. Οι εργαζόμενοι παραμένουν και βιώνουν οι ίδιοι καθώς και οι κάτοικοι του νησιού την εντατικοποίηση στην εργασία, την εξουθένωση από τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, σε υγειονομικό αναλώσιμο υλικό όσο και σε είδη ατομικής προστασίας.

Δεν αμφισβητούμε τις όποιες προσλήψεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε ιατρικό προσωπικό, αλλά η διοίκηση μετράει το πόσοι προσλήφθηκαν μόνο και όχι πόσοι αποχώρησαν. Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες στην παιδιατρική κλινική, καθώς και στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, όπως και στην ειδικότητα του ΩΡΛ που δεν υπάρχει  αλλά και σε μία σειρά άλλες ιατρικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες και δεν υπάρχουν σήμερα στο Νοσοκομείο μας.

Η Διοίκηση ανακοινώνει κάποιες προσλήψεις γιατρών που έγιναν κατά την θητεία της, κουβέντα όμως δεν κάνει για όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Νοσοκομείου, ιδιαίτερα για το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Όλα σχεδόν τα νοσηλευτικά τμήματα  του Νοσοκομείου λειτουργούν πολύ κάτω από το προβλεπόμενο όριο ασφαλείας. Συνεχίζεται η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, μία νοσηλεύτρια να καλύπτει 2-3 τμήματα ταυτόχρονα. Η μαιευτική κλινική  λειτουργεί με ελάχιστες μαίες και νοσηλευτικό προσωπικό. Η  χειρουργική κλινική κατά την διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας έχει μόνο μία νοσηλεύτρια.  Ένας τραυματιοφορέας καλύπτει  την νύχτα όλο το νοσοκομείο. Στο ακτινολογικό τμήμα υπάρχει μόνο ένα άτομο στην πρωινή βάρδια που καλείται να εξυπηρετήσει τα επείγοντα περιστατικά, τα ραντεβού, τις κλινικές και τα χειρουργεία του νοσοκομείου, κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τους ίδιους τους εργαζόμενους, άλλα και για τους ασθενείς.

Η υπηρεσία δεν μπορεί να χορηγήσει στους εργαζόμενους την κανονική άδεια και τα ρεπό. Σε μερικούς μήνες που θα σταματήσουν οι εργαζόμενοι από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και θα λήξουν και άλλες συμβάσεις  εργαζομένων θα κλείσουν τμήματα του Νοσοκομείου, λόγω απόρριψης από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, του αιτήματος για μονιμοποίηση τους  με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, αίτημα που είχε κάνει και ο Σύλλογος μας μαζί με εκατοντάδες συνδικάτα από όλη την χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι το 2018 δεν προκηρύχτηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στην τελευταία προκήρυξη του 2019 δεν υπήρχε καμία θέση νοσηλευτικού προσωπικού για το νοσοκομείο μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης, εντατικοποίηση εργασίας για τους υγειονομικούς, αλλά και ταλαιπωρία και επισφαλή περίθαλψη για τους ασθενείς.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από τις ανθυγιεινές πολιτικές που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις και να διεκδικήσει μαζί με τους κατοίκους του Νησιού μας την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου μας με μόνιμο προσωπικό και ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

 

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                                                                     Η γραμματέας

Σταμάτης Φιλιππής                                                                   Παναγιώτα Λαγογιάννη