ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ HOTSPOT ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

Οι πυρκαγιές και τα επεισόδια που σημειώνονται από χθες βράδυ στο  hotspot στο Βαθύ επιβεβαιώνουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί με τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων και κατάστασης (παιδιά, οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι κλπ)  σε άθλιες συνθήκες οι οποίες μάλιστα έχουν επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έχει πάρει μέτρα απεγκλωβισμού αλλά και ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία.

Απαιτείται τώρα:

  • Να προχωρήσει σε οργανωμένο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί κι από ‘κει για τις χώρες που επιθυμούν με ναύλωση πλοίων και λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας από την πανδημία, με προτεραιότητα στις ευάλωτες κι ευπαθείς ομάδες, εγκύους, ασυνόδευτους ανήλικους, οικογένειες κλπ.
  • Να παρθούν μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό εντός των hotspot ώστε να αποτρέπεται ο συγχρωτισμός, ζεστό νερό, απολυμαντικά κλπ.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που έχει απέναντι σε πρόσφυγες  – μετανάστες και κατοίκους των νησιών αφού ακολουθώντας πιστά την πολιτική της ΕΕ, υιοθετεί και στηρίζει τις επαίσχυντες συνθήκες και συμβάσεις που εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά και τα μετατρέπουν σε φυλακές.

Χρειάζεται να ενταθεί η διεκδίκηση για:

  • Να κλείσουν όλα τα κέντρα φυλακές στα νησιά (ενεργά και υπό κατασκευή)
  • Ε.Ε. και ΟΗΕ να δημιουργήσουν υπηρεσίες υποδοχής και ασύλου στην Τουρκία στα σύνορα με Ελλάδα και Συρία κι από κει οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταβαίνουν κατευθείαν στις χώρες προορισμού τους.