“Η επιστροφή των μαθητών και η έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα πραγματοποιηθεί για όλους τους μαθητές και για όλες τις βαθμίδες ανεξαιρέτως. Δε θα υπάρξουν μαθητές δύο ταχυτήτων” αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αν. Σάμου στα μέσα του Δεκέμβρη. Ωστόσο ένα μήνα περίπου μετά φαίνεται ότι αυτό δεν επετεύχθη καθώς 4 δημοτικά σχολεία της Αν. Σάμου δε θα ανοίξουν αλλά οι μαθητές θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση. Πρόκειται για τα Δημοτικά Σχολεία Χώρας, Μυτιληνιών, Παγώνδα και Κοκκαρίου. 
Εξάλλου φαίνεται ότι ούτε η ομόφωνη απόφαση που έκανε λόγο για συστέγαση των Δημοτικών Σχολείων Βαθέος στο 2ο Δημοτικό της πόλεως Σάμου θα ισχύσει αφού τελικά κάποιες τάξεις θα κάνουν μάθημα στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χώρας θα μεταφέρονται στους Μυτιληνιούς και θα γίνεται εκ περιτροπής το μάθημα πρωί και απόγευμα.
Κανονικά θα ξεκινήσουν τα μαθήματα τη Δευτέρα όλοι οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Σάμο καθώς εκεί τα σχολικά κτίρια είχαν υποστεί λιγότερες ζημιές.
Όσον αφορά στα κοντέινερ αυτά θα φτάσουν στο νησί τον Μάρτιο όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του 2000 FM  ” Στις 10 με τόνο” ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Γιάννης Αξιώτης, αφού  δημοπρατήθηκε το έργο για την αγορά τους προυπολογισμού  1,2 εκ ευρώ   .