Δελτίο Τύπου
Οι κάτοικοι της Σάμου περίμεναν την ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης- επιδιόρθωσης και εξοπλισμού του κτηρίου του “Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου “, έτσι ώστε η Σάμος να αποκτήσει μία κυψέλη πολιτισμού, που θα μπορούσε να στεγάσει όλη την αξιόλογη πολιτιστική δημιουργία του νησιού.
Θυμίζουμε ότι το κτήριο αυτό στέγαζε τη Θεατρική Ομάδα, την Κινηματογραφική Λέσχη, το Λύκειο Ελληνίδων, καθώς και μια πλειάδα πολιτιστικών συλλόγων και επισκευάστηκε έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η πολιτιστική ζωή του νησιού.
Το ίδιο το κτήριο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Πόλης της Σάμου και όλου του νησιού. Παλιό δημόσιο καπνοκοπτήριο, συμβολίζει την εποχή της καπνοκαλλιέργειας και καπνοβιομηχανίας μια εποχή ανάπτυξης και εργατικών αγώνων. Ήταν επίσης έδρα της Χωροφυλακής και τέλος ήταν το κολαστήριο της κράτησης των “παράτυπα εισελθόντων” για πολλά χρόνια.
Μετά το τέλος των εργασιών, αυτό που ήταν λογικό, πέρα από την παραχώρηση σε κάποιο δημόσιο πολιτιστικό οργανισμό (είχε προταθεί ο Πολιτιστικός οργανισμός του Ενιαίου Δήμου Σάμου), ήταν να γίνει κάποιος κανονισμός λειτουργίας σε συνεργασία με όλους ανεξαιρέτως τους πολιτιστικούς φορείς του νησιού, έτσι ώστε να μη γίνει ακολουθήσει ένας διαγκωνισμός παραχώρησης χώρων σε ημετέρους και αποκλεισμού άλλων. Είχαν ακουστεί επίσης και προτάσεις να στεγάσει ένα μικρό μουσείο για την ιστορία της πόλης της Σάμου, ή ακόμα και για ένα χώρο αφιερωμένο στους Φιλοσόφους της Σάμου Πυθαγόρα, Επίκουρο, Αρίσταρχο.
Τώρα γίνεται ακριβώς αυτό που φοβόμασταν μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού!
Δίνεται ένας χώρος σε ίδρυμα του χώρου της υγείας που έχει ιδρυθεί από τον βουλευτή Σάμου και Ικαρίας κ. Στεφανάδη. Παρόλο που στο παρελθόν έχει δοθεί από την περιφέρεια άλλος χώρος για αυτό το ινστιτούτο: Ο χώρος του πρώην ΚΕΓΕ στην Αγία Ειρήνη, που δεν προχώρησε εδώ και πέντε χρόνια, ίσως γιατί χρειαζόταν κι αυτός επισκευή και δεν ήταν έτοιμος με χρήματα του Ελληνικού Λαού, όπως το “Επικούρειο”. Παρόλο που δεν εξηγείται πως θα συνυπάρξουν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών υγείας και πολιτισμού στον ίδιο χώρο, αυτό είναι το έλασσον. Το μείζον είναι το σημείο 2 στην εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής. “Η εξουσιοδότηση της Περιφερικής Αρχής για διαβούλευση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε να διασφαλιστεί χρηματοδότηση επί εικοσαετία, της υλοποίησης δράσεων σχετικές με την μελέτη και έρευνα της μακροζωίας στα νησιά Σάμο και Ικαρία, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.”
Φαίνεται ότι η περιφερειακή διοίκηση και η κυβέρνηση, μάλλον μπροστά στην απαίτηση να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου υπό δημόσια διοίκηση και με συνεργασία με τους συλλογικούς πολιτιστικούς φορείς του Νησιού, βρήκαν σωστή την λογική της παραχώρησης σε “ατζέντηδες” . Το ρόλο αυτό θέλησε να παίξει ο τοπικός βουλευτής κόντρα στην φωνή πολλών πολιτιστικών συλλόγων, που ζητούσαν αναβολή του θέματος, ώστε να προηγηθεί σωστή διαβούλευση. Αλλά ακόμα και ο κ. Τριανταφύλλου (μαζί με την παράταξή του) και ο κύριος Κάρλας (χωρίς την παράταξή του) ψήφισαν υπέρ, ενώ στο παρελθόν ήταν μαζί με τους πολιτιστικούς φορείς, αυτοί που προώθησαν το αίτημα για δημόσιο πολιτιστικό κέντρο στην Πόλη της Σάμου! Γιατί δεν άκουσαν την φωνή των συλλόγων που ζητούσαν αναβολή;
Η δική μας ψήφο κατά, ήταν μόνο η αρχή.
Θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς να συμβάλουμε ώστε να μην σβήσει το όνειρο για δημόσιο χώρο πολιτιστικής δημιουργίας, χωρίς μεσάζοντες- ισχυρούς της Εξουσίας.
Περιφερειακή παράταξη Βορείου Αιγαίου «ο Άλλος Δρόμος»