ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ ΣΑΜΟΥ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ)

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΓΕ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ                                                                                       

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΓΕ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ                                                                                                                                                                                 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

H Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου, η Ομάδα Γυναικών ΟΓΕ Μαραθοκάμπου και η Ομάδα Γυναικών ΟΓΕ Καρλοβάσου, δεν μπορούν να μην πάρουν θέση και να μην αντιταχθούν στο νέο πρόγραμμα της Κυβέρνησης ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣμε το οποίο θέλει να κλείσουν σιγά- σιγά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για τους οποίους διεκδικούμε για όλα τα παιδιά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Η Ελληνική κυβέρνηση προωθεί δύο δράσεις που στοχεύουν στην πιο γρήγορη επιστροφή των νέων μητέρων στην δουλειά. Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς που θα εφαρμοστεί σε 20 περίπου δήμους της χώρας (συμπεριλαμβάνεται ο Δήμος Ανατολικής Σάμου) με αφετηρία το τρέχον έτος , και το πρόγραμμα χρηματοδότησης 120 μεγάλων επιχειρήσεων , με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης , προκειμένου να δημιουργήσουν χώρους φύλαξης βρεφών και νηπίων στις εγκαταστάσεις τους.

Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για την υποχρηματοδότηση της προσχολικής αγωγής. Τίποτα δεν μπορεί να κουκουλώσει ότι λογαριάζουν τις ανάγκες των οικογενειών μας ως κόστος για το κράτος. Από την άλλη , υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ  η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας ότι άφησε στην μέση ο ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί τους σχεδιασμούς που θα αυξήσουν τα οφέλη των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της μεγαλύτερης και πιο ¨ευέλικτης ¨ εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης της εργαζόμενης μητέρας.

Ας αναρωτηθούμε εμείς οι εργαζόμενες μανάδες παιδιών από 2 μηνών έως 2,5 χρονών:

  • Θα συμβιβαστούμε με το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» το οποίο προκειμένου να αποδεσμεύσει μητέρες από τη φροντίδα των μικρών παιδιών για να επιστρέψουν στη δουλειά, προωθεί μια ακόμα υποβαθμισμένη υπηρεσία «φύλαξης» βρεφών και νηπίων, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη κοινωνική δομή της Προσχολικής Φροντίδας και Αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ή μιας συνταξιούχου που προσπαθεί να συμπληρώσει την πετσοκομμένη της σύνταξη;
  • (Το κόστος φυσικά δεν καλύπτεται 100% αλλά  εως 250 ευρώ για 8 ώρες και για  τα υπόλοιπα καλύπτονται από την οικογένεια και μόνο τότε που υπάρχουν τα¨ κατάλληλα οικονομικά κριτήρια¨).
  • Θα συμβιβαστούμε με την υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής και φροντίδας σε «υπηρεσίες φύλαξης»;
  • Θα συμβιβαστούμε σε βάρος της σωματικής ,νοητικής ,συναισθηματικής, κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών μας για τα οποία είναι υποχρεωμένο το κράτος να φροντίσει δωρεάν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;
  • Θα συμβιβαστούμε τα παιδιά μας στο ευαίσθητο αυτό χρονικό διάστημα της ζωής τους να μεγαλώνουν χωρίς επιστημονική παιδαγωγική φροντίδα;
  • Θα συμβιβαστούμε για τα παιδιά μας να μην είναι εξασφαλισμένη η ασφάλεια  και υγεία τους ;
  • Θα συμβιβαστούμε το μεγάλωμα των μωρών μας να αφήνεται σε ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης;

 

Απαντάμε : ΟΧΙ! απαιτώντας το αυτονόητο : για όλα τα παιδιά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη και σύγχρονη προσχολική αγωγή και φροντίδα .

 

Απαιτούμε:

– Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

– Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, τη σίτιση, τον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.

– Τακτικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, ιχνηλάτηση για όλους, άμεση ιατρική αντιμετώπιση εφόσον υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλα αυτά στην ευθύνη σχολιατρικής υπηρεσίας, διασυνδεδεμένης με το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.

– Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

–  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

– Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτήρια, αίθουσες και προσωπικό.

– Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

– Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

–Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.