Με αφορμή την δήλωση του μέχρι πρότινος Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Σάμου Βασίλη Πανουράκη

 

Είναι λυπηρό και μας στεναχωρεί άνθρωποι με τους οποίους συμπορευτήκαμε και παράξαμε έργο προς όφελος των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, να απαξιώνονται μόνοι τους και να φανερώνουν τους ιδιοτελείς σκοπούς τους.

Είμαστε ωστόσο υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στον κ. Πανουράκη, υπερασπιζόμενοι τόσο τους συνεργάτες όσο και τα στελέχη της Περιφερειακής Αρχής  που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται στην Σάμο και στα υπόλοιπα νησιά.

Ο κ. Πανουράκης κατέχοντας την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Σάμου από την αρχή της θητείας της Περιφερειακής Αρχής, επέλεξε λίγο πριν το τέλος της θητείας της να συμπορευτεί και να κατέλθει υποψήφιος με άλλον συνδυασμό, εξυπηρετώντας προφανώς τα προσωπικά  του συμφέροντα.  Απόφαση η οποία είναι απολύτως σεβαστή και η οποία θα κριθεί σε λίγες ημέρες από τον Σαμιώτικο  λαό.  Αυτό που έχει κριθεί όμως ήδη είναι η μη ηθική στάση του κ. Πανουράκη, ο οποίος προσπάθησε  να κρατήσει την θέση του Αντιπεριφερειάρχη και να διεξάγει τον προεκλογικό του αγώνα εναντίον της σημερινής Περιφερειακής  Αρχής, αποτελώντας ταυτόχρονα μέλος της.  Για τον λόγο αυτό ο Περιφερειάρχης ως όφειλε και αφού πρώτα ζήτησε την παραίτηση του, αναγκάστηκε να τον παύσει από τα καθήκοντα του.

Όταν αποφασίζεις για τους δικούς σου λόγους να αποχωρήσεις από μια ομάδα, από ένα σχήμα, από μια παράταξη και να πας στην αντίπαλο, το λιγότερο που επιβάλλει το πολιτικό αλλά και ανθρώπινο ήθος είναι η παραίτηση από όλες τις θέσεις ευθύνης.  Αν δεν το πράξεις, αναζητάς φθηνές δικαιολογίες, ανακαλύπτεις παράκεντρα εξουσίας και ένα σωρό ακόμη έωλα επιχειρήματα , τα οποία δυστυχώς δεν γίνονται ούτε αποδεκτά ούτε και πειστικά.

Απαντώντας στην ανησυχία του κ. Πανουράκη, για το γεγονός ότι η Π.Ε θα μείνει ακέφαλη και ακυβέρνητη και θα σταματήσουν τα έργα μετά την απομάκρυνση του, τον ενημερώνουμε ότι όλες οι αρμοδιότητες του ασκούνται κανονικά σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος. Το  ότι η ΠΕ Σάμου δεν είναι ακέφαλη το γνωρίζει από την πρώτη μέρα της αφαίρεσης των καθηκόντων του και αυτό τον εκνεύρισε και παντελώς απαράδεκτα άσκησε λεκτική βία και απειλές στο πρόσωπο συγκεκριμένης Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Σάμου στην οποία προσπάθησε να τραμπουκίσει ενεργώντας παντελώς αυθαίρετα και παράνομα. Τα δε στελέχη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΕ Σάμου που έχουν εργαστεί και έχουν φέρει εις πέρας μέχρι σήμερα όλο το έργο που επιτελείται στο Νομό, συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αποτελεσματικότητα. Να μην ανησυχεί λοιπόν ο κ. Πανουράκης και να μην επιχειρεί να καταστροφολογίσει.  Ουδείς αναντικατάστατος πόσο δε μάλλον ο ίδιος…

Αναφέρει ο κ. Πανουράκης στην ανακοίνωση του ότι περισσότερα από 80 έργα ξεκίνησαν και περατώθηκαν με δική του πρωτοβουλία και των συνεργατών του. Χαιρόμαστε για την παραδοχή αυτή, η οποία ωστόσο προκαλεί και ερωτήματα.   Όλα τα έργα που υλοποιούνται στη Σάμο για να προχωρήσουν  πέρασαν από την πολύ άξια τεχνική υπηρεσία και την προσωπική επίβλεψη του Πρύτανη , Καθηγητή Λιμενικών Έργων και  Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη ο οποίος τα εμπνεύστηκε, τα σχεδίασε και τα ενέταξε στο  πρόγραμμα, χάρις την πολυετή εμπειρία που διαθέτει ως μηχανικός στα δημόσια έργα και  χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι  μπορεί κάποιος  να τα οικειοποιηθεί.

Πέραν τούτου που είναι αυτονόητο, θέτουμε το εξής ερώτημα προς τον κ. Πανουράκη. Αφού έχει παράξει τόσο μεγάλο έργο στην Π.Ε Σάμου και έχουν προχωρήσει σημαντικά πράγματα στο νομό, άρα είχε την απόλυτη στήριξη του Περιφερειάρχη  και των συνεργατών του, αφού χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί αποχωρεί?  Αν σε έναν νομό έχει παραχθεί τόσο μεγάλο έργο κατά δική του δήλωση  και παρόλαυτα ο ίδιος θέλησε να αποχωρήσει πηγαίνοντας σε άλλον, τότε η λογική λέει ότι οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν με την στήριξη του νομού αλλά με προσωπικά συμφέροντα που μπαίνουν πάνω από το γενικό καλό.

Τέλος σχετικά με τα παράκεντρα εξουσίας και τα φαντάσματα που ορισμένοι βλέπουν σε περιβάλλον φιλικό ή οικογενειακό να υπενθυμίσουμε ότι κανείς από την οικογένεια του Περιφερειάρχη δεν σύναψε σύμβαση με υπηρεσία της Περιφέρειας και ας ερευνήσει ο κ. Πανουράκης μήπως έχει συμβεί αυτό στη δική του οικογένεια.

Ευτυχώς για την Περιφερειακή Αρχή αλλά και την παράταξη «Άλμα Ανάπτυξης»  που θα ξανά διεκδικήσει την ψήφο των νησιωτών σε λίγες ημέρες, προτεραιότητα έχουν οι πολίτες, στόχος είναι η συνεργασία και το εμείς. Δυστυχώς ο κ. Πανουράκης, θέλησε να επιβάλει το «εγώ» του, να εξασφαλίσει την επανεκλογή του και να «δεσμεύσει» την θέση που κατείχε μέχρι πρότινος. Όταν αυτά τέθηκαν υπό αμφισβήτηση και στην ευχέρεια των ψηφοφόρων, αποφάσισε να αποχωρήσει. Είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που μπαίνουμε στην διαδικασία να απαντήσουμε.

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία θυμίζοντας του μόνο το εξής:  όσα πιο πολλά δίνεις σε κάποιον, τόσο πιο αχάριστο τον κάνεις…

 

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας

Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Αριστόβουλος Ελευθερίου