Τον απολογισμό της πρώτης τριετίας του νεοσύστατου Δήμου Δυτικής Σάμου παρουσίασε ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Λυμπέρης στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου. Ο κ. Λυμπέρης τόνισε στην αρχή της παρουσίασης ότι αυτή δεν έχει προεκλογικό χαρακτήρα αλλά είναι στο πλαίσιο της υποχρέωσης του να ενημερώσει για την πορεία του Δήμου αλλά και να απαντήσει στο ερώτημα αν έπρεπε να χωριστεί το νησί σε δύο δήμους. Σχετικά με τη δημιουργία του νέου δήμου ανέφερε ότι τα προβλήματα ήταν τεράστια και ότι ο νόμος 4600 που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δε βελτιώθηκε από την σημερινή κατάντησε να απορυθμίζει την κατάσταση και όχι να ρυθμίζει τα όποια προβλήματα προέκυψαν.
Εστίασε κυρίως στα προβλήματα των πρώτων μηνών που γιγαντώθηκαν λόγω της πανδημίας και κυρίως στην υποστελέχωση των υπηρεσιών λέγοντας συγκεκριμένα ότι αποχώρησαν 16 υπάλληλοι ενώ προσλήφθηκαν μόνο 2 με αποτέλεσμα τα τεράστια κενά να καλύπτονται από τα κοινωφελή προγράμματα, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και με τους ειδικούς συνεργάτες.
« Όταν αναλάβαμε το δήμο τα χρέη ήταν πάνω από 1 εκ. ευρώ. Με πολύ κόπο καταφέραμε σήμερα να μη χρωστάμε ούτε ευρώ και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του Δήμου. Κυνηγήσαμε τα έσοδα σε σημείο που μα παρεξηγούσαν. Τα διεκδικούμε και τα αξιοποιούμε» τόνισε με έμφαση ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλ. Λυμπέρης.
Ανέφερε επίσης ότι συστάθηκε οργανισμός εσωτερικής λειτουργίας με πέντε διευθύνσεις ενώ δημιουργείται Κέντρο Κοινότητας.
Ανέλυσε τα ποσά που έχουν συνολικά δοθεί στο δήμο για τον σεισμό που ανέρχονται στα 5,5 εκ. ευρώ και από αυτά τα 1,3 περίπου δεν έχουν απορροφηθεί. Σχετικά με την πρόσφατη έκτακτη χρηματοδότηση των 300.000 ευρώ τόνισε ότι τα κονδύλια που δίνονται για έργα και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές δεν πρέπει να έχουν πληθυσμιακά κριτήρια.
Για τα 17 σχολεία όλων των βαθμίδων του δήμου είπε ότι υπάρχει προγραμματισμός για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό αλλά χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση για τα σχολεία της Πορφυριάδας του Πλατάνου και των Κοντακαιίκων με περισσότερα από 2 εκ. ευρώ. Για το Γενικό Λύκειο Καρλοβάσου, ο κ. Λυμπέρης είπε ότι λύθηκε το πρόβλημα κατολισθήσεων και τοποθετήθηκε 2η δεξαμενή για τη θέρμανση του κτιρίου.
Επίσης υπάρχει η χρηματοδότηση ύψους 12 περίπου εκ. μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» εκ των οποίων τα 7,5 εκ. ευρώ θα αξιοποιηθούν άμεσα για συγκεκριμένα έργα εκ των οποίων κάποια είτε έχουν εγκριθεί σε πρώτη φάση είτε αναμένεται να δημοπρατηθούν . Ως προς την καθυστέρηση κάποιων έργων διευκρίνισε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ως προς την εύρεση συνεργείων. Στα έργα που θα υλοποιηθούν ανέφερε την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στην οδό Γοργύρας, στους σταθμούς φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα προμηθευτεί ο δήμος, στον επιβατικό σταθμό του λιμένα Καρλοβάσου.
Ο βιολογικός Μαραθοκάμπου είναι ένα έργο το οποίο πρέπει σύμφωνα με τον νόμο 4600 να φτιάξει ο Δήμος Αν. Σάμου είπε ο κ. Λυμπέρης επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι αδύνατον ένας άλλος δήμος να ασχοληθεί με αυτό το έργο και για το λόγο αυτό αναζητείται λύση μέσω της δικαστικής οδού.
Στα αρνητικά για τα οποία είπε το χρεώνεται ο Δήμος είναι ότι δεν υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης ενώ για το κτίριο του «beach front» ανέφερε ότι έχει γίνει μεγάλος αγώνας καθώς ήταν χρεωμένο με 259.000 ευρώ και θα βγει σε δημοπρασία σύντομα. Από τα έργα που δεν προχώρησαν είναι οι ιαματικές πηγές, το Φράγμα Καρβούνη καθώς και η παράκαμψη Καρλοβάσου.
Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες να γίνει θεσμός ένα μουσικό φεστιβάλ στο Καρλόβασι αλλά και στις στοχευόμενες αδελφοποιήσεις κυρίως με το Δήμο Πειραιά.
Τέλος ο κ. Λυμπέρης ευχαρίστησε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του Δήμου, όλο το προσωπικό, τους ειδικούς συνεργάτες, τη γενική δ/ντρια του Δήμου τους αντιδημάρχους, συμβούλους, προέδρους για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη που παρευρέθηκε στην εκδήλωση , αλλά και τον βουλευτή που όποτε χρειάστηκε ήταν δίπλα του στα υπουργεία, λέγοντας ότι ο Δήμος έχει συνέχεια αλλά ο ίδιος δε θα πει ακόμη αν θα είναι ξανά υποψήφιος.