ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ:

– Κο ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

 

Κοινοποίηση : Κο ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

               – ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΦΕΤΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ , επανερχόμαστε για πολλοστή φορά υποβάλλοντας χρόνια , πάγια και δίκαια αιτήματα τα οποία δυστυχώς δεν επιλύονται διότι το Υπουργείο σας ουδόλως ενδιαφέρεται για την απονομή της Δικαιοσύνης στο νησί της Σάμου.

 

1 – Τον Μάρτιο του 2018 μετατέθηκε η μοναδική υπάλληλός που υπηρετούσε στο Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου Σάμου με αποτέλεσμα από 12-3-2018 η οργανική θέση γραμματέως στο Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου να παραμένει κενή.

Η μη ύπαρξη γραμματέως στο Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Ειρηνοδικείου και φυσικά στην απονομή της δικαιοσύνης. Επισημαίνουμε ότι ο μοναδικός υπάλληλος που υπηρετεί είναι Δικαστικός επιμελητής και πέραν του ότι είναι επιμελητής σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρώσει τον μη υπάρχοντα γραμματέα.

Σήμερα επί της ουσίας το Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου είναι κλειστό με δεδομένο όπως προαναφέραμε ότι ο συγκεκριμένος Δικαστικός επιμελητής τίποτα δεν μπορεί να προσφέρει στη γραμματειακή υποστήριξη.

Με δεδομένη την αναμφισβήτητη αυξημένη δικαστηριακή κίνηση, την αύξηση της καθύλην αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων, τη μετατροπή πλημμελημάτων σε πταίσματα, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την Εκούσια δικαιοδοσία, τις προσημειώσεις αλλά κυρίως την έκδοση μεγάλου όγκου πιστοποιητικών καθίσταται επιτακτική η ανάγκη άμεσα πλήρωσης της υφιστάμενης κενής θέσης γραμματέα στο Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου. Η Πολιτεία Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ είναι υποχρεωμένη να στελεχώσει χωρίς χρονοτριβή , είτε με διορισμό από τον πρόσφατο πίνακα επιτυχόντων, είτε με μετάταξη υπάλληλο στο Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου. Λύσεις όπως μετάβαση με πράξη Προέδρου υπαλλήλου Πρωτοδικείου ή Ειρηνοδικείου της έδρας δεν επιλύουν το πρόβλημα απλά το μεγιστοποιούν. Επισημαίνουμε ότι ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Σάμου πλην των παραστάσεων του στο Υπουργείο , τις  τηλεφωνικές επαφές, τις απεργίες  έχει αποστείλει πλείστα όσα έγγραφα προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα , επί ματαίω.

2.- Στο Ειρηνοδικείο Σάμου υπηρετούν τρείς γραμματείς και ένας Δικαστικός επιμελητής  και ενώ οι οργανικές  θέσεις είναι πέντε (5) υπάρχουν δύο κενά τα οποία πρέπει άμεσα να καλυφθούν με δεδομένο ότι τρείς γραμματείς δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του δύο Ειρηνοδικείων , δηλαδή αυτού της έδρας και ου Καρλοβάσου. Κατά συνέπεια άμεση παρίσταται η ανάγκη πλήρωσης των κενών οργανικών θέσεων της γραμματείας του Ειρηνοδικείου Σάμου.

3.-Τέλος είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη με δεδομένο ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου να πληρωθούν άμεσα οι κενές θέσεις στη γραμματεία του Πρωτοδικείου Σάμου τόσο στο Ποινικό όσο και στο  Πολιτικό τμήμα αυτού. Από τις δέκα τέσσερεις (14) οργανικές θέσεις σήμερα είναι καλυμμένες οι επτά (7) , επί της ουσίας οι έξη αφού εντός μικρού χρονικού διαστήματος συνταξιοδοτείται μία ακόμα υπάλληλος  με αποτέλεσμα τα προβλήματα καθημερινά να αυξάνονται, οι εναπομείναντες υπάλληλοι να είναι στα όρια τους και  χωρίς αντοχές πλέον. Τα μεταβατικά εφετεία του περασμένου Οκτώβρη του 2019  και του Φεβρουαρίου 2020 , Πολιτικές και Ποινικές δίκες δεν έγιναν αφού οι υπάλληλοι κατέβηκαν σε απεργία και όπως γνωρίζετε εξακολουθούν να απέχουν καθημερινά για 3ωρο από το καθήκοντα τους με τις στάσεις εργασίες που το συνδικαλιστικό τους όργανο εξήγγειλε.

Επιπρόσθετα ακόμα περιμένουμε να δημοσιευθεί το ΠΔ που αφορά την μετακίνηση γραμματέα από το Εφετείο Αιγαίου στο μεταβατικό Σάμου προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης με την απεμπλοκή των γραμματέων του Πρωτοδικείου Σάμου.

Κλείνοντας την επιστολή δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό που ταλανίζει, εξαθλιώνει και δοκιμάζει καθημερινά τους πολίτες της Σάμου αλλά συνάμα και τους Δικηγόρους και κυρίως τους Δικαστικούς υπαλλήλους που έχουν επωμισθεί το βάρος διεκπεραίωσης διαδικασιών που αφορούν την παραβατικότητα των προσφύγων και των μεταναστών , τα αυτόφωρα σε καθημερινή βάση, τις ανακριτικές πράξεις, τα ανήλικα και άλλες διαδικασίες. Γιατί επιτέλους δεν στελεχώνετε τις δικαστικές υπηρεσίες και γιατί δεν δίνετε καμιά απολύτως σημασία στα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της δικαιοσύνης τόσα χρόνια; Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι η εγκατάλειψη και  η αδιαφορία.

Οι επιλογές μας είναι συγκεκριμένες .Αναμένουμε να ικανοποιήσετε άμεσα τα αιτήματα μας διαφορετικά η ολομέτωπη σύγκρουση Δικαστικών υπαλλήλων Σάμου και Δικηγόρων με το Υπουργείο θα είναι αναπόφευκτη.

 

Σάμος 27/2/2020

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΣΑΜΟΥ

ΚΟΛΛΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ