ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

(ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΑΜΟΥ)

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Το παράρτημα Σάμου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης-Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ), εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγωνιστή – μέλος του,  Διαμαντή Γρυδάκη, στην δικαστική μάχη που δίνει για την αθώωσή του, την Δευτέρα 19-11-2018 στο Εφετείο Σάμου όπου κρίνεται η πρωτόδικη καταδίκη του πριν από 20 μήνες, επειδή υπερασπίστηκε την ιστορική αλήθεια για το χαρακτήρα της φασιστικής δικτατορίας Μεταξά, διαμαρτυρόμενος δημόσια για την διαστρέβλωση της ιστορίας από καθηγήτρια που είχε μιλήσει σε δημόσια εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940, στο Μαραθόκαμπο.

Η τοποθέτηση – διαμαρτυρία του συναγωνιστή μας , η πολιτική αντιπαράθεσή του για το ρόλο του δικτάτορα Μεταξά, δεν συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά στοιχειώδες καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη που γνωρίζει τις μεθόδους και τα αποτελέσματα του φασισμού που εκπροσωπούσε ο δικτάτορας.

Είναι οφειλόμενη  απόδοση τιμής στη μνήμη χιλιάδων πρωτοπόρων αγωνιστών του εργατικού και λαϊκού κινήματος, χιλιάδων κομμουνιστών,  που μαρτύρησαν στα ξερονήσια και στις φυλακές , άλλοι δολοφονήθηκαν στυγνά από τα όργανα της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου και όσοι επέζησαν παραδόθηκαν σιδηροδέσμιοι στους φασίστες και ναζί κατακτητές για να εκτελεστούν οι περισσότεροι,  ως αντίποινα για την Αντιστασιακή δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Είναι οφειλόμενη απόδοση τιμής στη μνήμη των 50 εκατομμυρίων νεκρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Των 20 εκατομμυρίων νεκρών του πρώτου εργατικού κράτους στο κόσμο, της Σοβιετικής Ένωσης που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου και απελευθέρωσε την Ευρώπη. Όλων των λαών του κόσμου που ματοκυλίστηκαν από τον ναζισμό- φασισμό.

 

Οι απόγονοι και φίλοι του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, καλούμε όλο το λαό και τη νεολαία του νησιού μας, της Σάμου, που τίμησε με τη συμμετοχή των καλύτερων παιδιών της αυτούς τους αγώνες, καλούμε όλους τους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος, να εκφράσουν με κάθε τρόπο την συμπαράστασή τους στον συναγωνιστή μας Διαμαντή Γρυδάκη και να δώσουν το παρών την Δευτέρα στις 9 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Σάμου.