Στην  ενδοοικογειακή-έμφυλη βία που έχει πάρει μορφή “πανδημίας” αφού ,μέσα στο 2021 οι αριθμοί των νεκρών γυναικών σοκάρουν,θα αφορά το  εργαστήρι “Ψυχοτεχνώ”.

Στο πλευρό των γυναικών αλλά και των παιδιών της Σάμου βρίσκεται  το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Άλκη Ζέη» της  Άρσις. Στο  Κέντρο δραστηριοποιούνται κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, διερμηνείς και ειδικοί στην πρώτη παιδική ηλικία, που θα παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και σχολικής στήριξης για ευάλωτους, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενημέρωσης και δημιουργικής απασχόλησης, ψυχοπροφυλακτικής για εγκύους και σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η ραδιοφωνική  εκπομπή “Στις 10 με τόνο” στο 2000FM με την Βιολέτα Τριπόδη είχε την ευκαιρία  να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία  με τηνψυχολόγο κ. Κωσταντίνα Βαγιοπούλου και να μιλήσουν αλλά και να προσκαλέσουν τις γυναίκες της Σάμου να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήρι “Ψυχοτεχνώ”. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα συζητηθεί η έμφυλη βία και η ενδυνάμωση των γυναικών σχετικά με αυτή μέσω δράσεων οι οποίες   θα έχουν βιωματικό χαρακτήρα. Οι γυναίκες θα μάθουν να αναγνωρίζουν τις μορφές βίας, που υπάρχει  και κυρίως πως να βοηθήσουν τον εαυτό τους όταν ζουν μέσα σε μια τοξική και σχέση ή γάμο.

Η κ.Βαγιοπούλου είπε: “Θεωρούμαι δεδομένη μια κακή συμπεριφορά και συνεχίζουμε να ζούμε μέσα σ αυτή. Πρέπει να μάθουν οι γυναίκες να λένε “μπορώ”, πως μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να βρουν την δύναμη που κρύβουν μέσα τους. Δυστυχώς λόγω covid τα επεισόδια έμφυλης  βίας έχουν αυξηθεί. Υπάρχει ακόμα δρόμος για να “ξεκλειδώσουν” οι γυναίκες και να ζητήσουν βοήθεια, αυτό το καταλαβαίνω και από τις λίγες συμμετοχές που έχουμε στο εργαστήρι μας. Καλώ τις γυναίκες να έρθουν στη παρέα μας ,σ αυτό το ασφαλές περιβάλλον,να μιλήσουν,να ακούσουν και να αγκαλιάσουν τις υπόλοιπες γυναίκες…καμία μόνη! Να αφήσουν πίσω τους κάθε φόβο και ταμπού που τις κρατάει πίσω. Σε μια μικρή κοινωνία όπως η Σάμος η γνώμη του κόσμου εμποδίζει τις γυναίκες να μιλήσουν”.

Aν είσαι γυναίκα που βιώνεις μια τέτοια κατάσταση ή θες να βοηθήσεις την μητέρα, την κόρη ή την φίλη σου μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στο τηλέφωνο 2273081030 καθημερινά 17:00-19:00 ή μέσω email στο alkizei.arsis@gmail.com. Τα τμήματα θα είναι μικρά και τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες .