Απάντηση σε δημοσίευμα των New York Times, που κάνει λόγο για πρακτική παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από την ελληνική κυβέρνηση, δίνει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Χθεσινό δημοσίευμα των The New York Times ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές εγκαταλείπουν πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοικτά, σε βάρκες χωρίς μηχανές ή κουπιά.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την μεταναστευτική κρίση, και παρά την πανδημία του κορωνοϊού, συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται.

Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε σθεναρά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρνούμαστε κατηγορηματικά ισχυρισμούς που διατυπώνονται για το αντίθετο».

«Από τις συνεντεύξεις που δημοσιεύονται από πρόσφυγες, οι οποίοι τώρα διαμένουν στην Τουρκία, δεν προκύπτουν στοιχεία ότι τα πρόσωπα αυτά διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και κατά συνέπεια δύνανται να αιτηθούν διεθνούς προστασίας εκεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το δημοσίευμα των New York Times

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι New York Times δημοσίευσαν ένα μακροσκελές άρθρο σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές αρχές εγκαταλείπουν πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοικτά των θαλάσσιων συνόρων της.

«Η ελληνική κυβέρνηση απέλασε στα κρυφά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες, από τα σύνορα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας τους με βάρκες στην άκρη των ελληνικών χωρικών υδάτων και εγκαταλείποντάς τους σε φουσκωτά σκάφη και, μερικές φορές, σε σωσίβιες λέμβους με υπεράριθμους επιβάτες», υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι Patrick Kingsley και Karam Shoumali, που επικαλούνται τρία ανεξάρτητα παρατηρητήρια, δύο ακαδημαϊκούς ερευνητές αλλά και την τουρκική ακτοφυλακή.

Οι NYT κατέγραψαν τις μαρτυρίες πέντε ατόμων που ισχυρίζονται πως βρέθηκαν σε μία από αυτές τις βάρκες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρείχαν βίντεο και φωτογραφικό υλικό – σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον 1.072 άνθρωποι που αναζητούσαν άσυλο επαναπροωθήθηκαν στη θάλασσα από Έλληνες αξιωματικούς, σε τουλάχιστον 31 ξεχωριστές επιχειρήσεις απελάσεων.

«Ήταν απάνθρωπο», λέει η Najma al-Khatib, μια 50χρονη δασκάλα από τη Συρία που υποστηρίζει ότι Έλληνες αξιωματικοί με καλυμμένα πρόσωπά, απομάκρυναν απροειδοποίητα αυτήν και 22 ακόμα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο μωρών, από ένα κέντρο κράτησης στη Ρόδο.

Κατά την ίδια, η επιχείρηση έγινε μέσα στο σκοτάδι και οι ελληνικές αρχές τους εγκατέλειψαν σε μία σωσίβια λέμβο χωρίς κουπιά ή μηχανή, προτού διασωθούν από την τουρκική ακτοφυλακή.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας πως «Οι ελληνικές αρχές δεν συμμετέχουν σε μυστικές-παράνομες δραστηριότητες».

«Η Ελλάδα έχει αποδεδειγμένο ιστορικό τήρησης του διεθνούς δικαίου, των συμβάσεων και των πρωτοκόλλων» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

 

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/The New York Times