ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Είναι απαράδεκτο και πρέπει να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών το γεγονός της κατάργησης, ουσιαστικά, του αεροδρομίου της Σάμου ως κομβικής επιχειρησιακής βάσης πυροσβεστικών αεροσκαφών, κατά την αντιπυρική περίοδο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα αναδιάταξης των επιχειρησιακών σχεδίων και των πολλών ημερών – όπως ισχυρίζεται – καθήλωσης των αεροσκαφών λόγω ισχυρών ανέμων, μεταθέτει τη βάση τους στην Ελευσίνα και στη Σκύρο, που σημαίνει το λιγότερο μιάμιση ώρα καθυστέρηση επέμβασης από την στιγμή εκδήλωσης πυρκαγιάς στη Σάμο και γενικότερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αυτή η καταστροφική για τα νησιά εξέλιξη σε συνδυασμό με τα ανεπαρκέστατα επίγεια μέσα και το λιγοστό προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την άσχημη κατάσταση του αγροτοδασικού οδικού δικτύου και της ανεπαρκέστατης πυροπροστασίας των οικισμών, καθιστά τη Σάμο υποψήφια για πιθανή μεγάλης έκτασης καταστροφή σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες και πρέπει να συναντήσουν την καθολική κινητοποίηση- διαμαρτυρία – διεκδίκηση από όλο το λαό και τους φορείς του νησιού μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να παρθούν αποφάσεις διεκδίκησης και παρέμβασης του δήμου όπου μπορεί για τη βελτίωση της κατάστασης (δρόμοι, ζώνες πυρασφάλειας κλπ).

Καλούμε το λαό και τους φορείς του νησιού να διεκδικήσουν αγωνιστικά

  • την επαναφορά των πυροσβεστικών αεροσκαφών στη Σάμο
  • ουσιαστικά άμεσα μέτρα ενίσχυσης της Πυροσβεστικής σε μέσα και προσωπικό
  • άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του δήμου και της Δασικής Υπηρεσίας για να ανταποκριθούν στο έργο τους.