ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και ενώ βαίνουμε σε διαδοχικά λόκ ντάουν, τα μέτρα που συνεχίζει να λαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ για να μας ¨προστατεύσει¨ από την πανδημία, αφορούν πλέον αποκλειστικά και μόνο πρόστιμα, απαγορεύσεις και ασφυκτικό περιορισμό των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Πουθενά δεν θα βρει κανείς, τις μέρες αυτές του νέου κύματος του κορονοϊού, κυβερνητική ανακοίνωση που να αφορά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σύσταση νέων κρεβατιών ΜΕΘ, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μαζικά στοχευμένα τέστ με σωστή επιδημιολογική επιτήρηση ή για ότι άλλο σε τελική ανάλυση απαιτείται προκειμένου να έχουμε την δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δικαιούμαστε, ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη μιας πανδημίας.

Έτσι, κόντρα σε κάθε κοινή λογική, ακούμε συνεχώς τους τελευταίους μήνες εξαγγελίες για προσλήψεις αστυνομικών και εξοπλισμό της αστυνομίας, για αγορές πολεμικών αεροσκαφών, για επιδοτήσεις καναλαρχών και κλινικαρχών, για ανατροπές στην εργασία και την εκπαίδευση, για αστυνομία στα πανεπιστήμια και παντού, για απαγόρευση διαδηλώσεων, περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας και απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ως τα μόνα όπλα, μαζί με την επίκληση στην ατομική ευθύνη, ενάντια στην πανδημία.

 

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αμέριστη υποστήριξη των κυρίαρχων ΜΜΕ, προσπαθεί να συγκαλύψει με κάθε τρόπο και μέσο τα πραγματικά αίτια των πολιτικών της επιλογών, να αποπροσανατολίσει και ιδίως να τρομοκρατήσει την κοινωνία, έχοντας ως απώτερη επιδίωξη την μεταφορά του λογαριασμού της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης στους γνωστούς παραλήπτες, δηλαδή στον σκληρά δοκιμαζόμενο για χρόνια από μνημόνια και πανδημικά κύματα ελληνικό λαό. 

Έναν λαό, που ενώ του έχει επιβληθεί να παραμείνει κλεισμένος στα σπίτια του πειθαρχώντας όσο πιο πολύ γίνεται στις αντιφατικές και σκληρές αποφάσεις για λόγους πανδημίας, την ίδια ώρα γίνεται δέκτης μέτρων που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική θωράκιση της δημόσιας υγείας, παρά μόνο με την καθιέρωση της πειθάρχισης και υποταγής που απαιτεί η νέα κανονικότητα του οικονομικού συστήματος που ζούμε.

Και όσοι επιλέγουν ωστόσο να ορθώσουν αντίλογο στα αδιέξοδα, επικίνδυνα και αναποτελεσματικά λόκ ντάουν, στις πολιτικές διάλυσης της εργασίας, της υγείας και της εκπαίδευσης και στα χουντικής χροιάς περιοριστικά μέτρα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μηνύσεις, διώξεις, Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις ή χαρακτηρίζονται ως ψεκασμένοι, αρνητές, ανεύθυνοι κλπ. Εσχάτως τιμωρούνται και με απόλυση, όπως συμβαίνει με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας Κώστα Καταρραχιά που μαζί με το σωματείο του ήταν και είναι από αυτούς που δεν σιώπησαν. Για αυτό και αρχικά τον μεταθέτουν εκδικητικά και τώρα τον απολύουν με γελοίες προφάσεις και μεθοδεύσεις.

Είμαστε μαζί του μιας και στο πρόσωπό του διώκονται όλοι οι εργαζόμενοι που με αυτοθυσία στήριξαν την δημόσια υγεία που τόσο έχει χτυπηθεί από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των σημερινών υποψήφιων σωτήρων μας. Είμαστε μαζί του γιατί στο πρόσωπό του διώκονται τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και ελευθερίες, αυτά που τόσο πολύ φοβάται η κυβέρνηση και που με περισσή λύσσα θέλει να ξεμπερδέψει μια και καλή.

 

Υπό τις συνθήκες αυτές, σε μια κοινωνία που σιγοβράζει από βουβή οργή, που βλέπει τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς να πεθαίνουν με υπευθυνότητα και τα παιδιά της να πετάγονται στα άχρηστα, χωρίς να έχουν μάλιστα ληφθεί ένα χρόνο μετά(!) τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, η απάντηση δεν μπορεί πλέον να είναι η συμμόρφωση και η ευθυγράμμιση στην υποκριτική υπευθυνότητα που λανσάρει η κυβέρνηση. Οι φοιτητές που κατακλύζουν αυτές τις μέρες κατά χιλιάδες τους δρόμους των πόλεων είναι η προοπτική μας. Γιατί κανένας λαός δεν σώθηκε ψηφίζοντας σωτήρες, πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι εξ αυτών είναι χρόνια γνωστοί ως εχθροί του λαού και προέρχονται από τις ξαναζεσταμένες άνοστες πολιτικές σούπες της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.

 

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ως υγειονομικοί αλλά και πολίτες αυτής της χώρας, δεν δεχόμαστε καμιά υπόδειξη για επίδειξη οποιασδήποτε ευθύνης. Είμαστε αυτοί που υπεύθυνα καλύπτουμε καθημερινά και καθ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων μας όλα τα διαχρονικά υπαρκτά κενά που οι πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών δημιούργησαν. Που χρόνια τώρα και προ πανδημίας ακόμα, διεκδικούσαμε και απαιτούσαμε αυτό που τώρα εν μέσω υγειονομικής κρίσης αναδεικνύεται ως αναγκαία και θεμελιώδης συνθήκη: δηλαδή η ύπαρξη και προπαντώς η ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

Έχουμε υπάρξει λοιπόν υπεύθυνοι πολύ πριν μας ζητηθεί. Ήρθε η ώρα να γίνουμε εξίσου υπεύθυνοι και για το μέλλον της κοινωνίας αυτής, παραμένοντας ταυτόχρονα υπεύθυνοι και στο παρόν της.

 

Μόνο ως πρόκληση συνεπώς μπορεί να χαρακτηριστεί για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα νησιά μας. Είναι ανεπιθύμητος ως ο κύριος υπεύθυνος των εφαρμοζόμενων πολιτικών που, όχι μόνο δεν θωρακίζουν το ΕΣΥ όπως ψευδώς και προκλητικά διαλαλούν οι αρμόδιοι και αβαντάρουν οι υποτακτικοί τους, αλλά στην ουσία δρομολογούν την περεταίρω διάλυσή του, όπως επιτάσσουν τα νεοφιλελεύθερα ευαγγέλια των διεθνών τοκογλύφων.

 

Ύστερα από απόφαση της σημερινής γενικής μας συνέλευσης, καλούμε σε:

 

  • Ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη του πρωθυπουργού κου Μητσοτάκη το Σάββατο 6/2 και ώρα 10:00 το πρωί στο προαύλιο του νοσοκομείου.
  • Τρίτη 16/2, ώρα 11:000 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι ομοσπονδίες μας.
  • Κατάθεση υπομνήματος σχετικά με τις άμεσες διεκδικήσεις μας για το νοσοκομείο μας, το ΚΥ Ευδήλου, τα Π.Ι. και το ΕΚΑΒ.

 

ΚΑΤΩ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ ΠΑΝΤΟΥΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

ΑΥΤΟΝΟΜΟ – ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ / ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΑΞΗ

 

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ Κ. ΚΑΤΑΡΑΧΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ