Στάσιμη παραμένει η κατάσταση με τη δημιουργία σφαγείου στην Σάμο καθώς εδώ και δύο περίπου χρόνια οι προσπάθειες για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου δεν έχει επιτευχθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι από το 2011 που έβαλε λουκέτο το μοναδικό σφαγείο της Σάμου οι προσπάθειες να γίνει δημοτικό σφαγείο έπεσαν στο κενό ενώ οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να μεταφέρουν τα ζώα τους σε σφαγεία εκτός νησιού με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ζώων και των ίδιων. Μάλιστα αυτή η μετακίνηση είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, εκμηδενίζοντας το κέρδος για τους κτηνοτρόφους. Επιπρόσθετα η έλλειψη σφαγείου τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει σημαντικά το ζωικό κεφάλαιο με την ανάγκη δημιουργίας του να καθίσταται κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Πριν από δύο περίπου χρόνια υπήρξε από τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου η εξαγγελία για χρηματοδότηση ύψους ενός εκ. ευρώ για τη δημιουργία διαδημοτικού σφαγείου με την προϋπόθεση να βρεθεί κατάλληλος χώρος από τους δήμους. Δυστυχώς από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές αυτό δεν επετεύχθη με αποτέλεσμα να παραμένει η χρηματοδότηση και η παρότρυνση από το την πλευρά του κ. Μουτζούρη να βρεθεί άμεσα ο χώρος και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός σφαγείου στο νησί.

Το σφαγείο αποτελεί πρωταρχικά υποχρέωση προς την κοινωνία ώστε να εξασφαλίζεται η δημόσια υγεία όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της κτηνιατρικής υπηρεσίας ενώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Σάμο χωρίς σφαγείο κάτι που επηρεάζει και την παραγωγή των υποπροϊόντων όπως το γάλα το τυρί κλπ.

 

Θεοφίλη Γεροντίδου

Προϊσταμένη κτηνιατρικής υπηρεσίας Π.Ε. Σάμου