ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Πάσχα κι η Λαμπρή άφησανκαι φέτος το αποτύπωμά τους στα νησιά μας, όπως και σ όλη την Ελλάδα,με την πλειοψηφία των κατοίκωννα προσπαθούν «να τα φέρουν βόλτα»στις απαιτήσεις των γιορτών με δεδομένη την ακρίβεια στο πασχαλινό τραπέζι που έπρεπε να στρωθεί, τα δώρα και τους μποναμάδες για τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι μέρεςαλλά και τα επιπλέον πιάτα στο τραπέζι για συγγενείς και φίλους.

 

Την εβδομάδα των παθών, η οποία πλέον αποτελεί μόνιμη κατάσταση για τις λαϊκές οικογένειες, επέλεξε η περιφερειακή Αρχή για να συζητηθεί -μια ημέρα πριν την πρωτομαγιά,που σηματοδοτεί τους αγώνες των εργαζομένωνγια μια καλύτερη ζωή- η ίδρυση «παρατηρητηρίου…φτώχειας».

 

Ειρωνεία και φαρσοκωμωδία μαζί, η ίδρυση «παρατηρητήριου κοινωνικού αποκλεισμού και  καταγραφής της φτώχιας στο Βόρειο Αιγαίο» με κονδύλια  από το ΕΣΠΑ, που ο ήδη φτωχοποιημένος λαός έχει πληρώσει κι ενώ ταστοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με την επίσημη Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών που ανακοινώθηκε στις 4 Απριλίου του 2024, να κατατάσσει την περιφέρειά μας στην 5ηθέση μεταξύ των 13 περιφερειών με το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχιας στο 30,4%.

 

Θα δώσει, δηλαδή, η περιφέρεια βορείου Αιγαίου σχεδόν μισό εκατ. ευρώ για να «παρατηρήσει» την ήδη επίσημα καταγεγραμμένη από τη στατιστική υπηρεσία φτώχια, αντί να την καταπολεμήσει…

 

Το θέμα είχε έλθει στο Π.Σ και το 2022. Και τότε η Λαϊκή Συσπείρωση είχε καταγγείλει τις πρακτικές όσων προκαλούν την φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. ΤηνΕΕ και τις κυβερνήσεις, που με τις πολιτικές τους, συνειδητά και συστηματικάπροκαλούν τη φτωχοποίηση και κατόπιν έρχονται προκλητικά να διαθέσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για την τάχα καταγραφή του «φαινομένου» που οι ίδιοι προκαλούν.

 

Κι αυτή τη φοράδιαθέτουν 400 χιλιάδες ευρώ για να καταγράψει τάχα η περιφέρεια το ποσοστό φτώχιας και κοινωνικούαποκλεισμού στα νησιά μας.Ευρωπαϊκά προγράμματα με κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώαπό το ανύπαρκτο εισόδημα των φτωχών και αποκλεισμένων, τα οποία δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, εκτός από το να καταγράφουν τζίρους συγκεκριμένες εταιρείες.

 

Επαναλαμβάνουμε με όλη μας τη δύναμη ότι το κρίσιμο είναι να καταπολεμήσουμε τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και όχι να καταγράψουμε ακόμα μια φορά, σε μια ακόμα στατιστική,τα θύματα των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν.

 

Κερασάκι στην… τούρτα της εν λόγω συνεδρίασης ήταν η παρουσία στο Π.Σ του υπουργού Υγείας,Άδωνι Γεωργιάδη, που βρέθηκε στη Λέσβο για να δει τις εργασίες στο Κέντρο Υγείας του Μανταμάδου και να εγκαινιάσεισε μια ακόμα κυβερνητική φιέστα,τις νέες,νοικιασμένες εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, το οποίο όπως και όλες οι δομές Υγείας παραμένει υποστελεχωμένο και με σοβαρές ελλείψεις.

 

Ο υπουργός (ιδιωτικοποίησης της) Υγείας και στον Μανταμάδο και στη Μυτιλήνη πήρε βέβαια την απάντηση που του έπρεπε από τους -κάφρους, όπως ο ίδιος τους χαρακτήρισε- εργαζόμενους, οι οποίοι τον… υποδέχτηκαν με δυναμικές συγκεντρώσεις.

 

Ο Γολγοθάς για το λαό μας θα τελειώσει και η πραγματική ανάσταση θα έρθει μόνο με καθημερινούς αγώνες και μάχες που δίνονται στους δρόμους και τους τόπους δουλειάς.

 

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές μπορούν και πρέπει να είναι ένα μικρό βήμα για την ανατροπή των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που μόνο Γολγοθά και σταύρωση επιφυλάσσουν για το λαό.

 

 

 

Αγλαΐα Κυρίτση

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου