Με τη διάλεξη της δημοσιογράφου Μάγιας Τσόκλη προέδρου της Επιτροπής Toyrism Awards 2017  ξεκίνησαν οι φετινές εκδηλώσεις για το ΑRT SPACE PYTHAGORION με την υποστήριξη του ιδρύματος SCHWARZ FOUNDATION.  Την δημοσιογράφο καλοσώρησε η κ. Κατερίνα Ζαχαροπούλου.  Η κ. Τσόκλη μετέφερε το παράδειγμα της Τήνου που κατάφερε να  αξιοποιήσει τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της, της παράδοσης και του πολιτισμού της και κυρίως της γαστρονομίας της. Αρχικά αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία κάποιων ιδιωτών μέσα στην κρίση να φτιάξουν μια ζυθοποιία με την γνωστή σε όλους πλέον μπύρα ΝΗΣΟΣ. Με τη διαφήμιση της συγκεκριμένης μπύρας έγινε ευρέως γνωστή στα πέρατα του κόσμου και  η Τήνος που μέχρι τότε αποτελούσε έναν αποκλειστικά θρησκευτικό προορισμό όπου οι προσκυνητές έμεναν στο νησί μόνο για λίγες ώρες. Μετά την διαφήμιση που έγινε, το νησί δέχεται χιλιάδες τουριστών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέα καταλύματα ενώ τα εστιατόρια άρχισαν να κατανοούν ότι έπρεπε να βελτιώσουν και αυτά την παροχή υπηρεσιών . Έτσι δειλά στην αρχή 15 επαγγελματίες και στην συνέχεια όλοι μαζί επέλεξαν να χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα και να προσφέρουν  μόνο  παραδοσιακό φαγητό.

Αναφερόμενη στην Σάμο δήλωσε γοητευμένη από τα απίστευτα τοπία αλλά εντόπισε τις αδυναμίες που υπάρχουν κυρίως στο θέμα του παραδοσιακού φαγητού, στην έλλειψη διαφήμισης του μοναδικού λαδιού, των κεραμικών και  σε μια σειρά  άλλων προϊόντων που είναι μοναδικά  αλλά δεν είναι ευρέως γνωστά. Η κ. Τσόκλη δήλωσε ότι μέσα από την συνέργεια ανθρώπων με μεράκι και αγάπη για τον τόπο μπορούν να γίνουν πολλά θετικά βήματα για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση των Σαμιωτών προκειμένου  να βοηθήσει  προς αυτή την κατεύθυνση με την μακροχρόνια εμπειρία της μέσα από τα ταξίδια που έχει κάνει σε όλο τον κόσμο.

Το πολυπληθές κοινό αποτελούνταν από επαγγελματίες του τουρισμού , εμπόρους, ξενοδόχους αλλά και άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που μετά την εισήγησή της έκαναν αρκετές ερωτήσεις ώστε να ακολουθήσει ένας ζωηρός διάλογος.

Στο τέλος της εκδήλωσης πολλοί ήταν αυτοί που υπέγραψαν προκειμένου να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες για την προώθηση και υλοποίηση των ιδεών που θα βοηθήσουν ώστε και η Σάμος να καταφέρει να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στο τουριστικό γίγνεσθαι.

Η επόμενη εκδήλωση  θα είναι στον ίδιοχώρο στις 16 Ιουνίου με ομιλητή τον αρχιτέκτονα κ. Γιώργο Τριανταφύλλου, γνωστό για το αρχιτεκτονικό  έργο του και για τη μοναδική φωτογραφική αποτύπωση της μορφής παλαιών και σύγχρονων κτισμάτων.