Δήλωση

του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής

του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέα Μιχαηλίδη

 

 

«Ενδεικτική της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για τη σεισμόπληκτη Σάμο η αποκαρδιωτική απάντηση της Υπ. Πολιτισμού για τη Φραγκόκλησα»

 

 

Έλλειψη βούλησης για την ταχεία αποκατάσταση και εν γένει ανάδειξη και αξιοποίηση της «Φραγκόκλησας» στη Σάμο προκύπτει από την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού στη σχετική ερώτηση που της είχα πρόσφατα καταθέσει, με τη συνυπογραφή και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Προσκολλημένο στο γράμμα του νόμου εν στενή εννοία και μη εκτιμώντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, πολιτιστική, αλλά και συμβολική αξία του κτίσματος, το Υπουργείο στην απάντησή του αναφέρει ότι δεν φέρει ευθύνη για την «εκτέλεση εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης» επί του κτιρίου·τούτο «αποτελεί υποχρέωση των νομέων και ιδιοκτήτων» του, συμπληρώνει, καθώς αυτό έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο και όχι μνημείο.

Περιοριζόμενο στην τυπική έγκριση διενέργειας εργασιών αποκατάστασης, το Υπουργείο με την απάντησή του αυτή αναδεικνύει ξανά την κυβερνητική ολιγωρία στην στήριξη της σεισμόπληκτης Σάμου και την απουσία όχι μόνο σχεδίου, αλλά και διάθεσης στήριξης πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και αναζωογόνηση του νησιού.