Επιστολή προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, Γιώργος Κυριαζής.

Ο κος Κυριαζής επανέρχεται στο ζήτημα της άμεσης ανάγκης λήψης μέτρων οικονομικής ενίσχυσης της Σάμου. Στις 3 Νοεμβρίου 2021 κατατέθηκαν οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Σάμου σχετικά με το θέμα αυτό. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε καμία απάντηση έως σήμερα, παρόλο που  σε λίγες ημέρες λήγουν οι προθεσμίες των παρατάσεων καταβολής δόσεων και αναστολών πλειστηριασμών που δόθηκαν με πολλές από τις επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη σε δυσμενή θέση.

 

Κύριε Υφυπουργέ,

 

Κατά την τελευταία επίσκεψη σας στην Σάμο στις 30 Οκτωβρίου συζητήσαμε την ανάγκη λήψης μέτρων οικονομικής ενίσχυσης της Σάμου. Η οικονομία της Σάμου στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Ποσοστό πέραν του 75% του τοπικού προϊόντος έρχεται από την τουριστική δραστηριότητα. Η οικονομία του νησιού τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί διαχρονικά, απανωτά και σωρευτικά μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις από :

α) την οικονομική κρίση της χώρας μας

β) από το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού- προσφυγικού, που από το 2015 έως και σήμερα προκάλεσε και προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού.

γ) την αρνητική επίδραση της υγειονομικής κρίσης

δ) τον καταστροφικό σεισμό.

Δεν μιλάμε λοιπόν απλά για επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής αλλά για μια απίστευτη συγκυρία, όπου διαδοχικά κακά χτύπησαν αθροιστικά την τοπική οικονομία και οδήγησαν σε πρωτοφανή σε μέγεθος και συσσώρευση προβλήματα. Ως μια τέτοια ειδική περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται από το κράτος και την κεντρική διοίκηση το νησί μας. 

Η βραχεία (3 μήνες) τουριστική ανάκαμψη που πλησίασε το 50% του 2019 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει όλα τα παραπάνω δεινά και να δώσει στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του νησιού τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα.

Για τους παραπάνω ειδικούς λόγους, δεδομένου και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, θεωρούμε ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ :

Α) Να παραταθεί για 6 τουλάχιστον επιπλέον μήνες (λήγει 30/11/21) η ισχύς του άρθρου 43 του νόμου 4753/2020) περί αναστολής πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών αλλά και άσκησης ένδικων μέσων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης,

Β) Να ανασταλεί για τουλάχιστον ένα εξάμηνο (τη χειμερινή περίοδο) η καταβολή δόσεων από τις επιχειρήσεις του νησιού στις τράπεζες και να δοθεί, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, 6 μήνες παράταση στην αναστολή από συμμετοχή σε ενέργειες που αφορούν οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών εγκαταστημένων στη Σάμο μέχρι 31/12/2020.

Γ) Να εξεταστεί η δυνατότητα εξάμηνης παράτασης πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και να δοθεί η δυνατότητα τμηματικής καταβολής τόσο των φορολογικών όσο και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν προκύψει από προηγούμενες αναστολές. (π.χ. στον ΕΦΚΑ δεν υπάρχει πρόγραμμα ένταξης δόσεων από χρέη που έχουν δημιουργηθεί και ζητούν εφάπαξ καταβολή 31/12/2021).

Γνωρίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα, όπως κάθε φορά πράττετε στα αιτήματα και τις προτάσεις μας, επιλύοντας πολλά από τα εμπόδια και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε τον τελευταίο χρόνο.

 

Είμαστε στην διάθεσή σας,
Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, 

Γιώργος Κυριαζής