ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με σημερινή ανάρτηση τοπικής ιστοσελίδας στην οποία “αποκαλύπτεται”, υποτίθεται, ομιλία του Δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου, στην οποία αποκαλεί “ευπρόσδεκτους όλους τους μετανάστες στα χωριά της Σάμου”, έχω να τονίσω τα ακόλουθα:

1ον: Ουδέποτε, πουθενά και σε καμία ομιλία μου δεν έχει ειπωθεί από πλευράς μου τίποτε σχετικό με το πιο πάνω. Φυσικά, ούτε και στην ομιλία μου στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Οι συνέπειες της μεταναστευτικής & προσφυγικής κρίσης στις Τοπικές Οικονομίες στα Εξωτερικά Σύνορα της ΕΕ» και η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΕΡΜΗΣ» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Αδιάψευστος μάρτυρας γι’ αυτό είναι το βίντεο που ακολουθεί από την εκδήλωση και στο οποίο έχει καταγραφεί όλη η ομιλία -για ευκολία παρατίθεται στο ακριβές σημείο έναρξής της:
https://youtu.be/CvEDew2qVXY?t=6911
Για όσους το επιθυμούν, όλη η μαγνητοσκοπημένη ημερίδα βρίσκεται εδώ: https://youtu.be/CvEDew2qVXY Η ομιλία του Δημάρχου Σάμου ξεκινά στο 1.55΄.00΄΄.

2ον: Οι απόψεις μου για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος γενικότερα και ειδικά στη Σάμο είναι δημοσίως κατατεθειμένες σε πλείστες όσες περιπτώσεις, εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι απόψεις που εκφέρονται μετά λόγου γνώσεως και με τη δέουσα σοβαρότητα που αρμόζει σ’ ένα τόσο περίπλοκο και πολυεπίπεδο διεθνές ζήτημα.
Οι απόψεις αυτές, ίσως επειδή δεν είναι φανατικά μισαλλόδοξες και δεν χαρακτηρίζονται από λαϊκιστική χροιά κάπου είδους, μπορεί να μην είναι σύμφωνες με τις απόψεις της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι δικαίωμά της.
Αυτό όμως που δεν είναι θεμιτό, ούτε δεοντολογικό, ούτε δικαίωμα κανενός, είναι να παρουσιάζεται ως επίσημη ομιλία μου, ένα, προφανέστατα και αυταπόδεικτα απορριφθέν προσχέδιο ομιλίας, από τα πολλά παρόμοια που κυκλοφορούν παραμονές τέτοιων συνεδρίων. Προσχέδιο που εκ παραδρομής βρέθηκε, μέρες νωρίτερα, στη διάθεση των διοργανωτών και επίσης εκ παραδρομής, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet ως “ομιλία” μου, χωρίς να αντικατασταθεί, όπως θα έπρεπε, από την πραγματικά εκφωνηθείσα ομιλία, όπως αυτή βιντεοσκοπήθηκε κατά την ημερίδα.

3ον: Το βίντεο αυτό βρίσκεται στο επίσημο κανάλι που διαθέτει στο YouTube το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών και, συνεπώς, θα ήταν πολύ εύκολο για οποιονδήποτε να το δει πριν βάλει ψεύτικα λόγια στο στόμα μου -πολύ δε περισσότερο πριν προχωρήσει σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα στα όρια της συκοφαντίας για το πρόσωπο και την ιδιότητά μου, ως Δημάρχου Σάμου, με βάση πράγματα που, στην πραγματικότητα, δεν ειπώθηκαν ποτέ.

Δεν εκπλήσσομαι για το γεγονός. Θα εκπλαγώ αν υπάρχει έστω και ένας, πλέον, που εξακολουθεί να παίρνει στα σοβαρά αυτή τη συγκεκριμένη “αποκαλυπτική δημοσιογραφία” της προχειρότητας και των προσωπικών επιθέσεων χωρίς ίχνος αλήθειας και χωρίς καμία απόπειρα διασταύρωσης.

Ο Δήμος Σάμου αγωνίστηκε από την πρώτη στιγμή με υπευθυνότητα και σθένος προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του νησιού μας σε όλα τα θέματα, όπως βεβαίως και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό που ανέκυψε χωρίς την ευθύνη μας και εξελίχθηκε σε μείζον ζήτημα όχι μόνο για εμάς ή τα υπόλοιπα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, αλλά για όλη την Ευρώπη. Είναι ένα θέμα που δεν απαιτεί πυροτεχνήματα και επικίνδυνες απλουστεύσεις, αλλά αντιμετώπιση ανάλογη με την έκταση και τη σημασία του.
Μ’ αυτή τη σοβαρή στάση θα συνεχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε. Με μοναδικό γνώμονα το καλύτερο δυνατόν για τη Σάμο και σταθερά διεκδικούμενο αίτημα αυτό που έχει πολλές φορές ψηφιστεί σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και εκφράζει τη βούληση της τοπικής κοινωνίας. Δηλαδή, την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μετατροπή των ΚΥΤ σ’ αυτό που υποτίθεται ότι εξ αρχής θα ήταν: δομές ταχείας επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου και προσωρινής, ολίγων ημερών, φιλοξενίας μέχρι να αποφασιστεί αν το δικαιούνται ή όχι όσοι το αναζητούν.