Την παρουσίαση της νέας δομής στη θέση Ζερβού, χωρητικότητας 2100 μεταναστών και 900 παραβατικών,  πραγματοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης  στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αν. Σάμου  το μεσημέρι της Πέμπτης.

Αποδεχόμενος την πρόσκληση του προέδρου του Δ.Σ  παρευρέθηκε στην συνεδρίαση αναφερόμενος αναλυτικά στα όσα έχουν μεσολαβήσει  από την αρχή του έτους  στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι η μείωση των μεταναστευτικών ροών από τον Ιανουάριο είναι της τάξης του 73% με 1267 αφίξεις μέχρι σήμερα ενώ το ίδιο διάστημα το 2019 ήταν 4.461. Ενημέρωσε ότι ο αριθμός των διαμενόντων στο ΚΥΤ της Σάμου σήμερα ανέρχεται  στους 4900  ενώ υπολογίζεται ότι από την Πρωτοχρονιά έφυγαν τουλάχιστον οι μισοί μετανάστες που βρισκόταν στη δομή. Αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση του 1,7 εκ.ευρώ που δόθηκαν στον Δήμο Ανατολικής Σάμου για έργα ανάπτυξης, στα 2 εκ. που έχουν εγκριθεί από το ταμείο Αλληλεγγύης και στις 100 ευρώ που πρόκειται να δοθούν τις επόμενες ημέρες (η αρχική δήλωση του υπουργού  τον Απρίλιο του 2020  έκανε λόγο για αποπληρωμή στα τέλη του Μαίου)ως αποζημίωση σε όσους αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές από τους μετανάστες . Το συγκεκριμένο θέμα πυροδότησε αντιδράσεις καθώς το ίδιο ακριβώς ποσό χωρίς καμία διαδικασία από την πλευρά του εγκρίθηκε για το δήμο Δυτικής Σάμου και  χωρίς να υπάρχουν μετανάστες στην περιοχή.

Ο υπουργός μετά την γενική τοποθέτηση του επί του θέματος αναφέρθηκε διεξοδικά στην νέα δομή που είναι υπό κατασκευή στη θέση Ζερβού. Παρουσιάζοντας διαφάνειες με τα σχέδια της δομής  ενημέρωσε ότι υπάρχει πλέον ανάδοχος του έργου για τις χωματουργικές εργασίες που ξεκινούν στις 3 του Σεπτέμβρη.

Από την 1η Ιανουαρίου διακόπτεται κάθε πρόγραμμα στέγασης μεταναστών σε ξενοδοχεία ή σπίτια  και όλοι πλέον θα είναι υποχρεωμένοι να μένουν στην ελεγχόμενη νέα δομή η οποία θα αποτελείται από τρία τμήματα:

  • Χώρος γενικού πληθυσμού χωρητικότητας 1500 κλινών
  • Χώρος για γυναίκες με παιδιά 450 κλινών
  • Για ασυνόδευτα ανήλικα 150 κλινών

Επίσης θα υπάρχει  μια κλειστή δομή χωρητικότητας 900 ατόμων,  στην οποία θα διαμένουν όσοι έρχονται στο νησί μέχρι να γίνει ο πρώτος έλεγχος, όσοι έχουν παραβατικοί συμπεριφορά και όσοι έχουν οριστική απορριπτική απόφαση χορήγησης  ασύλου.

Στη δομή θα υπάρχουν υγειονομικές μονάδες ώστε να μην επιβαρύνεται το νοσοκομείο και οι λοιπές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νησιού.

«Ως πρωταρχικό στόχο το υπουργείο έχει την ασφάλεια των πολιτών» δήλωσε  ο κ. Μηταράκης   και για το λόγο αυτό θα υπάρχει εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ΚΥΤ όπου ο διοικητής θα είναι υπεύθυνος για το ωράριο εξόδου των μεταναστών. Το βράδυ το κέντρο θα κλείνει  ενώ όλοι, ωφελούμενοι, εργαζόμενοι και εθελοντές θα διαθέτουν ατομική κάρτα με δακτυλικό αποτύπωμα   για να μπαινοβγαίνουν στη δομή και να υπάρχει πλήρη καταγραφή των διαμενόντων.

Αμέσως μετά την  τοποθέτηση του υπουργού έγιναν τοποθετήσεις και ερωτήσεις του Δημάρχου, των επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και των συμβούλων στις οποίες απάντησε συνολικά ο κ. Μηταράκης.

Νωρίτερα ο υπουργός συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσέβιο, με τον Λιμενάρχη Σάμου κ. Τσινιά, με τον Αντιπεριφερειάρχη Β.Πανουράκη και τον Δήμαρχο Αν. Σάμου Γ. Στάντζο.

Μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνομίλησε με πολίτες στην Πλατεία Πυθαγόρα όπου και γευμάτισε λίγο πριν την αναχώρηση του με την απογευματινή πτήση για την Αθήνα.