Το Ίδρυμα Schwarz  για ακόμη μια χρονιά στον χώρο του Art Space Pythagorion στο Πυθαγόρειο της Σάμου διοργανώνει έκθεση με θέμα  «Ανατομία της πολιτικής μελαγχολίας» υπό την επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό ως τις 30 Σεπτεμβρίου, καθημερινά 10:00 – 13:00 και 19:00-00:00.

«Η έκθεση πραγματεύεται την στρεβλή σύγχρονη πολιτική κατάσταση. Είναι αυτή μία ιστορική συγκυρία που η τέχνη χρειάζεται να μιλήσει για την πολιτική περισσότερο από ποτέ; Είναι πάντοτε χρήσιμο και διαφωτιστικό να μιλάει η τέχνη για την τέχνη και την πολιτική, σε οποιαδήποτε ιστορική συγκυρία. Η τέχνη που πραγματεύεται ζητήματα κοινωνικά και πολιτικά προσφέρει εναλλακτικές κριτικές ματιές στη σημερινή κατάσταση και αποτελεί συχνά ιδιαίτερα χρήσιμο εκπαιδευτικό μέσο· τέτοιου είδους ματιές σπανίζουν στα κυρίαρχα αφηγήματα και τον λόγο, και βέβαια στα μέσα ενημέρωσης, που γίνονται όλο και πιο απλουστευτικά και πολωμένα. Ωστόσο, ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε υφίσταται έναν πρωτοφανή, ραγδαίο συστημικό μετασχηματισμό. Η ταχύτητα της επιστημονικής εξέλιξης και τεχνολογικής προόδου, οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς και νέες μορφές ανισότητας είναι ζητήματα που απαιτούν άμεση λύση. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να μιλούν οι καλλιτέχνες για την πολιτική, αν το ενδιαφέρον τους γι’ αυτή είναι γνήσιο. Η τέχνη, βέβαια, δεν συνταγογραφεί λύσεις, στρέφει όμως την προσοχή στα ζητήματα αυτά και συχνά προτείνει καινούργιους τρόπους να τα βλέπουμε. Αν και δεν θα μπορούσε ίσως να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί να συνεισφέρει στην προβληματική και την σκέψη για το πώς θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τον κόσμο» δήλωσε η Κατερίνα Γρέγου στο POPAGANDA.

Πρόγραμμα εγκαινίων έκθεσης

Παρασκευή 3 Αυγούστου

19.00: Δημοσιογραφική ξενάγηση στην έκθεση
20.00: Επίσημα εγκαίνια έκθεσης

Σάββατο 4 Αυγούστου

19.00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 10+ με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου
21.00: Προβολή ταινίας «The invisible hands», σε σκηνοθεσία της Μαρίνας Γιώτη με τον Γιώργο Σαλαμέ
CINE REX θερινός κινηματογράφος, Μυτηλινιοί – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


[Με τους: Alan Bishop, Aya Hemeda, Cherif El-Masri, and Adham Zidan. Μια παραγωγή της #Vertiginous, σε συμπαραγωγή με την HAOS FILM. // Με την υποστήριξη της documenta 14 και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου / Greek Film Centre. Artwork (detail): Abel Auer]