Η ραγδαία εξάπλωση του ιού COVID-19 στη χώρα μας και η εμφάνιση των πρόσφατων κρουσμάτων στο νησί μας προκαλεί δικαιολογημένα την ανησυχία όλων. Ζούμε σε μία περίοδο δοκιμασίας της δημόσιας υγείας. Απαιτούνται -και σωστά- μέτρα σε πολλές κατευθύνσεις. Μέσα σε αυτά τα μέτρα είναι και αυτά των ατομικών μέτρων προστασίας από τον ιό.Αλλά όλα αυτά δεν πρέπει να μας πάνε στην άλλη άκρη:Να καλούμαστε εκτός από το να κλειστούμε σπίτι, να κλείσουμε και το μυαλό μας, το στόμα μας. Να θεωρείται ένοχος ο λαός, επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ανεπαρκέστατο. Να ξεχνάμε ότι τα τελευταία 10χρόνια ζήσαμε μία περίοδο απαξίωσης της έννοιας του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, που η δημόσια υγεία θεωρούνταν «κόστος» και οι εργαζόμενοι που έπρεπε να τη στελεχώσουν «έξοδο».

Αλλωστε οι 12 τελευταίοι μήνες είναι αποκαλυπτικοί, και η έξαρση των κρουσμάτων στην Ικαρία είναι συνδεδεμένη με τους αλλοπρόσαλλους σχεδιασμούς της κυβέρνησης :

 • Που δεν έφτιαξε ποτέ σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης με την μαζική χρήση τεστ.(Στην Ικαρία υπάρχει μόνο ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού. Αφήνοντας τους Ικαριώτες  να «πολεμάνε» τον ιό με μοναδικό  όπλο την ατομική ευθύνη).
 • Που τα μαζικά τεστ μετά το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης γίνονται με την ευθύνη του καθενός και όχι του ΕΟΔΥ. (Στην Ικαρία επιπλέον δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα PCRtest, και αναζητούνται χορηγίες για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία αποθέματα……)
 • Που έστησε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, διοργανώνοντας επικοινωνιακά σόου. (Στην Ικαρία μεγάλος αριθμός των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους μέχρι τέλος της χρονιάς )
 • Που δεν ενίσχυσε την δημόσια υγεία σε όλες τις βαθμίδες, παρά την προπαγάνδα για δήθεν διπλασιασμό ΜΕΘ, δυνατή πρωτοβάθμια υγεία κ.λ.π. (Στην Ικαρία κλινικές καλύπτονται από ένα άτομο, πχ υπάρχει ενας παθολόγος, ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας γυναικολόγος, ενώ μια σειρά ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου πνευμονολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος κλπ).
 • Που μετέτρεψε το ΕΣΥ σε σύστημα υγείας μίας νόσου, αφήνοντας στην τύχη τους καρκινοπαθείς, χρόνιους πάσχοντες και χρήζοντας χειρουργείο ή θεραπείες, χωρίς την αναγκαία παρακολούθηση. (Στην Ικαρία ο μοναδικός αναισθησιολόγος του νοσοκομείου βρίσκεται σε διαδικασία συνταξιοδότησης,η μη αντικατάσταση του,  θέτει  σε κίνδυνο την λειτουργία της χειρουργικής κλινικής….).
 • Στην Ικαρία δίπλα σε αυτά τα σοβαρά προβλήματα, εκτός από την έλλειψη ΜΕΘή έστω ΜΑΦ. Υπάρχουν θέματα και με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου.(Χαρακτηριστικά αν και το νοσοκομείο της Ικαρίας είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του covid, δεν διαθέτει ακτινοδιαγνώστη για τον αξονικό τομογράφο, και σε περίπτωση διασωλήνωσης ασθενούς με τον διαθέσιμο αναπνευστήρα του χειρουργείου, δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί κάποιο επείγον χειρουργείο που ενδεχόμενα απαιτηθεί).

 

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις μεθοδεύσεις της, «ξεχνάνε»:

 • Τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, των μαχόμενων γιατρών και υγειονομικών (Τους ήρωες με τα άσπρα της κρίσης…)για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία από την αρχή της πανδημίας.
 • Τις προτάσεις των εργατικών συνδικάτων για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

 

Σε ότι μας αφορά έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για μια σειρά ζητήματα που αφορούν την συμβολή του δήμου στην  αντιμετώπιση των συνεπειών  της διάδοσης του COVID-19(Μάρτιος 2020 – Ιούνιος 2020- Οκτώβριος 2020-Νοεμβριος 2020).

Ωστόσο σήμερα υπό το φως των νέων δεδομένων (που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό),απευθύνουμε έκκληση ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι, να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας στην κυβέρνηση σχετικά με την«προστασία της δημόσιας υγείας»στο νησί μας.Εκφράζοντας παράλληλα την στήριξη μας στην διεκδίκηση τωνδικαίων αιτημάτων των συνδικάτων και των εργαζόμενων στην υγεία.

Αν δεν είναι σήμερα επίκαιρη η διεκδίκηση  αυτή  πότε θα είναι ?

 • Να ενισχυθεί άμεσα η δομή του ΕΟΔΥ στην Ικαρία προκειμένου να γίνει στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση με μαζικά τεστ στον πληθυσμό.
 • Να εξασφαλιστεί άμεσα επάρκεια σε τεστ διάγνωσης του κορονοϊού, και να σταλούν με ευθύνη του Υπουργείου στο νοσοκομείο εκατοντάδες μοριακά τεστ (PCR),τα οποία θα συνδράμουν κατά περίσταση στην ακριβή διάγνωση της νόσου.
 • Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου(π.χ να γίνει άμεσα αποστολή πρόσθετων αναπνευστήρων).
 • Να τοποθετηθούν άμεσα αναισθησιολόγος, ακτινολόγος, καρδιολόγος και παθολόγος στο νοσοκομείο. Να μη φύγουν οι συμβασιούχοι, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.
 • Με δεδομένη την εξαγγελλία για «άνοιγμα του τουρισμού»,να καθιερωθεί έλεγχος των ταξιδιωτών (κυρίως κατά την είσοδό τους στο νησί αλλά και κατά την έξοδό), με υποχρεωτικό τέστ.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας       

Λαρδάς  Νικόλαος