ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Τέχνης  Βορείου Αιγαίου “Ανθρώπων Τέχνη……..” έχοντας ως στόχο αυτή η πρώτη προσπάθεια να εμπλουτιστεί μελλοντικά και να αποτελέσει την ομπρέλα για όλες τις συλλογικές ή μεμονωμένες προσπάθειες ανάδειξης των Δημιουργών και της Τέχνης των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφερειακή Αρχή συνεπής στην πολιτική της πεποίθηση ότι η Τέχνη των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου ήταν, είναι και θα είναι η διαχρονική πολύτιμη Ταυτότητα των νησιών μας δεν αγκαλιάζει μόνον ότι γίνεται στον τομέα του Πολιτισμού από Συλλόγους και φορείς.  Δημιουργεί και  την προοπτική δυνητικά το Φεστιβάλ “Ανθρώπων Τέχνη…” να αποτελέσει Καλλιτεχνικό Θεσμό για το Βόρειο Αιγαίο.

Ελπίζουμε η φετινή πρώτη προσπάθεια μας να αγκαλιαστεί απ τους κατοίκους τους οποίους και προσκαλούμε να προμηθευτούν προσκλήσεις για την δωρεάν είσοδο τους σε κάθε εκδήλωση από τις κατά τόπους Π.Ε, δύο μέρες πριν από κάθε εκδήλωση ( για την Λέσβο από το κτίριο στην Ανδρομέδας 15 (πρώην κλινική Σηφάκη) στον 3ο όροφο από την κ. Χαλτκιώτη  Βασιλική για την Χίο από τα γραφεία της Π.Ε Χίου για την Σάμο στο Βαθύ από τα Γραφεία της Π.Ε Σάμου Δερβενακίων 1 στον 1ο όροφο από την κ. Έφη Βασιλεία και στο Καρλόβασι από τα γραφεία της Π.Ε Σάμου  για την Λήμνο από το Επαρχείο Λήμνου στον 1ο όροφο  και για την Ικαρία από το Επαρχείο Ικαρίας )

Ευχαριστούμε τους κ. Πανουράκη Βασίλη, Μπουγδάνο Παντελή, Βλάτα Άγγελο και Λουκά Λουκά για την άψογη συνεργασία και βοήθεια.

Ευχαριστούμε επίσης από καρδιάς:

Στην Λέσβο: Την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον κ. Τριανταφυλλίδη για την στήριξη της όλης προσπάθειας καθώς επίσης και για  την δωρεάν παραχώρηση του χώρου στο Επάνω Κάστρο. Τον Πολιτιστικό Σύλλογο το “Μπουρίνι” για την ευγενική  και αφιλοκερδή οργανωτική υποστήριξη .

Στην Χίο Τον Δήμο Χίου και την Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου  για  την δωρεάν παραχώρηση των  χώρων των εκδηλώσεων

Στην Σάμο: Τον Δήμο Δυτικής Σάμου για την δωρεάν παραχώρηση των χώρων των εκδηλώσεων και την οργανωτική υποστήριξη. Τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Κωνσταντίνου «Αρίσταρχος ο Σάμιος» για την ευγενική και  αφιλοκερδή οργανωτική υποστήριξη

Στην Λήμνο: Τον Δήμο Λήμνου για την δωρεάν παραχώρηση του Υπαίθριου Θεάτρου Μούδρου. Τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Μούδρου για ευγενική και αφιλοκερδή οργανωτική υποστήριξη

Στην Ικαρία: Τον Δήμο Ικαρίας για την παραχώρηση του χώρου και την ευγενική και αφιλοκερδή οργανωτική υποστήριξη.

 

Η δημιουργία του Φεστιβάλ «Ανθρώπων Τέχνης» αποτελεί μια πρωτόγνωρη για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προσπάθεια αναπτυξιακής διαδικασίας προκειμένου το πολιτιστικό προϊόν των νησιών του Βορείου Αιγαίου να αποτελέσει πηγή στρατηγικού σχεδιασμού για την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών του Β.Αιγαίου. Έγινε με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας του Βορείου Αιγαίου και με κύριο σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της εφευρετικότητας της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα, η οποία ακολουθώντας την πρακτική του Υπουργείου Πολιτισμού στηρίζει οικονομικά τους επαγγελματίες καλλιτέχνες- μουσικούς που κατοικούν μόνιμα στα νησιά μας. Η ενέργεια αυτή συμβαδίζει απόλυτα με την πεποίθηση της Περιφερειακής Αρχής ότι όπου υπάρχει νομικό πλαίσιο και πληρούνται οι προϋποθέσεις ο ΄Β βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει να στηρίξει τους κλάδους εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την Πανδημία. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι μια από τις λίγες Περιφέρειες στην Ελλάδα που αποκτά δικό της αποκλειστικά πολιτιστικό Φεστιβάλ

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

Λέσβος:

  • 1/08/2021 παράσταση «ΙΚΕΤΙΔΕΣ» Επάνω Κάστρο Μυτιλήνης ώρα  30
  • 3/08/2021 Συναυλία Ντόπιων Μουσικών Επάνω Κάστρο Μυτιλήνης ώρα 19.00
  • 6/08/2021 παράσταση «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» Επάνω Κάστρο Μυτιλήνης ώρα 21.00

Χίος:

  • 29/07/2021 παράσταση «ΙΚΕΤΙΔΕΣ» Ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (περιοχή Καστρομηνά) ώρα   30
  • 3/08/2021 Συναυλία Ντόπιων Μουσικών Κεντρική Πλατεία Χίου «Ν.Πλαστήρα» ώρα 30
  • 4/08/2021 παράσταση «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» Αρχαιολογικός Χώρος Οθωμανικών Λουτρών, κάτω Κάστρο  Χίου   ώρα 21.00

 

 

Σάμος:

  • 28/07/2021 Συναυλία Ντόπιων Μουσικών προαύλιο χώρο Γυμνασίων Σάμου ώρα 19.00
  • 31/07/2021 παράσταση «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» Αρχαιολογικός Πορφυριάδα Σχολή Καρλοβάσου  ώρα 21.00

 

Ικαρία:

  • 29/07/2021 παράσταση «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» Θερινός Δημοτικός  Κινηματογράφος ώρα  00
  • 4/08/2021 Συναυλία Ντόπιων Μουσικών Θερινός Δημοτικός  Κινηματογράφος  ώρα 00

 

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

ΑΝΤΩΝΕΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Πολιτισμού

Περιφέρειας  Βορείου  Αιγαίου