Στην περίπτωση της Ελλάδας και στο πώς «κατάφερε να ισιώσει την καμπύλη του κορoνοϊού» αναφέρεται δημοσίευμα του Al Jazeera, το οποίο υπογράφει ο ανταποκριτής του στην Αθήνα Γιάννης Ψαρόπουλος.

Ο συντάκτης του άρθρου, αφού παραθέτει τα μέτρα που πήρε σταδιακά η Ελλάδα (ακύρωσε όλα τα καρναβάλια, έκλεισε τα σχολεία « πριν να υπάρξει το πρώτο θύμα », ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το κλείσιμο των επιχειρήσεων) σημειώνει ότι το αποτέλεσμα είναι ένας «εντυπωσιακά χαμηλός αριθμός θανάτων» (81 την Τρίτη, σε σύγκριση με τους 17.000 στη γειτονική Ιταλία). Επισημαίνει δε ότι ακόμα και αν κάνει κάποιος τις πληθυσμιακές προσαρμογές, η θνησιμότητα στην Ιταλία είναι 40 φορές μεγαλύτερη, ενώ καταθέτει και στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών με παρόμοιο πληθυσμό (Βέλγιο 2.035 θάνατοι, Ολλανδία 1.867), σε σχέση με τις οποίες η Ελλάδα «τα έχει καταφέρει καλύτερα».

Το άρθρο εστιάζει στο πώς μια χώρα που γνώρισε μια δεκαετή κρίση λιτότητας (κατά τη διάρκεια της οποίας «οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης μειώθηκαν κατά ¾»), μπόρεσε να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας και να φτάσει «να χρησιμοποιεί μόλις το 1/10 των κρεβατιών ΜΕΘ που διαθέτει».

Επικαλούμενος τον καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας και Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Γιώργο Παγουλάτο, ο ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει πως ένας από τους λόγους που οι « Έλληνες έβαλαν στην άκρη την παραδοσιακά απειθή τους στάση απέναντι στην εξουσία» είναι η ίδια η περίοδος της κρίσης καθώς «μια κοινωνία που έχει περάσει από δυσχέρειες για μεγάλο χρονικό διάστημα γνωρίζει πότε είναι απαραίτητη ή αναπόφευκτη η προσωπική θυσία».

Αναφερόμενος επίσης στο πώς μια χώρα που μόλις είχε αρχίσει να βγαίνει από μια ύφεση πήρε πολύ γρήγορα μέτρα με τα οποία «ρισκάρει να μπει σε μιαν άλλη», ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη ο οποίος αντέστρεψε το επιχείρημα λέγοντας πως «όσο χειρότερο γίνεται το πρόβλημα της υγείας, τόσο χειρότερες θα είναι οι οικονομικές συνέπειες».

«Δεν είναι ότι δεν θα χρειαζόμασταν να πάρουμε μέτρα. Επιπλέον, υπήρχε το γεγονός ότι αν δεν παίρναμε εμείς μέτρα, θα έπαιρνε ο κόσμος μόνος του. Στην πραγματικότητα, το δίλημμα ήταν ψευδές», σημειώνει ο κ. Πατέλης.

 

Πηγή: aljazeera.com