Σε μία σεμνή τελετή το απόγευμα του Σαββάτου 10 Ιουνίου στο Doryssa Seaside Resort πραγματοποιήθηκε η τελετή επαναλειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου του Ιδρύματος Ν. Δημητρίου.
Το Μουσείο που ιδρύθηκε το 1993 από τους αείμνηστους αδερφούς Τηλαύγη και Άλκη Δημητρίου παρέμεινε κλειστό επί 5 χρόνια ενώ από τον Μάρτιο ξεκίνησε η συντήρηση και επισκευή των υποδομών αλλά και των αντικειμένων που εκτίθενται σε αυτό.
Η τελετή για την επαναλειτουργία του πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της κόρης του αείμνηστου Τηλαύγη Δημητρίου, Δήμητρας, του γιου του Νικόλαου, του εγγονού του Ορέστη αλλά και της διευθύντριας του ιδρύματος Ματρώνης Κτιστού. Η προσέλευση του κόσμου στο χώρο του Μουσείου ήταν μεγάλη και η φιλοξενία όπως πάντα άψογη από τη διεύθυνση του ομίλου Doryssa.
Τόσο η κ. Δήμητρα Δημητρίου όσο και η κ. Ματρώνη Κτίστου ανέφεραν ότι η συνέχιση της λειτουργίας του Μουσείου ήταν μία υπόσχεση που είχαν δώσει οι απόγονοι των αείμνηστων αδερφών Δημητρίου που είχαν οραματιστεί αυτό το Μουσείο και το έστησαν με πολλή αγάπη και μεράκι.
Θέλησαν αυτό να γίνει παιδευτικός θεσμός για το νησί, εφαρμόζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές καθώς και εκδηλώσεις αναβίωσης παραδοσιακών εθίμων .
Τα εκθέματα του Μουσείου αφορούν στη ζωή στη Σάμο πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ενώ η οργάνωση των τμημάτων του μουσείου έγινε με βάση τα Λαογραφικά της Σάμου του Νικολάου Δημητρίου.
Το μουσείο θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι ενώ έχει στόχο να δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής στο νησί την συγκεκριμένη περίοδο.
Οι επισκέπτες θα ξεναγούνται σε χώρους που αναπαριστούν ένα σαμιώτικο σπίτι πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ενώ υπάρχουν βιτρίνες με τις παραδοσιακές φορεσιές, εργόχειρα και αντίγραφα εργαστηρίων με αυθεντικά εργαλεία από τα επαγγέλματα του παραδοσιακού χωριού.
Συγκεκριμένα στο χώρο του Μουσείου θα συναντήσει κανείς ένα κουρείο από την εποχή της Ηγεμονίας καθώς και τα σύνεργα του τσοπάνη που απεικονίζουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριού, του μελισσοκόμου της εποχής, του τσαγκάρη και του καλαθοποιού,