«Ανακοίνωση για τους αγρότες- αμπελουργούς εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ  Σάμου αναφορικά με τις τελευταίες  εξελίξεις και την σύσταση του ενιαίου συνεταιρισμού. Συγκεκριμένα αναφέρει:»»Με εκβιαστικές και ανυπόληπτες  διαδικασίες που δεν αντέχουν σε κριτική, ολοκληρώθηκε η τυπική εφαρμογή του αντιαγροτικού νόμου 4384  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την κατάργηση της αναγκαστικότητας-αποκλειστικότητας  και την διάλυση της ΕΟΣΣ, την συγχώνευση των πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών, την έγκριση του Καταστατικού του νέου Συνεταιρισμού και την εκλογή προσωρινής διοίκησης, στην οποία δεν έθεσε υποψηφιότητα και δεν συμμετέχει εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Ελάχιστη ήταν η συμμετοχή στις Γ.Σ των πρώην Συνεταιρισμών και στη Γενική Συνέλευση του νέου Συνεταιρισμού που δεν ξεπέρασε το 10% των μελών, ενώ  σημειώθηκε απουσία διαλόγου και παρεμπόδιση της αντιπαράθεσης για την ουσία του νόμου, του «νέου» Συνεταιρισμού και  του Καταστατικού του.

 

Πιστοποιήθηκε και μ’ αυτό τον τρόπο, το κύριο και ουσιαστικό στοιχείο της όλης υπόθεσης, για το οποίο έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ:

 Ότι ο νέος αντιαγροτικός νόμος  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που εξελίσσει αρνητικότερα τους προηγούμενους ΠΑΣΟΚ & ΝΔ, θα περάσει τυπικά και ουσιαστικά από «φωτιά και σίδερο» τους εναπομείναντες μικρομεσαίους αγρότες-αμπελουργούς, θα μειώσει έως εξαφάνισης το εισόδημά τους και θα οδηγήσει σε συγκέντρωση της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας του Σαμιώτικου κρασιού στα χέρια λίγων αετονύχηδων, σε βάρος των εκατοντάδων μικρών παραγωγών.

Οι προφάσεις περί τροποποιήσεων στο σχέδιο καταστατικού που αφορούν στη συμμετοχή ή μη νομικών προσώπων και επενδυτών, δεν προσφέρουν τίποτα αφού υπερισχύει ο νόμος, κάτι άλλωστε που είπε στη Γ.Σ και η νομική σύμβουλος «δεν έχουν νόημα οι αλλαγές, γιατί δεν θα τις κάνει δεκτές το Πρωτοδικείο».Ακόμη όμως κι΄ αν γίνουν δεκτές, είναι χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, δεν αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο το περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του νόμου.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι αγρότες αμπελουργοί καθώς και οι εργαζόμενοι στο Συνεταιρισμό, δεν έχουν περιθώρια αναμονής και αυταπατών. Η συμμετοχή, η σχέση με το νέο Συνεταιρισμό, έχει μόνο εμπορικό, οικονομικό, συναλλακτικό περιεχόμενο. Πρόκειται για σχέση ατομικού παραγωγού-προμηθευτή και επιχείρησης για τους αγρότες και εργοδότη – εργαζομένων για τους εργατοϋπάλληλους.

 

Σύντομα οι αμπελουργοί θα χρειαστεί να υπερασπιστούν αγωνιστικά τον κόπο και το προϊόν τους, να διεκδικήσουν τη πληρωμή τους, οι δε εργαζόμενοι να υπερασπιστούν τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Πρέπει άμεσα να οργανωθούν σε Αγροτικούς Συλλόγους ή άλλες μορφές αγωνιστικής συσπείρωσης , να συσπειρωθούν στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (Π.Α.ΣΥ) και στο Συντονιστικό των Μπλόκων, στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), και μέσα από κει να αντισταθούν και να ανατρέψουν την αντιαγροτική- αντεργατική πολιτική.

 

Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές αμπελουργοί – αγρότες και εργάτες θα είναι όπως πάντα στη πρώτη γραμμή των αγώνων που έρχονται. Σε συμμαχία με όλους τους εργατοϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, μπορούμε να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε, να προστατέψουμε το εισόδημά μας, να αποσπάσουμε επιμέρους κατακτήσεις και να ανοίξουμε το δρόμο για βαθιές ριζικές αλλαγές:

Για να γίνουμε εμείς τα αφεντικά του πλούτου που παράγουμε και να τον διαθέτουμε για τις δικές μας ανάγκες».

 

Σάμος 26-10-2016