ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση και έπειτα από συνεχείς παλινωδίες της Περιφερειακής αρχής, σε σχέση με τη διαχείριση και τη χρήση του, εγκαινιάζεται το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο σε ένα εμβληματικό κτίριο το οποίο ιστορικά έχει μια πολυποίκιλη διαδρομή.

Χτίστηκε και λειτούργησε ως παραγωγική μονάδα (Καπνοκοπτήριο), στέγασε στην πορεία κρατικές υπηρεσίες – σύμβολα καταπίεσης και καταδυνάστευσης του λαού, όπως η Υποδιεύθυνση Χωροφυλακής Σάμου, έγινε τόπος κράτησης και βασανιστηρίων λαϊκών αγωνιστών, παραχωρήθηκε στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το οποίο δεν το αξιοποίησε ποτέ και επιστράφηκε στο δήμο Βαθέος. Σ’ αυτό βρήκε στέγη για πολλά χρόνια η ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία και στεγάστηκαν, με ένα ιδιότυπο καθεστώς, φορείς όπως η Θεατρική Ομάδα Σάμου, η Κινηματογραφική Λέσχη, το περιοδικό «Απόπλους», το Λύκειο Ελληνίδων κ.ά , ενώ διεκδικούσαν την στέγασή τους και άλλοι πολιτιστικοί φορείς της περιοχής.

Οι διαδικασίες ανακαίνισής του ξεκίνησαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου με σαφή απόφαση να στεγάσει τους Πολιτιστικούς και άλλους φορείς της πόλης και της περιοχής και τη δραστηριότητά τους και ολοκληρώθηκαν από την Περιφερειακή Διοίκηση Β. Αιγαίου.

Η αρχική απόπειρα της Περιφερειακής αρχής να  παραχωρήσει τη χρήση του σε ιδιωτικό ίδρυμα αποφεύχθηκε χάρη στην άμεση αντίδραση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στη κινητοποίηση των φορέων που δικαιωματικά διεκδικούν την στέγασή τους εκεί.

Με αφορμή τα εγκαίνιά του, η Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι απαιτούμε:

  • Τη λειτουργία του Επικούρειου ως πολιτιστικό κέντρο και μόνο, ανοιχτό στο λαό που θα στεγάσει εντελώς δωρεάν όλους τους φορείς του πολιτισμού του τόπου μας, οι οποίοι είναι αρκετοί με μεγάλη και ανεκτίμητη προσφορά στην τοπική κοινωνία.
  • Η διαχείριση και η απρόσκοπτη λειτουργία του να χρηματοδοτείται επαρκώς και αποκλειστικά από το κράτος και τα αρμόδια υπουργεία.
  • Να αποκλειστεί κάθε εμπλοκή χορηγών, ιδιωτικών ιδρυμάτων, ΜΚΟ κλπ, τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στη λειτουργία του.

Το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως κυψέλη πολιτισμού που θα δρα ανεμπόδιστα για την ανάπτυξη του πολιτισμού, της λαϊκής παράδοσης και της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Ο λαός της Σάμου το δικαιούται.