ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η “Ανατροπή” εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι, για να λυθεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, πρέπει να πάψουμε να δεχόμαστε το «τυράκι» που ονομάζεται «ανταποδοτικά τέλη». Η μέχρι τώρα συναλλαγή  Δήμου και κυβερνήσεων, χωρίς διάθεση επίλυσης του ζητήματος, οδήγησε την κατάσταση στο απροχώρητο σημείο στο οποίο τελματώνεται στις μέρες μας. Με τρόμο διαπιστώνουμε ότι η συναλλαγή αυτή συνεχίζεται ανάμεσα στη νέα Κυβέρνηση και τη νέα Δημοτική Αρχή. Εξηγούμε:

Στη συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) της Οικονομικής Επιτροπής στις 8 Απριλίου 2020 η παράταξη του Δημάρχου πρότεινε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να εγκριθεί η επιχορήγηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ποσού 1.128.750€ που αφορούν ανταποδοτικά τέλη για το έτος 2019, επειδή διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί μας. Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανατροπή”, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ήταν το μοναδικό μέλος που καταψήφισε την πρόταση και αρνήθηκε αυτήν την εξαγορά. Το ίδιο θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στη συνεδρίαση (δια περιφοράς!) του Δημοτικού Συμβουλίου στις 15 Απριλίου, αλλά 10 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Δ.Σ. μας ενημέρωσε ότι το εν λόγω θέμα αναβάλλεται. Ήδη όπως έγινε γνωστό αυτές τις μέρες, το Υπουργείο συνεχίζει αυτό το «έργο» και θέλει να δώσει και άλλα ανταποδοτικά τέλη 330.285€ για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Τα δεδομένα είναι αμείλικτα: οι στατιστικές μας κατατάσσουν στη 2η θέση πανελλαδικά σε αριθμό διαμενόντων προσφύγων – μεταναστών. Όπως φαίνεται, όμως, αρκετοί επενδύουν στη διαιώνιση του προβλήματος με στόχο τον πλουτισμό. Είναι απαράδεκτο ο Δήμος να δέχεται τέτοια ανταποδοτικά τέλη. Ο Δήμος, στην πραγματικότητα, εισπράττει χρήματα για να εξαγοραστεί η ανοχή του σε ένα πρόβλημα που τον φτωχαίνει με κάθε δυνατό τρόπο. Με αυτή την στάση του δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση να διαιωνίσει το πρόβλημα, δίνοντας πάντα τα «ανταλλάγματά» της.

Ήδη οι εξαγγελίες του Υπουργού από τον Ιανουάριο αποδείχτηκαν ουτοπιστικές. Η αποσυμφόρηση αναβάλλεται διαρκώς: για τέλη της Άνοιξης μιλούσε ο κύριος Μηταράκης, για τέλος καλοκαιριού οι μετέπειτα εξαγγελίες και στην τελευταία συνεργασία με τους Δημάρχους παρέπεμψε το θέμα στο ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ!!!

Λυπούμαστε και τρομάζουμε από το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή θέλει αυτά τα χρήματα και αυτής της μορφής τα ανταλλάγματα. Δηλώνει με αυτήν την εκπόρνευση ότι συναινεί στο σχεδιασμό του Υπουργού. Το ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου παραμένει, η υπεραριθμία προσφύγων – μεταναστών παραμένει, η δημιουργία του υπερπληθυσμιακού ΚΥΤ στη Ζερβού εξακολουθεί… Και η Δημοτική Αρχή απλά εισπράττει

Προτείνουμε ο Δήμος να ορθώσει ανάστημα στην κυβέρνηση και κάθε μελλοντική κυβέρνηση και να αρνηθεί τον πειρασμό να εισπράξει τα ψίχουλα με τα οποία έμαθε να εξαγοράζει την ανοχή των τοπικών αρχόντων. Το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας δεν είναι τόσο φτηνό και δεν εξαγοράζεται με 1 εκατομμύριο ανά έτος, το οποίο μάλιστα προβλέπεται να καταλήξει σε τσέπες «ημετέρων»…