ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα ιστοσελίδων του διαδικτύου, που αφορά σε έκθεση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.) ανακοινώνεται ότι, από Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου:

 

(α) Σε έρευνες που διεξάγονται καθημερινά σε χερσαίες περιοχές των νησιών, κατά τις αφίξεις μεταναστευτικών ροών έχουν συλληφθεί:

 

  • Έτος 2022: -6.117- νεοεισερχόμενα άτομα με τον αντίστοιχο σχηματισμό -272- ποινικών δικογραφιών.
  • Έτος 2023 (μέχρι και σήμερα): -13.684- νεοεισερχόμενα άτομα με τον αντίστοιχο σχηματισμό -486- ποινικών δικογραφιών.

 

Για το σύνολο των παραπάνω νεοεισερχόμενων ατόμων, ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες πρώτης υποδοχής και υποβολής αιτημάτων για παροχή διεθνούς προστασίας.

 

Επιπρόσθετα, κατά το έτος 2023 συνελήφθησαν -6- άτομα – αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση παράνομης εισόδου -124- συνολικά υπηκόων τρίτων χωρών, στην ελληνική επικράτεια.

 

(β) Σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό και απεγκλωβισμό νεοεισερχόμενων ατόμων, από δύσβατες χερσαίες τοποθεσίες των νησιών, σε συνεργασία με συναρμόδιες αρχές:

 

  • Έτος 2022: απεγκλωβίστηκαν -13- άτομα.
  • Έτος 2023 (μέχρι και σήμερα): απεγκλωβίστηκαν -41- άτομα.

 

(γ) Σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκαν αστυνομικές υπηρεσίες:

(i) Μετά από πολύμηνη έρευνα, διακριβώθηκε πλήρως η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιούταν συστηματικά (τουλάχιστον από τα τέλη του έτους 2015) στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με κατηγορουμένους (6) ημεδαπούς και (24) αλλοδαπούς, άπαντες μέλη Μ.Κ.Ο.  (Σχετ: το από 28-08-2018 Δελτίο Τύπου).

(ii) Μετά από πολύμηνη έρευνα προσδιορίστηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιούταν συστηματικά (τουλάχιστον από αρχές του μηνός Ιουνίου του έτους 2020) στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

 

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, για τα -κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης, με κατηγορούμενους (33) αλλοδαπούς μέλη Μ.Κ.Ο. και (2) ακόμη υπηκόους τρίτων χωρών (Σχετ: το από 28-09-2020 Δελτίο Τύπου).

 

(iii) Μετά από πολύμηνη έρευνα, προσδιορίστηκε η οργανωμένη δράση ατόμων, που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

 

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα αδικήματα της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, της κατασκοπείας, της δυσχέρανσης ερευνών των ελληνικών αρχών, καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης, με κατηγορουμένους (4) αλλοδαπούς μέλη Μ.Κ.Ο. και (6) ακόμη υπηκόους τρίτων χωρών (Σχετ: το από 19-07-2021 Δελτίο Τύπου).

 

(iv) Μετά από πολύμηνη έρευνα, διακριβώθηκε η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου, αποτελούμενο από δύο (2) εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην κατ’ επάγγελμα διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης, με κατηγορουμένους (21) αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων, μέλη Μ.Κ.Ο. και διαμένοντες στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της νήσου Λέσβου, ενώ στη συγκεκριμένη δικογραφία συμπεριλήφθησαν (16) ακόμη άτομα (Σχετ: το από 29-07-2023 Δελτίο Τύπου).