Η αίθουσα του ΚΕΠ Μαραθοκάμπου δεν ήταν αρκετή να χωρέσει τους κατοίκους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Μαραθοκάμπου το βράδυ της Δευτέρας  σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα της μετακίνησης της μοναδικής γιατρού του Περιφερειακού Ιατρείου της περιοχής  στο Νοσοκομείο Σάμου.

Η συγκέντρωση μεταφέρθηκε στην αίθουσα του κινηματογράφου που γέμισε ασφυκτικά προκειμένου να συζητηθούν και να εξηγηθούν οι λόγοι της εσπευσμένης μετακίνησης της γιατρού κ. Αμυγδάλου στο Νοσοκομείο Σάμου, πριν τα Χριστούγεννα με απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, ενώ δεν υπάρχει κανένας άλλος γιατρός στην περιοχή με αποτέλεσμα εκατοντάδες κάτοικοι να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής παρέθεσαν τα στοιχεία και την κατάσταση ως έχει λέγοντας ότι υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης για συρρίκνωση των δομών υγείας.

Πολλοί ήταν οι κάτοικοι που διαμαρτυρήθηκαν έντονα παίρνοντας το λόγο για την απομάκρυνση της γιατρού και μάλιστα  ρώτησαν την ίδια που βρισκόταν εκεί για τον αν  θέλει να παραμείνει  στην περιοχή, κάτι που επιβεβαίωσε,  ενώ κανείς δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα που πλανάται εδώ και μήνες, που έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες μετακίνησής της κ. Αμυγδάλου, για τους πραγματικούς λόγους αυτής της απόφασης.

 

 

Στην συγκέντρωση δεν παρευρέθηκαν ούτε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κ. Χαρτοφύλλης αλλά ούτε καν ο αντιδήμαρχος της περιοχής που την ίδια μέρα ζητά με επιστολή του απαντήσεις για την μετακίνηση της γιατρού από τη 2η ΔΥΠΕ. Παρόντες ήταν οι δημοτικού σύμβουλοι της ΔΡΑΣΗΣ- ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ Νίκος Τριανταφύλλου, Μανόλης Ματθαίου και Δημήτρης Βολακάκης ενώ από την Λαϊκή Συσπείρωση οι Κώστας Τζίχας και Δημήτρης Μαυρατζώτης.

Επίσης παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου Στ. Φιλιππής και ο γιατρός κ. Κουρέρης. Όλοι μαζί αποφάσισαν την Πέμπτη στις 9:30 να ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή από τον Μαραθόκαμπο προς το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και το γραφείο του βουλευτή και να ζητήσουν την ανάκληση της απόφασης καθώς και την στελέχωση του ιατρείου με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Να σημειώσουμε ότι η κ. Αμυγδάλου διορίστηκε μόνιμα στον Μαραθόκαμπο το 2014 και από τότε  υπήρξαν σύμφωνα και με όσα ακούστηκαν στην συγκέντρωση μόνο θετικά σχόλια για την επαγγελματική της αρτιότητα. Πολλοί ήταν αυτοί που στην κάμερα της Σαμιακής Τηλεόρασης δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη γιατρός τους έσωσε τη ζωή. Απορίας άξιον παραμένει το γεγονός ότι σε μια περίοδο έλλειψης ιατρικού προσωπικού και προσπαθειών για ενίσχυση με κίνητρα της αποδοχής διορισμών από γιατρούς  σε ακριτικές περιοχές κάποιοι αποφασίζουν « μάλλον» με γνώμονα το  προσωπικό τους συμφέρον να διώξουν την μοναδική γιατρό του Π.Ι καταδικάζοντας μια ολόκληρη περιοχή στην ιατρική απομόνωση και μάλιστα θέτοντας σε κίνδυνο ανά πάσα στιγμή τις ζωές κυρίως του γερασμένου πληθυσμού αν αναλογιστεί κανείς την απόσταση από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου αλλά και την έλλειψη δεύτερου ασθενοφόρου τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Από ότι πληροφορηθήκαμε αυτή την στιγμή ο Μαραθόκαμπος καλύπτεται από κάποιους γιατρούς των γύρω περιοχών που πηγαίνουν για συνταγογράφηση κάποιες ημέρες της εβδομάδας.

Μήπως  για κάποιους το προσωπικό  συμφέρον  είναι πάνω από το καλό των συνανθρώπων τους  και τo κοινό συμφέρον;  Θα μπορούσαμε να συμμεριστούμε την απόφαση της μετακίνησης αν ήταν απαίτηση των κατοίκων όπως σε άλλες περιοχές που η γιατρός έκλεινε το ιατρείο της και δεν εξυπηρετούσε τον κόσμο απλά γιατί έτσι αποφάσιζε η ίδια. Η περίπτωση ήταν στον ίδιο νομό αλλά να υπενθυμίσω  και πάλι  ότι χρειάστηκαν χρόνια για να την απομακρύνουν.

Θα βρεθεί κάποιος  να απαντήσει  επιτέλους στο ερώτημα «Γιατί απομακρύνθηκε η γιατρός από τον Μαραθόκαμπο» αφού η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει και ο κόσμος  ζητά να επιστρέψει;

 

 

Φωτο: Φώτης Ζανέτης

Μένη Βεκίρη