Κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, επισκέφτηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες τα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο, ενισχύοντας τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων στη διαδικασία εγγραφής στο σχολείο παιδιών που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ στη Λέσβο,  καθώς και στα ΚΥΤ της Χίου και της Σάμου προκειμένου να παρακολουθήσουν τμήματα σε Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ).

Η διαδικασία αυτή γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, που ελέγχουν τους εμβολιασμούς και εκδίδουν τα απαραίτητα ΑΔΥΜ (Ατομικά Δελτία Υγείας Μαθητή). Στόχος είναι, το αμέσως επόμενο διάστημα τα παιδιά των Δομών  των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου να ενταχθούν στο δημόσιο σχολείο.

Σημείωση: Σύμφωνα με πληροφορίες του Samostoday για τη Σάμο προβλέπονται να φοιτήσουν περίπου στα 160 προσφυγόπαιδα, σε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο. Συνεχίζοντας ν’ αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη Σάμο και προφανώς για τα άλλα νησιά (ΚΥΤ), συναντά κάποιες δυσκολίες διότι ορισμένα εκ των παιδιών που οι γονείς τους λαμβάνουν άσυλο είναι υποχρεωμένα ν’ αναχωρήσουν για την ηπειρωτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα η λίστα των μαθητών ν’ αλλάζει συνεχώς.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του Samostoday, για τις ανάγκες των προσφυγοπαίδων, τα σχολεία που έχουν επιλεγεί είναι στην πόλη της Σάμου. Συγκεκριμένα ένα νηπιαγωγείο (το οποίο θ’ ανακοινωθεί), το 3ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Σάμου, το Δημοτικό Βαθέος και για τα μεγαλύτερα παιδιά το 1ο και 2ο Γυμνάσιο πόλεως Σάμου.

Τα μαθήματα θα γίνονται τις απογευματινές ώρες (μετά τη λήξη της πρωϊνής ζώνης) και για ένα 4ωρο-5ωρο περίπου.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που ο καιρός θα δείξει κατά πόσο θα διευθετηθεί, είναι και οι τοποθετήσεις δασκάλων και καθηγητών (έξτρα) στα συγκεκριμένα σχολεία.

Πάντως τα παιδιά που είναι έτοιμα προς φοίτηση είναι πολύ περισσότερα από τα 160 που έχει προβλέψει το Υπουργείο, πάντα για τη Σάμο. Και φυσικά θα πρέπει να έχουν γίνει όλα τα εμβόλια που προβλέπονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

πηγη:Samos Toyday

Ωστόσο πολλές   και  ποικίλες   οι αντιδράσεις που υπάρχουν μετά την  σχετική ανακοίνωση.

Οι γονείς αλλά και οι καθηγητές καταθέτουν δύο προβληματισμούς.

Πρώτον αν όλα τα παιδιά είναι εμβολιασμένα και δεύτερον αν  έχει προβλεφτεί το προσωπικό καθαριότητας μετά το πέρας των μαθημάτων , καθώς συνήθως η καθαριότητα γίνεται μετά τις 2 το   μεσημέρι ενώ τώρα θα πρέπει να γίνεται  κατά τις απογευματινές ώρες.

Το πρόβλημα κυρίως εντοπίζεται στη δημόσια υγιεινή όπως λένε  και στο πώς αυτή διασφαλίζεται.

Σύμφωνα ωστόσο με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες τα παιδιά για να φοιτήσουν στο σχολείο πρέπει να έχουν κάνει το τριπλό εμβόλιο  εναντίον Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR) ασθένειες που μεταδίδονται με σταγονίδια κατά το βήξιμο ή το φτάρνισμα.

Τις περισσότερες φορές  η  σωστή ενημέρωση  είναι αυτό που λείπει και  οδηγεί πολλούς σε λάθος συμπεράσματα η ακόμη και διαπιστώσεις.