Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, η “Ανατροπή” πραγματοποίησε την 1η της ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Hotel Samos», στην οποία είχαν καλεστεί οι σύμβουλοι των κοινοτήτων και οι πρόεδροι αυτών, του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Το θέμα της ημερίδας ήταν: Κοινότητες: Διοίκηση – Αρμοδιότητες – Προτάσεις.

Κατά το πρώτο μέρος απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, Θεοφάνης Βακράς και Στέλιος Βακράς.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε στη νομοθεσία που διέπει τις κοινότητες του Δήμου, στα όργανα διοίκησης τους και στην κατάταξη αυτών ανάλογα με τα μέλη του συμβουλίου τους ή όχι. Ακολούθησε αναλυτική αναφορά στις αρμοδιότητες των προέδρων είτε όταν διοικούν μόνοι τους είτε όταν υπάρχει συμβούλιο, και στις αρμοδιότητες του συμβουλίου της κοινότητας. Επίσης, έγινε λόγος για ορισμένα σημαντικά ζητήματα που απορρέουν από τη νομοθεσία και τα οποία χρήζουν προσοχής από τους προέδρους και τους συμβούλους των κοινοτήτων.

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο Νίκος Γιαννακής, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας από το 2011 έως το 2014 και σύμβουλος της ίδιας Κοινότητας από το 2014 έως το 2019. Το θέμα της ομιλίας του ήταν: Προβλήματα Κοινοτήτων, σκέψεις – προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία τους. Ανέλυσε τη συνεργασία που είχε ως πρόεδρος, αλλά και ως σύμβουλος με τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, με τη δημοτική αρχή, αλλά και τις υπηρεσίες του Δήμου.

Τα τρία θέματα που κάνουν την διαφορά κατά την γνώμη του στη λειτουργία των κοινοτήτων είναι: α) η σύμπνοια που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των μελών του συμβουλίου, β) η γραμματειακή εξυπηρέτηση της κοινότητας, η οποία πρέπει να παρέχεται προς το συμβούλιο, αλλά και προς τους πολίτες, τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα στις μεγάλες κοινότητες και η ύπαρξη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε κοινότητα και γ) η αρμονική συνεργασία που πρέπει να υπάρχει με τις γειτονικές κοινότητες, αλλά και με τους αντιδημάρχους και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Κατά το τρίτο και τελευταίο μέρος της ημερίδας, ο επικεφαλής της παράταξης ενημέρωσε το ακροατήριο σχετικά με τις προτάσεις της παράταξης, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά και αποδοτικά οι κοινότητες. Έχοντας ως εργαλείο τις νομοθετημένες αρμοδιότητές τους, μπορούν τα όργανα διοίκησης κάθε κοινότητας να διεκδικήσουν περισσότερα για την κοινότητά τους.

Προς το τέλος της ημερίδας, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να τοποθετηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις. Επρόκειτο για μία ιδιαίτερη στιγμή, καθώς οι παρευρισκόμενοι πρόεδροι και σύμβουλοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους και συζήτησαν ελεύθερα για τις σκέψεις τους, τα προβλήματά τους, αλλά και για τη σημασία της συνεργασίας ούτως ώστε κάθε ενέργεια να αποφέρει αποτελέσματα.

Η “Ανατροπή” εύχεται σε όλους τους εκλεγμένους προέδρους και συμβούλους καλή δύναμη στο έργο τους και καλή συνεργασία. Πάντα θα είναι δίπλα τους, με τις επιστημονικές, αλλά και τις τεκμηριωμένες προτάσεις της, ώστε το έργο όλων να αποδώσει καρπούς.