Με μια πολύ δύσκολη επιχείρηση που πήραν μέρος αστυνομικοί και λιμενικοί και που συντόνιζαν ο ΓΠΑΔ Βορείου Αιγαίου ταξίαρχος της ΕΛΑΣ κ. Ελευθέριος Ντουρουντούς  και  ο  Λιμεναρχης   Σάμου  Νίκος Kωνσταντελης, 697 τελικά πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν στη μία  και μισή  τα ξημερώματα  με το πλοίο Paros Jet και με προορισμό την Ελευσίνα.

Η όλη επιχείρηση η οποία διήρκησε αρκετές ώρες. Ξεκίνησε από πολύ νωρίς με την ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών για τους οποίους είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και μπορούσαν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Οικογένειες με παιδιά και ευάλωτες ομάδες πήραν τελικά το πολυπόθητο εισιτήριο για να φύγουν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Σάμου. Λίγη ώρα αργότερα  αναχώρησαν άλλοι 15 αλλοδαποί με το πλοίο της γραμμής. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η επόμενη μετακίνηση αναμένεται να γίνει την Πέμπτη με το πλοίο ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ  για άλλους 300 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το βασικό πρόβλημα που ακόμα υπάρχει είναι η ταχύτητα έκδοσης των εγγράφων για να μπορέσουν και άλλοι αλλοδαποί που βρίσκονται στο κέντρο να φύγουν με προορισμό την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Να σημειώσουμε  ότι από τη Δευτέρα (14/10) μέχρι και τη Δευτέρα (21/10), 702 άτομα έφτασαν στη Σάμο από τις απέναντι Τουρκικές ακτές.